Prinsesse Märtha Louise FYLLER 50:

Den lille jenta skulle hete Bianca og bli Norges nye tronarving. Slik ble det ikke

Da prinsesse Märtha Louise ble født, ville Høyres formann Kåre Willoch forandre loven og gi prinsesser arverett til tronen. Men slik gikk det ikke. Skjebnen hadde helt andre planer for det nyfødte pikebarnet.

JUBILERER: 22. september fyller prinsesse Märtha Louise 50 år. Prinsessen stråler som aldri før.
JUBILERER: 22. september fyller prinsesse Märtha Louise 50 år. Prinsessen stråler som aldri før. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Jeg har vært et problem helt siden jeg ble født, har prinsesse Märtha Louise uttalt ved flere anledninger.

Om det stemmer, er vanskelig å si, men at hun var ønsket, er det ingen tvil om. Den vesle prinsessen var sin fars lykkelige sjokk og sin mors øyensten fra første øyeblikk.

Da kronprinsesse Sonja etter flere aborter fødte en velskapt datter 22. september 1971 kl. 17.05, var både foreldrene og en hel nasjon i lykkerus.

Det unge kronprinsparet som hadde kjempet i over ti år for å få hverandre, kunne endelig holde sitt førstefødte barn i
armene.

Et passende navn

Og moren, daværende kronprinsesse Sonja, hadde lenge spekulert på et navn til det kommende barnet. Hun fortalte følgende til forfatter Erik Fosnes Hansen da han tredve år senere skrev prinsessens biografi Underveis:

«Jeg satt med hele kongerekken ute på Skaugum da jeg gikk gravid med Märtha, og lette etter passende navn både for jenter og gutter. Det var et pikenavn jeg likte særlig godt blant dem, og det var Bianca, som var dronning i Norge og Sverige i det fjortende århundret. Det synes jeg var vakkert.»

Les også: Åpenhjertig Märtha Louise: – Jeg fikk helt sjokk. Jeg var 15 år

<b>GLEDELIG NYHET:</b> Prinsessen var et lykkesjokk for det norske kronprinsparet, som hadde kjempet i ti år for å få hverandre. 
GLEDELIG NYHET: Prinsessen var et lykkesjokk for det norske kronprinsparet, som hadde kjempet i ti år for å få hverandre. 

Kvinners arverett

  • Datter av kong Harald og dronning Sonja og nummer fire i arverekken til den norske tronen.
  • Utdannet fysioterapeut og rosenterapeut.
  • Enslig mor til tre barn, og er i et forhold med Durek Verrett fra USA.
  • Hun har skrevet flere bøker, alene og i samarbeid med andre. Har også ledet og laget utallige TV-programmer.
  • Jobber i dag blant annet med nettstedet Hest360.
  • Var tidligere med på landslaget i sprangridning.
  • Bor på Lommedalen i Bærum med sine tre døtre på henholdsvis 18, 16 og 12 år. Tidligere gift med forfatter Ari Behn (1972-2019).
Se mer

Like etter den kongelige fødselen på Rikshospitalet avbrøt NRK radiosendingen slik at Slottet kunne rappor­tere at både kronprinsessen og den lille prinsessen hadde det aldeles utmerket. Fødselen hadde foregått uten kompli­kasjoner, og kronprins Harald var til stede under hele seansen – noe som i seg selv var ganske banebrytende på den tiden.

Da kronprinsen møtte pressen i etterkant, smilte han fra øre til øre og illustrerte ivrig hvor lang datteren var, samtidig som han sa at han var som lamslått av et lykkelig sjokk.

Da Aftenposten trykket den store nyheten, luftet de samtidig spørsmålet om kvinnelig arverett. Og Høyres formann Kåre Willoch sa at han regnet det som sikkert at det nå, på tvers av alle partigrenser, ville bli fremsatt et forslag om grunnlovsendring slik at også prinsesser ble sikret arverett.

Det kunne se ut som om Norge nå var på god vei til å få sin første kvinnelige tronarving på over seks hundre år.

