Thorir Hergeirsson og Kirsten Gaard

Kirsten og Thorir har vært sammen i over 30 år: – Jeg er utrolig stolt over Thorir

Thorir Hergeirsson har sanket gull for Norge i 14 år, men den aller viktigste seieren sikret landslagstreneren seg på hjemmebane.

<b>PAR I HJERTER: </b>Thorir og Kirsten har holdt sammen siden tidlig på 90-tallet. Sammen har de tre barn.
PAR I HJERTER: Thorir og Kirsten har holdt sammen siden tidlig på 90-tallet. Sammen har de tre barn. Foto: NTB
Publisert

Over 30 år har gått siden islendingen Thorir Hergeirsson (59) pakket sekken og flyttet til Norge for å studere idrett og håndball.

Fra å livnære seg som snekker på sagaøya, og med en lærerutdannelse i bagasjen, ble han senere håndballspiller og trener i Norge.

I 2009 tok assistenttreneren over håndballjentene etter hovedtrener Marit Breivik (68), og islendingen klarte å foredle dem ytterligere. En bragd som ikke hadde latt seg gjennomføre uten kona Kirstens uvurderlige støtte.

– Jeg har holdt på med håndball og landslag nesten hele perioden vi har kjent hverandre. Det var gjennom idretten vi møttes tidlig på 90-tallet, og vi fikk vårt første barn sammen året før jeg begynte som trener for yngre landslag. Så jeg har alltid vært mye på reisefot, og familien min har alltid opplevd at jeg er borte i adventstiden, forteller Thorir, og fortsetter:

– Det betyr enormt mye det Kirsten har stått for hjemme. Hun har styrt og ordnet, holdt fortet og fulgt opp ungene når jeg har vært på reisefot. Det er ikke alle ektemaker som hadde vært villige til å stå i det. Kirsten har spilt meg god og gitt meg muligheten!

Les også: Trine Haltvik (57) tok imponerende seier på håndballbanen - er ikke i tvil om hvem som har æren

<b>LANDSLAGSTRENER: </b>Islandske Thorir Hergeirsson kom til Norge for å studere idrett på 80-tallet. I dag er han kjent som håndball-jentenes supertrener.
LANDSLAGSTRENER: Islandske Thorir Hergeirsson kom til Norge for å studere idrett på 80-tallet. I dag er han kjent som håndball-jentenes supertrener. Foto: NTB

Kåret til Årets trener

Trebarnspappaen ser varmt bort på sin kjære når han prater.

Når han nå går inn i sitt åttende verdensmesterskap, denne gangen på hjemmebane, som lede-stjerne for Norges håndballjenter – er det med visshet om at han har støtte fra sin innerste krets.

– Jeg ser alltid fremover og tenker at den neste oppgaven er den gjeveste. Jeg drives av utvikling og ønsker å fortsette så lenge jeg føler jeg har noe å gi – og jeg er ønsket. Så er det avgjørende med støtte hjemmefra, forteller den sympatiske islendingen.

Vi møtte Thorir og Kirsten da førstnevnte ble hyllet med prisen Årets trener under Idrettsgallaen tidligere i år. Thorir var, i kjent stil, svært ydmyk over den gjeve anerkjennelsen – og ønsket heller å fokuserer på andre enn seg selv.

– Det er stort å få en slik pris i konkurranse med så veldig mange dyktige trenere innenfor mange idretter. Så er det først og fremst en pris til kontinuiteten i norsk håndball. De som sørger for at vi som trenere og håndballjentene får arbeidsro og tid de gangene det ikke går så bra.

– Dette er en pris for det å jobbe sammen, som et lag, understreker han til Her og Nå med prisen i hendene.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

<b>NYTT MESTERSKAP: </b>I adventstiden kan du følge håndballjentene på jakt etter edelt metall når VM arrangeres i Skandinavia. Her med Nora Mørk i 2018.
NYTT MESTERSKAP: I adventstiden kan du følge håndballjentene på jakt etter edelt metall når VM arrangeres i Skandinavia. Her med Nora Mørk i 2018. Foto: NTB

Gift med Kirsten Gaard

Kirsten ser tydelig den enorme innsatsen ektemannen legger i det som er mer en lidenskap enn jobb.

– Jeg er utrolig stolt over Thorir. Denne prisen er veldig fortjent. Jeg ser hver eneste dag hva han legger ned i denne jobben. Han legger sten for sten, det er så grundig det arbeidet han gjør. Han fortjener alle de anerkjennelsene han får. Men så begynner man jo også å lure. Denne oppturen virker nesten for god til å være sann. Vil det noen gang ende? ler Kirsten.

<b>ANERKJENT: </b>Kirsten uttrykker en enorm stolthet over sin ektemann, som har ledet landslaget gjennom 14 år. Her under en gallamiddag på slottet.
ANERKJENT: Kirsten uttrykker en enorm stolthet over sin ektemann, som har ledet landslaget gjennom 14 år. Her under en gallamiddag på slottet. Foto: NTB

Thorir, som i dag er bosatt på Jæren sammen med sin kone gjennom 30 år, uttrykker en takknemlighet for reisen han har lagt bak seg med håndballjentene.

– Det har vært en lang og fin reise, og vi har hatt enormt mange fine opplevelser. Men det gjør seg ikke selv. Marit Breivik la grunnlaget, så har vi sørget for kontinuitet over tid.

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2023.

Les også