Artist Silya Nymoen

Stemningen var på topp – så kom spørsmålet som Silya var helt uforberedt på: – Hun ødela hele kvelden min

– Det var jo ikke vondt ment, stakkars, men akkurat den kvelden … Jeg var så glad og havnet så brått i kjelleren. Les det store Kamille-intervjuet.

Pluss ikon
<b>SILYA NYMOEN: </b>Noen mener at det å få barn er meningen med livet. Silya Nymoen lurer på om det ikke like godt kan være en alpakka. Eller ei høne.
SILYA NYMOEN: Noen mener at det å få barn er meningen med livet. Silya Nymoen lurer på om det ikke like godt kan være en alpakka. Eller ei høne. Foto: Thomas Qvale
Publisert

Silya Nymoen (44) er noen minutter for sent ute. Hun virker ukomfortabel, forteller at hun hater å være forsinket.

– Det verste jeg vet er at folk venter på meg! Det er én ting å kaste bort sin egen tid, men jeg vil ikke kaste bort andres.

Hun slet med å finne parkeringsplass, men forsikrer: «Jeg gjorde alt jeg kunne for å rekke det!»

Silya ga seg selv lappen i 40-årsgave og oppdaget at hun elsker å kjøre bil.

– Bilen er blitt et fristed. Jeg synger, «marinerer» og øver på ting mens jeg kjører. Når folk spør om vi skal treffes og legger til at det er en time i bil, svarer jeg: «Null stress.» Hvis jeg ser at det er mye trafikk og enda lenger kjøretid, tenker jeg: «Herlig. Da får jeg mer tid bak rattet.» Det er som meditasjon for meg, sier Silya og ler hjertelig.

Hun har bodd i store byer hele sitt liv og trengte ikke sertifikat før hun og musikerektemannen Espen Leite bestemte seg for å flytte på landet.

– Jeg har aldri savnet bil, bortsett fra en liten periode da jeg bodde i LA. Det er et forferdelig sted å ikke ha lappen, sier Silya.

<b>ESPEN LEITE:</b> Silya beskriver relasjonen til Espen som magisk. Men de kan krangle også. Det hender hun tenker å flytte fra alt. I cirka en time.
ESPEN LEITE: Silya beskriver relasjonen til Espen som magisk. Men de kan krangle også. Det hender hun tenker å flytte fra alt. I cirka en time. Foto: Privat

Flyttet til Gjerdrum

Født: 3. januar 1948

Alder: 44 år

Yrke: Artist

Kjent fra: Ble kjent som vokalist i gruppa Multicyde, som slo igjennom i 1999 med «Not for the Dough».

Jobbet med musikk flere år i New York, men flyttet tilbake til Norge da hun vant Stjernekamp på NRK høsten 2013.

Band: Samme år startet hun bandet Silya & The Sailors, som snart er aktuelle med ny musikk og juleshowet Silya & The Bad Santas.

Gift med: Musiker Espen Leite

Barn: To bonusbarn, en katt og fire høner.

Se mer

Ikledd blomstrete jumpsuit, med skjerf i knallfarger knyttet på hodet, rikt tatoverte armer og grønnlakkerte negler er det lite ved Silya som minner om tante Sofie. Men hun slår likevel et slag for Kardemommeloven:

«Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil».

<b>HØNE PØNE:</b> Silya kommer egentlig fra en bondefamilie, men er selv oppvokst i Oslo. Her føler hun at hun er back to basic.
HØNE PØNE: Silya kommer egentlig fra en bondefamilie, men er selv oppvokst i Oslo. Her føler hun at hun er back to basic. Foto: Privat

– Mange tror de er alene i verden og ser kun seg selv. De er ikke det! Kan man ikke bare være hyggelig, da? Smil til en fremmed, spre gode vibber – og for øvrig kan du gjøre hva du vil, sier Silya.

Etter at hun og ektemannen flyttet «på landet», nærmere bestemt til Gjerdrum nord for Oslo, er hun blitt en eggesnobb. Hun har fire høner som verper egg hver morgen.

– Gir vi dem smaksbomber som basilikum og hvitløk, smaker eggene ekstra godt. En gang fikk de rekeskall. De elsket det og knasket i vei som om det var chips. Men eggene luktet rart og smakte fryktelig, sier Silya, som nå har sluttet å spise «egg med stempel».