<b>NAVNEJAKTEN:</b> Sonja hadde valgt seg ut flere favorittnavn, men kronprins Harald ville at datteren skulle oppkalles etter hans kjære mor. 
NAVNEJAKTEN: Sonja hadde valgt seg ut flere favorittnavn, men kronprins Harald ville at datteren skulle oppkalles etter hans kjære mor. 

Ble ikke dronning

Men Willoch tok feil. Den førstefødte fikk aldri arverett, hun var jo et pikebarn, og hun fikk heller ikke navnet Bianca som moren synes var så vakkert.

En dronning ved navn Bianca skulle aldri sitte på tronen i Norge. Den vesle prinsessen ble i stedet oppkalt etter den svenske farmoren sin, kronprinsesse Märtha, hun som heller aldri ble dronning i Norge.

Og for å skille den nyfødte prinsessen fra sin farmor, føyde kronprins Harald til navnet Louise, som var navnet til hans oldemor – kong Haakons mor, dronning Louise av Danmark.

I dag sier prinsessen at hun er glad for at lillebror Haakon, som ble født to år senere, fikk arveretten til tronen. Det ga henne større frihet til å ta egne valg.

Les også: Da Märtha Louise møtte sjaman Durek første gang, ble hun helt satt ut

<b>KJÆRLIG STORESØSTER:</b> Ifølge Märtha har hun og kronprins Haakon nesten aldri kranglet. Søskenparet har et varmt og nært forhold. 
KJÆRLIG STORESØSTER: Ifølge Märtha har hun og kronprins Haakon nesten aldri kranglet. Søskenparet har et varmt og nært forhold. 

Barndom og hester

Oppveksten var fredelig og tradisjonell. Det ble tidlig bestemt at Märtha Louise skulle gå på offentlig skole. Hun fikk lære å danse folkedans, bli en kløpper på ski og ri på hester. Selv har hun beskrevet barndommen på Skaugum som svært lykkelig.

I ungdomsårene deltok hun i internasjonale ridestevner, fremviste stort talent og fikk sin egen hest. Men da pressen fikk snusen i at det var kolonial­handler Stein-Erik «Rimi»-Hagen som sponset den kostbare hesten med åtte millioner, dukket de første krasse kritikkene opp.

Og da VG røpet at Hagen var kong Haralds jaktkamerat og at han finansierte både hester og seilbåter for kongefamilien, ja, da ble det regelrett bråk. Og slik fortsatte det. Fra nå av ble unge Märtha Louises bevegelser overvåket med argusøyne.

Rosenmetoden

Det vakte også oppsikt da prinsessen etter endt fysioterapiutdanning valgte å utforske den alternative behandlingsformen Rosenmetoden. Metoden ble beskrevet som massasje for sjelen, og mange var skeptiske. Prinsessen skulle altså lære å løse opp kroppslige spenninger hos sine pasienter for så å frigjøre bakenforliggende følelser.

<b>HEST ER BEST:</b> I barndommen var det kor, folkedans og hest som sto øverst på aktivitetslisten til prinsessen. Hest vant.
HEST ER BEST: I barndommen var det kor, folkedans og hest som sto øverst på aktivitetslisten til prinsessen. Hest vant.

Dette var nytt for folk flest, men ikke for Marianne Rafaela Solberg Behn, seniorlærer på Rosenmetoden-skolen. I tillegg til å undervise i den kunnskapen prinsessen ønsket seg, hadde Marianne også en flott sønn ved navn Ari.

Da Ari fikk hilse på prinsessen, var han nylig blitt belønnet med terningkast seks i VG for sin novellesamling Trist som faen. Terningen hadde han tatovert inn på overarmen.

<b>DEN STORE KJÆRLIGHETEN:</b> De lyste av beundring og hen­givenhet for hverandre, og ingen var i tvil om at det unge paret som giftet seg i Nidarosdomen 24. mai 2002 var dypt forelsket.
DEN STORE KJÆRLIGHETEN: De lyste av beundring og hen­givenhet for hverandre, og ingen var i tvil om at det unge paret som giftet seg i Nidarosdomen 24. mai 2002 var dypt forelsket.

