Prinsesse Ingrid Alexandras russetid

Prinsesse Ingrid Alexandra: – I russetiden er det viktig å huske på de som har opplevd utestengelse

Om få dager er prinsesse Ingrid Alexandra ferdig med utdannelsen ved Elvebakken videregående skole på Grünerløkka. Men først er det klart for feiring på russebussen Studio 23 som også har fått egen låt signert artisten Tix.

<b>INGRID ALEXANDRA: </b>Prinsesse Ingrid Alexandra sendte en hyggelig hilsen til sine medruss midt i feiringen. Der ba hun alle huske å passe på hverandre.
INGRID ALEXANDRA: Prinsesse Ingrid Alexandra sendte en hyggelig hilsen til sine medruss midt i feiringen. Der ba hun alle huske å passe på hverandre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Sist oppdatert

I år tar prinsesse Ingrid Alexandra (18) steget ned fra balkongen på Det kongelige slott på 17. mai.

I stedet skal hun etter planen hilse bestefar kong Harald, bestemor dronning Sonja, pappa kronprins Haakon, mamma kronprinsesse Mette-Marit og lillebror prins Sverre Magnus fra russetoget i Oslo.

Dermed går hun i fotsporene til bestefar, pappa og tante.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra: – Jeg har verneplikt på lik linje med alle andre

Ingrid Alexandras russefeiring

I likhet med russ over hele landet, feiret også prinsesse Ingrid Alexandra (19) at hun er ferdig med videregående skole. Hun hygget seg med sine medelever på Elvebakken på Grünerløkka i Oslo og andre russevenner.

Midt i russefeiringen publiserte prinsessen en hilsen til sin medruss på kongehusets offisielle Instagram-konto.

– Kjære russ! I Norge har vi en spesiell avgangstradisjon, nemlig russetiden. I denne tiden feirer vi at vi er ferdige med 13 års skolegang. Russetiden er ofte assosiert med fest og fanteri – men det handler også om samhold, om å feire sammen med venner og medelever, skrev hun.

<b>ENDELIG RUSS:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra feiret med medelever og andre russevenner.
ENDELIG RUSS: Prinsesse Ingrid Alexandra feiret med medelever og andre russevenner. Foto: Øivind Möller Bakken / Det kongelige hoff

– Nå nærmer vi oss slutten av en periode på 13 år med opp- og nedturer! Det har vært dager da det har vært vanskelig å komme seg opp om morgenen, skremmende å dra på skolen og stressende perioder før prøver, tentamener og eksamener. Men det har også vært dager da vi har funnet nye venner, blitt inspirert av en lærer eller klart noe vi har jobbet for lenge, skrev prinsesse Ingrid Alexandra.

– I russetiden er det viktig å huske på de som har opplevd utestengelse, mobbing eller de som av ulike grunner ikke har klart å fullføre videregående skole. Derfor håper jeg at alle husker på at det ikke er for sent å bli kjent med nye mennesker. Vi må ikke glemme å feire, for vi har kommet langt. Jeg håper dere er like stolte som meg over hvor mye vi har lært og utviklet oss siden første skoledag i første klasse. Jeg håper at alle får en amazing russetid, husk å passe på hverandre, skrev Ingrid innlegget.

Les også: Skandalene som får Durek-bråket til å blekne: – Vi er lei oss og i sjokk

Russebussen Studio 23

Prinsessen var en av elevene på russebussen Studio 23 som også fikk sin egen låt signert artisten Tix.

Det er i skrivende stund ikke offentliggjort hva prinsessen skal gjøre til høsten. To av alternativene er utdanning innen Forsvaret eller studier i utlandet.

<b>RUSSEBUSS</b>: Prinsesse Ingrid Alexandra (nummer fire foran fra venstre) sammen med andre russ fra Elvebakken videregående skole.
RUSSEBUSS: Prinsesse Ingrid Alexandra (nummer fire foran fra venstre) sammen med andre russ fra Elvebakken videregående skole. Foto: Øivind Möller Bakken / Det kongelige hoff

Under feiringen av tronarvingens 18-års dag i fjor uttalte kong Harald (86) at prinsessen sto relativt fritt til å velge veien videre.

– Siden den oppgaven du har fått, skal vare livet ut, er det viktig at du tar deg god tid til skolegang og utdannelse. Du må fremdeles få bruke mange år på dette. Og ikke glem å leke! Det har i hvert fall jeg god erfaring med, sa kongen.

Les også: (+) Da lille Elizabeth ble født, var det utenkelig at hun en dag skulle bli dronning

Se bilder av kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og kong Harald som russ her:

<b>KRONPRINS HAAKON</b>: Kronprins Haakon (49) var russ i 1992, og deltok aktivt i russefeiringen for 31 år siden. Tronarvingen var elev ved Kristelig Gymnasium i hovedstaden. Kronprinsen utdannet seg deretter i marinen ved Sjøkrigsskolen i Bergen.
KRONPRINS HAAKON: Kronprins Haakon (49) var russ i 1992, og deltok aktivt i russefeiringen for 31 år siden. Tronarvingen var elev ved Kristelig Gymnasium i hovedstaden. Kronprinsen utdannet seg deretter i marinen ved Sjøkrigsskolen i Bergen. Foto: Jon Petter Evensen / Aftenposten / NTB
<b>KONG HARALD</b>: Prinsesse Ingrid Alexandras bestefar, kong Harald (86), var russ i 1955, for 68 år siden. Han gikk på Oslo Katedralskole, populært kalt «Katta». Etter examen artium begynte han på Kavaleriets befalsskole og fortsatte på Krigsskolen der han tok eksamen i 1959.
KONG HARALD: Prinsesse Ingrid Alexandras bestefar, kong Harald (86), var russ i 1955, for 68 år siden. Han gikk på Oslo Katedralskole, populært kalt «Katta». Etter examen artium begynte han på Kavaleriets befalsskole og fortsatte på Krigsskolen der han tok eksamen i 1959. Foto: NTB
<b>MÄRTHA LOUISE</b>: Prinsesse Märtha fullførte videregående ved Kristelig Gymnasium i Oslo for 33 år siden med vekt på språkfag. Hun var russ i 1990. Samme høst flyttet prinsessen til England for å trene sprangridning ved Waterstock House Training Centre og studere litteratur ved Universitetet i Oxford. Senere utdannet Märtha seg til fysioterapeut i Oslo.
MÄRTHA LOUISE: Prinsesse Märtha fullførte videregående ved Kristelig Gymnasium i Oslo for 33 år siden med vekt på språkfag. Hun var russ i 1990. Samme høst flyttet prinsessen til England for å trene sprangridning ved Waterstock House Training Centre og studere litteratur ved Universitetet i Oxford. Senere utdannet Märtha seg til fysioterapeut i Oslo. Foto: Trond Solberg/NTB

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2023, og sist oppdatert 04/05 2023.

Les også