Hun har kjøpt inn tomme eggekartonger og gir bort egg i gave. Hun knyter et bånd rundt, og skriver en hilsen.

– Fra hønene, altså! Det er jo ikke jeg som har laget eggene, selv om det føles litt sånn!

Les også: (+) – I løpet av 25 år har jeg fortsatt ikke møtt ett eneste annet menneske i denne skogen. Den har blitt mitt eget, private pauserom. Et sted jeg aldri kommer til å snakke høyt om

<b>KJERRINGA PÅ GÅRDEN: </b>– Jeg er blitt en skikkelig hagenerd, og nå har jeg lyst på drivhus. Og så kunne jeg tenke meg ei geit. Og en minigris! Siden Silya og Espen flyttet til Gjerdrum er hun blitt en skikkelig «gardskjerring».
KJERRINGA PÅ GÅRDEN: – Jeg er blitt en skikkelig hagenerd, og nå har jeg lyst på drivhus. Og så kunne jeg tenke meg ei geit. Og en minigris! Siden Silya og Espen flyttet til Gjerdrum er hun blitt en skikkelig «gardskjerring». Foto: Thomas Qvale

Bryllupsdag i Roma

Silya elsker hønene sine og påstår at hun kunne snakket om dem i timevis. Hun vurderer til og med en hønetatovering.

– Nå er det lenge siden jeg har tatt en tatovering. Sist var på bryllupsreise. For fem år siden! Vi skal til Roma og feire fem års bryllupsdag, kanskje jeg må ta en da? Noe med en høne? Det hadde vært gøy, sier hun.

Silya tok sin første tatovering som 18-åring, og så har det ballet på seg. De fleste tok hun mens hun bodde i New York.

– I New York bodde jeg bohemsk og «flaksende». Der er det for dyrt å bo alene, så jeg hadde alltid flere room mates. Jeg flytta såpass mye rundt at jeg aldri fikk hengt kunst opp på veggene. Så da tatoverte jeg meg og hang kunsten og historiene på meg selv i stedet, sier Silya.

I dag har hun kunst på veggene, så behovet for å tatovere seg er mindre. Inntil nå, med ideen om en hønetatovering.

Les også: (+) Alle tror jeg er heldig som har deg som ektemann. De skulle bare visst!

<b>HØNEMOR:</b> Silya tok sin første tatovering som 18-åring, og så har det ballet på seg. De fleste tok hun mens hun bodde i New York. Nå ønsker hun seg en til, det blir kanskje noe med en høne.      Bildetekst:
HØNEMOR: Silya tok sin første tatovering som 18-åring, og så har det ballet på seg. De fleste tok hun mens hun bodde i New York. Nå ønsker hun seg en til, det blir kanskje noe med en høne. Bildetekst: Foto: Thomas Qvale

Hagenerd og flokkdyr

Eggene smaker best sammen med egendyrkede tomater og hjemmebakt brød. Bakt av Espen. Livet på landet smaker utmerket, og gir Silya ro i sjelen.

– Når det koker i hodet, går jeg ut og luker. Da slipper tankene taket.

I hagen har hun og ektemannen ryddet og dratt opp gamle stubber. De har plantet nye trær, busker og blomster. Særlig planter som bier, fugler og sommerfugler liker, ifølge Silya, som elsker å se resultatene av frøene hun planter.

– Jeg er blitt en skikkelig hagenerd, og nå har jeg lyst på drivhus. Og så kunne jeg tenke meg ei geit. Og en minigris! Og lamaer, ikke minst! Jeg ble så glad i lamaer da jeg var med på 71 grader nord. Alpakkaer er fantastiske, de også.

– Jeg har egentlig lyst på en stor flokk med alle slags dyr, men jeg kan jo ikke bli helt gardskjerring og Doktor Dyregod heller. Det har jeg ikke tid til, sier Silya.

Hun og mannen farter mye. Det blir mange flyplasser, ulike byer og de er ofte omgitt av mange mennesker.

– Det er godt å komme hjem til fred og ro. Å kunne sette seg ned og kose med ei høne. Eller katten.

Katten er to år gammel og heter Chero, som er spansk slang for kompis.