Fete overskrifter

Sammen med en flokk kunstnervenner frekventerte Ari Theatercaféen, hvor de danset på bordene og kalte seg den nye vinen.

Ari var ung og berømt. En sjarmerende, varm og veltalende fyr. Prinsessen ble hodestups forelsket, og 13. desember 2001 kunne slottet kunngjøre forlovelse mellom prinsessen og den omdiskuterte forfatteren.


Ari Behn ble snart omtalt som verdens verste svigersønn, fordi han og vennene tidvis forårsaket skandaløse avisoverskrifter. Hvordan ville kongen og dronningen håndtere dette, mon tro?

Kongeparet støttet sin datter hundre prosent, noe som kom tydelig frem i kong Haralds bryllupstale da de unge giftet seg i Nidarosdomen 24. mai 2002.

Les også: Prinsesse Märtha Louises modige valg - har vært omdiskutert siden fødselen

Kongens tale

Kongens tale under bryllupsmiddagen gjorde inntrykk:

«Jeg har aldri hatt noen spesiell mening om hva slags
mann du skulle gifte deg med, Märtha. Mor og jeg har vært opptatt av at dette skulle være ditt valg, uten at vi skulle legge noen føringer for deg. Dette betyr ikke at vi har vært uinteressert, og vi har hatt mange tanker om hvem som skulle passe for deg.

Det er ett karaktertrekk vi tydelig har sett at man trenger for å være gift med deg, og det er et åpent sinn! Derfor er det godt å konstatere at om vi skal sammenfatte en karakteristikk av deg, Ari, så må det være at du er en person med et åpent sinn.»

MOTEPRINSESSEN: Märtha har
vært flink til å bruke norske designere. Her i fantasiskjørtet hun hadde på seg på 30-årsdagen, designet av Wenche Lyche, som også var designeren bak Märthas brudekjole året etter.
MOTEPRINSESSEN: Märtha har vært flink til å bruke norske designere. Her i fantasiskjørtet hun hadde på seg på 30-årsdagen, designet av Wenche Lyche, som også var designeren bak Märthas brudekjole året etter.

I talen kom kongen med følgende karakteristikk av sin datter:

«Forutsigbarhet er en beskrivelse som ikke på noen måte passer på deg. Du er en dristig person, det gjelder ikke bare på det fysiske eller praktiske plan, men kanskje like mye på det mentale og intellektuelle plan. Dette sammen med din sterke nysgjerrighet gjør at det alltid har vært spennende å følge med deg.»

Märtha Louise var 31 år da hun giftet seg. De påfølgende to tiårene ble begivenhetsrike, men også hjerteskjærende.

<b>SÅ KOM MAUD:</b> Den førstefødte kom i 2003 og fikk navn etter blant annet tippoldemor, dronning Maud. Maud Angelica er i dag 18 år gammel. Hun vil alltid bli husket for den sterke talen hun holdt i farens begravelse.
SÅ KOM MAUD: Den førstefødte kom i 2003 og fikk navn etter blant annet tippoldemor, dronning Maud. Maud Angelica er i dag 18 år gammel. Hun vil alltid bli husket for den sterke talen hun holdt i farens begravelse.

Kritiske røster

Ari kalte henne for sin lysfontene, og svigerfar, kong Harald, sa i bryllupstalen at svigersønnen hadde fått Märtha til å stråle.

Ingen av bryllupsgjestene var et sekund i tvil om at paret hadde valgt hverandre av kjærlighet. De kjøpte hus i landlige omgivelser i Lommedalen i Bærum. Så strømmet barna på.

Maud Angelica kom en vårdag i april 2003. Mange stusset over navnevalget. Maud etter tippoldemor var greit nok, men Angelica? Hvor kom det fra?

Deretter fulgte Leah Isadora, også hun så dagens lys en vårdag i april. Fødselen skjedde på Märthas feriested Bloksberg på Hankø. Nok en gang var det mye snakk rundt navnevalget.

