Tolleren Steffen Eriksen

Slik avslører han en løgner: – Bestemødrene har overrasket meg mest

I det daglige lever Steffen Eriksen av å lese kroppsspråk, en egenskap som viste seg vanskelig å overføre til «Spillet» på TV 2.

<b>STEFFEN ERIKSEN:</b> Steffen Eriksen følte seg både manipulert og tok til tårene i sin realitydebut i «Spillet». Men mest av alt hadde han det kjempegøy.
STEFFEN ERIKSEN: Steffen Eriksen følte seg både manipulert og tok til tårene i sin realitydebut i «Spillet». Men mest av alt hadde han det kjempegøy. Foto: TV 2
Publisert

– Etter nærmere 40 år som toller, blir du godt kjent med mennesker og lærer å lese dem. Det er en del av jobben min å tolke kroppsspråk. De samme reglene gjelder visst ikke i et reality-hus, rister Steffen Eriksen (60) oppgitt på hodet.

I sitt daglige virke som toll- inspektør, vet han akkurat hvordan man skal avsløre en løgner.

– Det er en kombinasjon av flere ting. Hvordan du er kledd, hva du har med deg av bagasje og hvilken historie som blir formidlet rundt bakgrunnen for reisen til Norge. De som serverer de beste løgnene, er de som serverer en løgn nærmest mulig sannheten, forteller Steffen, og fortsetter:

– Så har jeg alltid et blikk på halspulsåren til den som kommer. Du kan virke kanonrolig som bare det, men jeg kan observere at pulsen banker. Så har den som lyver heller ikke kontroll på at han eller hun blir blank og svett i panna.

Les også: Toller-Steffen fikk bakoversveis av Danby Choi

<b>ERFAREN:</b> Steffen jobbet først som toller på Fornebu flyplass, før han ble med på flyttelasset da hovedflyplassen åpnet på Gardermoen i 1998. I 2025 har han jobbet 40 år som toller. 
ERFAREN: Steffen jobbet først som toller på Fornebu flyplass, før han ble med på flyttelasset da hovedflyplassen åpnet på Gardermoen i 1998. I 2025 har han jobbet 40 år som toller.  Foto: TV 2

Deltar i «Spillet»

Tolleren fra TV 2-programmet «Toll» tok et stort steg utenfor komfortsonen da han valgte å takke ja til å delta på nysatsingen «Spillet» – et program han mente å ha gode forutsetninger for å mestre. Men det gikk altså ikke helt etter planen.

<b>UNDERDOG: </b>Allerede i tredje episode ble Steffen stemt ut og ble dermed en del av kjellerlaget. Her med «Spillet»-kollegene Victoria Skau, Vidar Magnussen og Line Andersen.
UNDERDOG: Allerede i tredje episode ble Steffen stemt ut og ble dermed en del av kjellerlaget. Her med «Spillet»-kollegene Victoria Skau, Vidar Magnussen og Line Andersen. Foto: TV 2

– Det var en del ting jeg med min bakgrunn burde ha «catchet», som jeg er litt sur på meg selv for. «Fader så dum du er, Steffen, som gikk på det der», har jeg tenkt i etterkant. Men jeg ble både manipulert og beveget av følelser, innrømmer den erfarne tolleren.

Han hadde likevel gjort det igjen.

– Jeg er ikke 25 år lenger. Det å få være med på noe ukjent og pushe egne grenser i stedet for å leve det A4-livet jeg har levd en del år, var kjempespennende. Jeg forlot huset en erfaring rikere, og jeg storkoste meg!

Les også: Ida Elise Borch: – Det gjorde vondt

<b>TRIGGER:</b> – Jeg tåler urettferdighet dårlig. Fordi det er ikke sånn jeg er oppdratt. Det kom egentlig fra min mor og far, som var veldig på det med rettferdighet i oppveksten, forteller Steffen til Her og Nå. Her med Ida Elise Broch i «Spillet».
TRIGGER: – Jeg tåler urettferdighet dårlig. Fordi det er ikke sånn jeg er oppdratt. Det kom egentlig fra min mor og far, som var veldig på det med rettferdighet i oppveksten, forteller Steffen til Her og Nå. Her med Ida Elise Broch i «Spillet». Foto: TV 2

TV 2-programmet «Toll»

A4 er å ta i, vil noen mene. Gjennom fire sesonger har TV-seerne blitt kjent med den nervepirrende arbeidsdagen til tolleren.

