ÅPNER OPP I PODKAST

Silje holdt hemmeligheten for seg selv. Det var som om hun levde to parallelle liv

Silje Nordnes (36) om skammen, selvforakten og det å stå fram som skeiv.

ÅPNER OPP: Silje gikk i 10. klasse da hun oppdaget at hun likte jenter. I podcasten Summa Summarum forteller hun blant annet om hvordan hun holdt sine følelser for seg selv i mange år.
ÅPNER OPP: Silje gikk i 10. klasse da hun oppdaget at hun likte jenter. I podcasten Summa Summarum forteller hun blant annet om hvordan hun holdt sine følelser for seg selv i mange år. Foto: Story House Egmont
Sist oppdatert

– Det var som å skru på en bryter. Det var virkelig sånn «åh, fuck! Å nei, nei, nei, nei, stopp!», sier hun i Kamille-podkasten Summa Summarum.

Silje forteller om hendelsen i klasserommet, våren i 10. klasse, da hun skjønte at hun likte jenter.

– Det hadde vært en lang vinter, og i Nord Norge blir det så lyst om våren. Og man husker jo våren i ungdomstiden så sterkt, sier NRK-programlederen.

Det var så mye som skjedd, klassekameratene var opptatt av hvem som likte hvem, og hvem som var sammen.

– Det var en liten plass, det få å ta av. Så her var det full stolleken, uten at jeg var med på det da, forteller hun om ungdomsskoletiden på Hamarøy.

Silje Nordnes (36)

Fra Hamarøy

Bor i Oslo

Journalist og programleder i NRK

Kjent fra i P3-morgen

Ledet NRKs første Pride-sending

Aktuell som programleder i sesong 2 av Maskorama

Oppdaget jenta i klassen

Silje hadde vært guttegæren hele barndommen, fram til denne dagen i 10. klasse.

– Jeg var forelsket i masse gutter hele tiden, og identifisere meg med «Frida med hjertet i hånden». Jeg var opptatt av kjærlighet, forteller hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

– Så var det gutta i klassen som snakket om en jente som hadde hatt en «glow up», som man kaller det i 2021. Plutselig synes de hun var så fin. Så satt jeg i klasserommet og så på henne og tenkte på det.

Det ble aldri en stor forelskelse ut av denne episoden, men det skjedde et skifte i hodet til Silje. Samtidig begynte hun å jobbe imot følelsene. Hun tok et bevisst valg om å ikke fortelle dette til noen.

– Jeg vekslet mellom å fortrenge og oppsøke informasjon. Jeg lånte bøker på biblioteket. Vi hadde en data, men den sto i stua, så det var ikke bare-bare å sette seg der å google.

Skam og selvforakt

At hun likte jenter, holdt hun for seg selv. Det var som om hun levde to parallelle liv. Hun hadde allerede skjønt hva man måtte gjøre for å ikke havne utenfor, og som ungdom holdt hun seg alltid unna drama og konflikt.

Nettopp derfor falt det henne naturlig å fortrenge følelsene hun hadde for jenter.

– Jeg ble skikkelig god på å holde det hemmelig og stenge det ute. I voksen alder har jeg skjønt det var ikke bra å spille skuespill på denne måten. Det å ikke være i kontakt med seg selv, og heller ikke være ærlig med omgivelsene på grunn av skam og selvforakt, sier hun i podkasten.

Først seks år etter, da hun var 21 år, kom hun ut av skapet. Året etter fikk hun sin første kjæreste.

– Jeg gikk inn i forholdet. Jeg var forelsket, og vi var sammen lenge. Før dette lå det jo en frykt der, for om jeg noen gang skulle få oppleve dette, forteller hun.

Det var en stor del av meg selv som jeg ikke forholdt meg til. Jeg var opptatt av kjærlighet og romantikk, men tillot ikke meg selv å leve ut min romantiske og seksuelle side, sier Silje som i fjor ledet NRKs aller første Pride-sending.