Minstemann i flokken, Emma Tallulah, kom på høsten i 2008. Denne gangen var det en pensjonert språkpro­fessor som mente at Ari og prinsessen hadde gitt døtrene navn som var både bisarre og utidige. Språkekspert Finn-Erik Vinje mente de burde valgt navn som Kari eller Eva.

Parallelt med småbarnsperioden startet prinsessen sin berømte engleskole, Astarte Education. Der kunne man blant annet lære healing. Da Märtha i tillegg hevdet at hun var synsk, ble det rabalder. Sterke stemmer mente hun dro økonomiske fordeler av prinsessetittelen, og at hun straks burde si den fra seg.

I 2012 hadde Ari og Märtha fått nok. De ønsket seg langt vekk fra norsk presse og tok jentene med seg og flyttet til London. De forklarte «flukten» med at de ønsket å gi døtrene en oppvekst langt unna det rampelyset som forfulgte foreldrene.

Les også (+): Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>EKSIL I LONDON:</b> To lykkelige år i London, vekk fra rampelys og skriverier i pressen. Ari fikk arbeide i fred, og ekteparet kunne gå rundt og være anonyme i gatene.
EKSIL I LONDON: To lykkelige år i London, vekk fra rampelys og skriverier i pressen. Ari fikk arbeide i fred, og ekteparet kunne gå rundt og være anonyme i gatene.

Usigelig trist

Etter to år flytter de tilbake til Norge og døtrene begynner på Steinerskolen. Märtha tok opp tråden på engleskolen samtidig som hun utgir flere bøker.

Livet ser tilsynelatende greit ut for familien. Men, høsten 2016 kommer beskjeden om at Märtha og Ari har bestemt seg for å gå hver til sitt.

Fjorten års ekteskap var over. Om bruddet sa Ari til Dagbladet at de hadde utviklet seg i forskjel­lige retninger:

«Vi er begge ambisiøse og opptatt av arbeidet vårt. I det mistet vi nok hverandre av syne.» Prinsessen sendte ut følgende pressemelding:

«Det er usigelig trist for oss begge å opp­dage at veien videre ikke går sammen på den måten den pleide. Vi har som så mange andre vokst fra hverandre – til steder vi ikke lenger møtes som vi gjorde før. Det er forferdelig å oppleve at det ikke er noe mer vi kan gjøre. At vi har prøvd alt over lang tid, og at vi likevel ikke kan møtes der vi gjorde før, gjør det umulig for oss å fortsette.»

Punktum var satt, men de beholdt vennskapet og delte likt på foreldrerollen. Ari kjøpte hus i nærheten, og jentene bodde annenhver uke hos foreldrene.

<b>SMERTENS ANSIKT:</b> Märtha fikk den brutale beskjeden om eksmannens selvmord av kong Harald 1. juledag 2019.
SMERTENS ANSIKT: Märtha fikk den brutale beskjeden om eksmannens selvmord av kong Harald 1. juledag 2019.

Prinsesse på vift

Det skjer flere store forandringer i prinsessens nye liv. Engleskolen legges ned, og Märtha forteller at hun ønsker å bruke mer tid på hest.

Hun undersøker blant annet hvordan hester kan brukes i ulike behandlingsmåter. Prinsessen er åpen om egne erfaringer med hestens spesiell kraft, og forteller at hester har hjulpet henne flere ganger i livet.

Det kommer også en ny mann inn i livet hennes, sjamanen Durek Verrett fra USA.

Paret offentliggjør sin kjærlighet til hverandre, og nok en gang vekker prinsessen oppsikt – ikke bare i Norge, men over store deler av USA også. Den nye kjæresten er bestevenn med store Hollywood-stjerner og driver egen praksis. Ved flere anledninger har han sagt at han kan helbrede sykdom.

Det klinger ikke godt i ørene på norsk presse, men Märtha holder på sitt og skriver på Instagramkontoen sin: «Det er ikke opp til dere å dømme meg. Jeg har ikke valgt mannen min for å tilfredsstille dere. Alt jeg vet nå er at vi elsker hverandre, og jeg er superlykkelig.»

