Silya Nymoen ÅPNER OPP I PODKAST

– Jeg hadde blitt en jeg ikke var, de hadde tuklet med meg, ødelagt meg litt

Silya Nymoen (44) forteller om den tøffe tiden i New York, skilsmissen og det nye livet på bygda i Norge.

<b>SILYA NYMOEN:</b> Silya ble plukket opp av et amerikansk plateselskap da hun var 27 år gammel, og flyttet til USA.
SILYA NYMOEN: Silya ble plukket opp av et amerikansk plateselskap da hun var 27 år gammel, og flyttet til USA. Foto: Lasse Eriksson
Sist oppdatert

– Jeg var veldig sjenert som barn. Übersjenert! Det er ingen som tror på meg siden jeg er som jeg er nå, men jeg turte ikke gå i bursdag uten mamma. Jeg gjemte meg bak mamma, sier Silja.

– Nå blir jeg irritert på barn som er sånn og tenker «skjerp deg, kom fram!», ler hun.

Silya ble for alvor kjent som sanger i Multicyde som slo igjennom i 1999 med låten «Not for the Dough». Og ikke minst da hun vant Stjernekamp i 2013.

Oslojenta, som er født Silje Haugum Nymoe, hadde fra tidlig alder holdt på som danser og sanger i forskjellige musikaler.

I 2006 fikk hun platekontrakt med Columbia Records i New York. De ønsker henne som soloartist og signerte kontrakt med henne som i 2006.

– Da jeg ble plukket opp av det amerikanske plateselskapet var 27 år, og allerede «eldgammel» for bransjen. Men jeg fikk platekontrakten og flyttet til USA, forteller hun i podcasten Summa Summarum.

ÅPNER OPP: Silya Nymoen forteller åpent om den vanskelige tiden i USA i podcasten Summa Summarum.
ÅPNER OPP: Silya Nymoen forteller åpent om den vanskelige tiden i USA i podcasten Summa Summarum. Foto: Story House Egmont

Mistet platekontrakten

Yrke: Låtskriver, artist og skuespiller

Kjent fra: Multicyde og Silya & The Sailors

Vant stjernekamp i 2013

Ektemann: Gift med Espen Leite

Se mer

Silya dro til New York alene, hun kjente ingen i storbyen. Musikken hun skulle jobbe med var en blanding av soul og «Motown-aktige greier». Det var gøy, men viste seg også å bli krevende.

– Sjefen over alle sjefer kom og sa jeg måtte endre meg. Du må gjøre mer eurodance, du må være mer europeisk, du må bleke tennene, du må bleke håret, du må slanke deg, du må lyve på alderen. Så gjorde jeg alt dette, fordi de sa det ville få store konsekvenser om jeg ikke gjorde som de sa. Det var truende og kjipe folk egentlig. Det føltes feil, men jeg ville ikke miste sjansen heller.

Det ble snart endringer i plateselskapets ledelse, og mange artister, inkludert Silya mistet kontrakten sin.

– Jeg var helt knust, men samtidig var det veldig bra. Jeg hadde blitt en jeg ikke var, de hadde tuklet med meg. Ødelagt meg litt. Så egentlig var det veldig bra. Men jeg var helt knust, og følte meg så mislykket. Jeg sa det ikke foreldrene mine eller vennene mine, ikke til noen.

– Jeg var lei meg i et halvt år, og jeg kunne ikke dra hjem heller, sier hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Silya klarte å stable seg på beina igjen, og tenkte at «ok, da begynner jeg på nytt og prøver noe egne greier». Hun fant tilbake til seg selv musikalsk og satte sammen et band. Hun opplevde at hun hadde fått store fordeler av å bo i USA.

– Den lille, norske sjenerte jenta var borte. Det er det som er sunt for meg å være i USA, for der må du by deg fram hele tiden. Tenke at du er verdensmester i alt. Men jeg hadde disse gode, norske verdier i bunn. Det har hjulpet meg resten av livet.

Les også: Håkon var popstjernen som nektet å opptre: – Vi skjønte tidlig at det var noe galt med pappa

Måtte ringe 911

I 2009 giftet Silya seg med en amerikaner hun trodde var mannen i hennes liv. Det var det absolutt ikke, og det er ikke noe jeg ville gjort igjen.

– Fram til da hadde jeg datet mange musikere og dansere, og det var bare tull. Han her var kokk, og jeg tenkte det skulle bli noe helt annet. Men de er jo de største rockestjerne av alle. Det var fint i begynnelsen, men han jobbet ofte sent i restauranten, og han kom ikke alltid hjem. Det var ikke så kult, forteller Silya.

En sommerdag ble det dramatisk. En gal dame kom på døra, hun hadde tatt dop og hadde kniv.

– Det var superdramatisk og jeg måtte ringe 911. Etter det tenkte jeg at nå gidder jeg ikke mer. Men vi hadde jo giftet oss, vi hadde hatt et ordentlig bryllup.

Silya ga ektemannen en sjanse til og de ble sammen igjen i løpet av høsten. Julen tilbragte de hos hans foreldre i New Jersey.

– Det var snøstorm og vi kunne ikke dra derfra. Jeg fikk panikk, og følte meg fanget fordi jeg følte jeg ikke kunne være sammen med han. Det var vanskelig, forteller hun i podkasten.

Les også: (+) Gunhild Dahlberg: – Jeg gråt og tenkte: «Nå er det slutt.» Han dro, og jeg følte meg lurt

<b>FLYTTET PÅ LANDET: </b>Silya flyttet ut av sentrum i Oslo, og skaffet seg fire høner og en katt som hun stortrives med.
FLYTTET PÅ LANDET: Silya flyttet ut av sentrum i Oslo, og skaffet seg fire høner og en katt som hun stortrives med. Foto: Thomas Qvale

Lever med høner

På en «bachelorette»-tur i Mexico fikk Silya en åpenbaring.

– Jeg hadde det fint og gøy, og en dag sto jeg ved havet og ropte at jeg bare ville være lykkelig. Der og da bestemte jeg meg for at dette gidder jeg ikke mer og da var jeg ferdig.

Silya dro til LA for å skrive låter, og det ble mange sanger om sinne, hat og kjærlighetssorg.

– Jeg var nok litt amper, men fant tilbake til meg selv igjen. Jeg hadde mistet meg selv fullstendig i det forholdet der. Jeg ville være singel og leve livet. Jeg drømte om å bli en gammel, røykende dame med unge elskere. Det var en ganske fin tid. Jeg dro tilbake til New York og «claimet» byen tilbake.

Så en dag ringte NRK og ba Silya være med på Stjernekamp, noe som skulle vise seg å bli en av de største opplevelsene i livet hennes. Vel hjemme i Norge traff hun Espen Leite, som hun i dag er gift med. Hun var solgt allerede på første date, og Oslojenta Silya har nå flyttet på landet sammen med mannen.

– Jeg var redd jeg skulle få «noia», at jeg kom til å klippe, men det er så deilig» Vi har fått fire høner og en katt. Så lenge jeg har hagen med grønt og de dyrene, er jeg helt «mør» inni meg. Jeg kjenner meg så rolig.

Hønene er hennes nye familie.

– Jeg kan snakke om høner i timevis! Jeg har blitt helt hønegal. Jeg visste ikke at høner var så koselige og sosiale.

– Nå vil jeg bare være hjemme sammen med hønene mine.

Klikk.no og Egmont People, som produserer podcasten Summa Summarum, eies av Story House Egmont.

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2022, og sist oppdatert 22/11 2022.

Les også