I disse dager er Novemberfilm i full gang med å spille inn sesong fem og seks av den populære TV 2-serien.

60-åringen avslører at det har blitt noen (litt for) dramatiske opplevelser opp gjennom årene.

– Jeg har opplevd en som skar over begge håndleddene sine på cella vår. Det sprutet blod over alt, det dryppet ned langs de hvite veggene og han smurte seg inn med det. Det var virkelig ekkelt. Jeg ble redd den gangen.

– Det gikk heldigvis bra, og vi er trent på at ulike scenarioer kan skje. Men du blir aldri forberedt på at noen skjærer over pulsårene, grøsser Steffen over hendelsen som fant sted for en del år tilbake.

<b>«TOLL»: </b>I disse dager spiller Novemberfilm inn sesong fem og seks av det populære TV 2-serien «Toll», hvor Steffen har vært med helt fra starten. Her flankeres han av Changiz Khan og Martine Jensen.
«TOLL»: I disse dager spiller Novemberfilm inn sesong fem og seks av det populære TV 2-serien «Toll», hvor Steffen har vært med helt fra starten. Her flankeres han av Changiz Khan og Martine Jensen. Foto: TV 2

Gjennom 40 år som toller, har Steffen som nevnt tidligere, lært mye om kroppsspråk. Fredrikstad-mannen har også erfart at hvem som helst velger å risikere livet og friheten for å smugle ulovlige varer over landegrensene. Selv bestemor går ikke fri.

– Her har vi tatt både bestemor på 85 og en unggutt på 16 år. Jeg har opplevd begge deler, og det er nok bestemødrene som har overrasket meg mest, forteller Steffen, og legger til:

– Det jeg lærte tidlig i denne jobben, er at alle mennesker er like mye verdt – så banalt det enn høres. Hvordan du ser ut, hvor du kommer fra, hudfarge eller lønnstrinn – alle betyr like mye, uansett bakgrunn. Det etterlever jeg hver dag på jobben. Alle skal behandles likt, om du er en såkalt «boms» eller direktør med 40 millioner i årslønn.

<b>INNHOLDSRIK KARRIERE:</b> Gjennom 40 år i jobben som toller, har Steffen opplevd både dramatikk og overraskende øyeblikk. 
INNHOLDSRIK KARRIERE: Gjennom 40 år i jobben som toller, har Steffen opplevd både dramatikk og overraskende øyeblikk.  Foto: TV 2

Les også: (+) I voksen alder fikk jeg en telefon som kastet om på alt jeg trodde jeg visste om min familie

Smugler på innsiden av kroppen

Det er i all hovedsak ulovlige rusmidler tollerne jakter på. Og det vanligste er å smugle de livsfarlige stoffene på innsiden av kroppen.

Ellers forteller Steffen at både dobbeltbunnede bager, PC-vesker og kofferter er flittig brukt. Selv om et beslag alltid er fokuset, har det også skjedd at Steffen har blitt berørt av smuglernes desperate situasjon.

<b>UTFORDRING:</b> Selv om Steffen innrømmer at han slet med søvnen under «Spillet», har han i all hovedsak gode minner fra oppholdet i realityhuset. 
UTFORDRING: Selv om Steffen innrømmer at han slet med søvnen under «Spillet», har han i all hovedsak gode minner fra oppholdet i realityhuset.  Foto: TV 2

– Når du har avslørt en brasiliansk gutt på 19 år med magen full av kokain, som står og forteller deg at han har blitt pappa for tre uker siden og han har blitt tvunget til å ta med kokain til Norge for å ha penger til familien sin. Det påvirker meg ganske mye. Det er ille.

<b>FØRSTE REALITY:</b> Steffen Eriksen følte seg både manipulert og tok til tårene i sin realitydebut. Men mest av alt hadde han det kjempegøy. 
FØRSTE REALITY: Steffen Eriksen følte seg både manipulert og tok til tårene i sin realitydebut. Men mest av alt hadde han det kjempegøy.  Foto: Svein Brimi

– Jeg ser på ham at han snakker sant, og at han måtte ta denne turen for at mor og barn skal få mat. Det er krevende, forteller Steffen om den til tider emosjonelt krevende arbeidsdagen.

«Spillet» sendes på TV 2 søndag kl. 20.00. Programmet kan også strømmes på TV 2 Play.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2024.

Les også