Forholdet forårsaker mange diskusjoner og mye skriverier, men dette tar en brå slutt 1. juledag 2019. Prinsessens tidligere ektemann Ari Behn er død, han har tatt sitt eget liv. Folk er i sjokk, og familien er i dyp sorg.

<b>MODIGE MAUD:</b> Familien valgte å være åpne om selvmordet og Aris psykiske sykdom. I talen til pappa ba Maud Angelica om at alle som tenker på å ta livet sitt må be om hjelp. Det vakte både oppsikt og beundring.
MODIGE MAUD: Familien valgte å være åpne om selvmordet og Aris psykiske sykdom. I talen til pappa ba Maud Angelica om at alle som tenker på å ta livet sitt må be om hjelp. Det vakte både oppsikt og beundring.

Den dypeste sorg

Prinsessen får den blytunge beskjeden av pappa, kong Harald. Det er hun som forteller det til døtrene som er på Kongsseteren og feirer jul. Nå følger den tyngste tiden i prinsessens liv.

Hun er 49 år og alene med tre tenåringsdøtre som har mistet pappaen sin. Familien slår ring om henne og barna. Selv legger hun alt til side, også kjærligheten.

Nå må hun være hundre prosent til stede for jentene sine. Begrav­elsen legges til Domkirken i Oslo og blir vist på tv, og folket er vitne til en sorgtung families farvel med en pappa, svigersønn og venn. Eldste­datter Maud Angelicas tale berørte alle med sin kjærlighet, ærlighet og sorg. Talen hennes er allerede en del av historien.

Les også: Hylles: – Kong Harald har aldri vært på kurs. Han er ekte vare

En vond tid

Familien legger vekt på åpenhet og velger å fortelle om Aris psykiske sykdom. De ber om å få sørge i fred og møtes med respekt og dyp medfølelse både av pressen og folkehavet.

Halvannet år etter begravelsen kommer imidlertid Märtha med en programserie på TV2 – en dokumentar som skal gjøre oss bedre kjent med landets prinsesse og livet hun nå lever.

Vi er med på kunstutstilling til ære for Ari, og vi blir godt kjent med alle jentene og med Märthas videre arbeid med hestene, som nok en gang har trøstet henne i en vanskelig tid. Vi blir også mer kjent med den nye mannen i hennes liv, som har holdt seg på behørig avstand både grunnet pandemien og Aris bortgang.

<b>NY MANN:</b> Amerikanske Durek Verrett har vært en stor støtte for prinsessen i tiden etter Aris død. På grunn av sin sjamanistiske virksomhet ble han møtt med skepsis og kritikk i norsk presse. Nå vil han ha prinsessen og barna hennes til å bo hos seg i USA. 
NY MANN: Amerikanske Durek Verrett har vært en stor støtte for prinsessen i tiden etter Aris død. På grunn av sin sjamanistiske virksomhet ble han møtt med skepsis og kritikk i norsk presse. Nå vil han ha prinsessen og barna hennes til å bo hos seg i USA. 

Et nytt liv

Durek Verrett er kommet for å bli i prinsessens liv. Han er en god støtte både for Märtha og døtrene, og prinsessen kan ikke få fullrost ham.

Avstandsforelskelsen har vært krevende, og Durek vil ikke bosette seg i Norge. Märtha er åpen om at hun planlegger å flytte til USA med barna: «Akkurat nå er det Covid og vanskelig å planlegge, men vi planlegger å flytte med tiden.

Hjemmet i Lommedalen vil vi uansett beholde. Vi må jo ha et hjem i Norge. Fortsatt kommer vi til å være mye her», sa prinsessen som nå skal feire 50 år. Om selve feiringen vet vi lite, men vi tipper den blir sammen med døtrene, og kanskje kommer også kjæresten.

Prinsessens bursdag 22. september sluttet å være offisiell flaggdag i 2005, men er det noen som fortjener å få flagget heist til topps på 50-årsdagen sin, så er det sannelig vår tapre prinsesse. Gratulerer med dagen, prinsesse Märtha Louise.

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2021, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også