– Chero er min øyesten. Det er så teit når noen sier at katten eller hunden deres er som et barn for dem, men jeg innrømmer det: Det føles som om han er min pelskledde sønn, sier Silya.

Stemmen blir myk når hun snakker om katten, som for tiden går rundt med krage etter en slåsskamp.

Les også: (+) Da datteren (3) våknet om nettene og klappet på noe i luften i hjørnet av soverommet, tok Cathrine kontakt med Lilli Bendriss

<b>KATTEN TIL SILYA:</b> Silyas pelskledde sjelevenn, Chero.
KATTEN TIL SILYA: Silyas pelskledde sjelevenn, Chero. Foto: Privat

Har aldri hatt lyst på barn

Utover katten har Silya to bonussønner på 12 og 15 år, som hun er veldig glad i.

– Espen og jeg var på første date 8. desember 2014, og da var yngstemann bare fire år. Ifølge ham har jeg alltid vært i hans liv. Det er så fint når han sier det. Han og jeg har et helt spesielt forhold og lager sanger sammen, sier Silya.

<b>PÅ TUR:</b> Sammen med bonussønnene. 
PÅ TUR: Sammen med bonussønnene.  Foto: Privat

Hun er takknemlig for at hun har en god relasjon til begge barna, og til moren deres.

– Tenk om ikke barna hadde likt meg, eller det var krise med eksen? Det finnes så mange eksempler på at slike forhold ikke funker, så jeg føler meg heldig. Veldig heldig, understreker Silya, som ikke har egne barn.

Hun sier hun aldri har hatt lyst på barn.

I podkasten Hvor gammel er hun, egentlig?, der Silya nettopp var gjest, fortalte hun om en episode der en journalist spurte om hun var gravid.

– Før var jeg veldig streng med meg selv. Jeg kjørte på med detox før jeg skulle på scenen. Det tredje året som MGP-programleder var jeg snillere mot meg selv enn tidligere. Jeg var vel litt større enn sist, da, i den trange paljettkjolen, men reflekterte ikke over det.

– Kåre Magnus Bergh og jeg skapte verdens gøyeste stemning! Da vi gikk av scenen og jeg kastet kortene, var jeg SÅ klar for å dra på fest og bare kose meg, beskriver Silya entusiastisk.

Så kom spørsmålet: «Gratulerer med fin sending! Men jeg hører du venter ditt første barn?»

– Det var absolutt ikke sant! Hvor hadde hun egentlig hørt det, og hvorfor sa hun det? Hun ødela hele kvelden min! Jeg ble lei meg og litt sinna! Så jeg så stor ut? Jeg var så glad, men mista gnisten helt i det øyeblikket. Jeg droppa festen og dro hjem.

Hun er blitt spurt om hun er gravid flere ganger.

– Det er ALDRI greit, men denne kvelden ble det ekstra sårt, sier Silya, som samtidig unnskylder journalisten:

– Det var jo ikke vondt ment, stakkars, men akkurat den kvelden … Jeg var så glad og havnet så brått i kjelleren.

Selv er Silya svært bevisst på å aldri spørre folk om de er gravide. Selv ikke når noen er høygravide, og det virker åpenbart, spør hun om det. Det får folk si selv. Hvis de vil.

Les også: (+) Kan jeg nekte foreldrene mine å legge ut bilder av barna på internett?

<b>BRUDEBILDET:</b> For fem år siden lovet Silya og Espen hverandre evig troskap. 
BRUDEBILDET: For fem år siden lovet Silya og Espen hverandre evig troskap.  Foto: Privat

Nysgjerrig og utadvendt

– Hva driver deg?

– Ja, hva driver meg? undrer Silya.

Hun ser rundt seg. Som om hun leter etter et svar.

– Det er et godt spørsmål.

Hun beskriver seg som nysgjerrig, utadvendt og «på», men også at en like stor del av henne er introvert. Derfor tror hun livet på landet er perfekt.

Der kan hun være i sin egen boble og lades opp, også skrur hun på knappen når hun skal ut i verden igjen, klar for liv og røre – og alle menneskemøtene hun setter høyt.

– Hva var egentlig spørsmålet igjen? spør Silya.

– Jeg lurte på hva som driver deg.

– Ja, det var det, ja.

Silya ler høyt.

– Jeg liker å gjøre ting og må gjennomføre. Det driver meg. Da vi snakka om å flytte på landet, så gjorde vi det. Nå snakker jeg om drivhus … Da må jeg gjøre det. Også den hønetatoveringen, da! Jeg har mye «nysgjerrig energi», men livet har også lært meg at jeg må svitsje over på sparebluss. Jeg kan jo ikke gi tusen prosent heeele tiden!

Les også: (+) Claudia Scott (64) har ikke snakket offentlig om dette før nå: – Jeg er privat som person, men det er ingen hemmelighet

Veien ut av frustrasjonen

Dermed har Silya takket nei til mange ting framover. Hun må gi seg selv ro i hodet, og rom til å lage ny musikk.

– Jeg er i en litt rar fase. Det har vært pandemi, og musikken og jobben har blitt satt på vent. Litt fram og tilbake. Da vi så vidt var i gang igjen, var vi ikke det likevel. Det har påvirka det kreative. Jeg er håper jeg er på vei ut av frustrasjonen nå, sier Silya.

– Jobbmessig?

– Ja. Litt ellers også, kanskje … Jeg er blitt 44 og ting skjer med kroppen og i hodet. Jeg vet ikke om det er ringvirkninger fra pandemien, eller om det rett og slett handler om meg. Jeg spør meg selv om jeg er i en krise eller om jeg bare er utålmodig. Pandemien, krigen og alt det som skjer i verden nå har nok satt en større støkk i meg enn jeg først trodde.

Så nå vil Silya samle alle «marineringstingene», som hun kaller planene og tankene, og skape noe nytt.

– Der ligger fokus nå, samt på at jeg skal reise ut å spille med bandet mitt igjen. Det savna jeg veldig under pandemien.

Juleshowet Silya & The Bad Santas ble avlyst to år på rad grunnet pandemien. I år skal de på scenen igjen, med en hemmelig gjest!

– Dét gleder jeg meg til!

Silya beskriver showet mer som en fest enn preken; en motsats til kirkekonsertene. En dæsj glamorøs rølp i jula.

– Jeg har gravd litt for å finne fram til rare julesanger. Det blir blåserrekke og skikkelig god stemning! O helga natt og annen tradisjonell julemusikk kan du nyte i kirka en annen dag.

Les også: (+) Allerede som tenåring bestemte Gunhild Stordalen seg for ikke å få egne barn

<b>SILYA OG ESPEN:</b> Begge har vært gift før og ville ha et liv uten partner. Likevel klarte ikke Silya og Espen å ikke bli sammen.
SILYA OG ESPEN: Begge har vært gift før og ville ha et liv uten partner. Likevel klarte ikke Silya og Espen å ikke bli sammen. Foto: Privat

Meningen med livet

Religiøs er hun ikke, men Silya har respekt for at det er noen styrende krefter der ute.

– Når det er fullmåne for eksempel, blir jeg ekstra irritabel, veldig emosjonell og får ikke sove. Mannen min skygger banen når det er fullmåne!

Silya mener at vi mennesker er «jævlig små», og en del av noe større som vi ikke helt kan forstå, men en mann med hvitt skjegg som sitter og styrer oppe i himmelen? Nei, det tror hun ikke på.

– Jeg tror på det gode i mennesket. Det er tross alt flest gode mennesker der ute. Flesteparten vil andre vel. Det er farlig å miste det og tenke at ondskap rår, sier hun.

Utover troen på mennesket, er det nærmeste Silya kommer religion, når hun spiller konsert. Og alt bare stemmer.

– Noen mener at det å få barn er meningen med livet. For meg er det andre ting, som følelsen jeg får av å spille en konsert når alt klaffer med bandet. Når vi er fullstendig i synk – og publikum er helt med. Det er en religiøs opplevelse for meg. Da føler jeg også at det er meningen med livet. Mitt liv.

Ikke for dét – resten av livet gir også mening. Og Espen; det lengste forholdet Silya har vært i.

– Når jeg tasser rundt i hagen sammen med Espen, og ser at det spirer og gror; katten smyger seg inntil beina våre, og vi hører hønene kakle … Da er jeg lykkelig. Da kjenner jeg meningen med det hele.

Styling: Kjersti Andreassen/Style Management Makeup og hår: Sissel Fylling/Style Management

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2022.

Les også