Les også: – Kombinasjonen av brudd, pandemi, jobbskifte og hjemmekontor var heftig

PODCAST: Silje Nordnes møtte programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes til en åpenhjertig samtale i Kamille-podcasten Summa Summarum.
PODCAST: Silje Nordnes møtte programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes til en åpenhjertig samtale i Kamille-podcasten Summa Summarum.

Avlyste bryllupet

Silje er fremdeles opptatt av kjærligheten. Hun elsker romantiske filmer, og synes det er spennende å ta del i andres kjærlighetsliv.

– Jeg liker å høre om hvordan folk møttes, og når det blir slutt mellom folk, tenker jeg jeg at «nå tar vi fram tre flasker vin, og så skal vi snakke».

NRK-programlederen har også selv opplevd dramatikk i parforholdet, da det ble slutt mellom henne og den første kjæresten. De to gikk fra hverandre da de var forlovet.

– Det ble brudd og avlyst bryllup. Vi hadde ikke sendt ut invitasjonene, men vi hadde sendt ut melding om «save the date». Presten var booket og hele pakka, forteller Silje.

– Når jeg sier høyt at jeg har vært forlovet, og skulle gifte meg, men så ble bryllupet avlyst, så kan jeg nesten ikke tro det er meg. Nå er det fjernt, og det er ferdig prosessert.

Men der og da var det veldig tøft. Både på grunn av det avlyste bryllupet, som jo symboliserte fremtiden vi hadde sammen som plutselig ikke ble noe av, men også fordi vi hadde vært sammen så lenge – og vokst sammen på et vis.

– Det var en stor løsrivelse. Hun var min første kjæreste. Sammen med henne utviklet jeg min identifisert som skeiv. Jeg ble kjent med meg selv og min egen seksualitet sammen med henne, så forbindelsen var strek. Det var tøft da vi gikk fra hverandre, forteller Silje åpenhjertig.

Les også: Bent Høie har masse mose i hagen – og elsker det

SNAKKET UT: Silje Nordnes snakket ut om bruddet med Fay Wildhagen i et portrettintervju med Kamille tidligere i år.
SNAKKET UT: Silje Nordnes snakket ut om bruddet med Fay Wildhagen i et portrettintervju med Kamille tidligere i år. Foto: Thomas Qvale / Kamille

Bruddet med Fay Wildhagen

Det er ikke det eneste bruddet Silje Nordnes har vært gjennom. I et intervju med Kamille fortalte hun om bruddet med samboeren, musikeren Fay Wildhagen. Og om de store omveltningene hun opplevde i korona-året 2020. Etter ti år var det nemlig over med daglige sendinger på P3morgen – og det ble slutt mellom henne og Fay.

– Det var heftig. Kombinasjonen av brudd, pandemi, jobbskifte og hjemmekontor. Jeg var sliten etter for mye jobb og for lite søvn over flere år, og hadde null overskudd til å ta tak i livet mitt, sa hun i portrettintervjuet.

36-åringen opplever at humøret lett kan svinge, hun er ikke en type som tar lett på ting.

– Det er jo alltid noe å bekymre seg over. Men så kan jeg jo også kjenne på eufori. Jeg vet ikke om det er fordi jeg også kan kjenne på mørke ting. Jeg lar meg lett rive med konsert, når jeg ser en serie jeg elsker eller er ute med venner. Da kan jeg bli rørt, forteller hun i podkasten.

Les også: Ulykken satte preg på hele oppveksten til Tuva Fellman

Fremtiden er åpen

På spørsmål om hva 36-åringen gleder seg mest - og minst - til ved å bli eldre og til slutt gammel, svarer hun:

– Jeg kan ikke si at jeg gruer meg egentlig, jeg gjør egentlig ikke det. Ikke la oss kalle det et problem, men min utfordring nå, når det gjelder å se for seg framtida, er at jeg ikke vet om jeg for eksempel får barn. Jeg vet ikke om jeg finner en partner. Jeg har ikke noen i sikte, svarer hun, og presiserer at akkurat det er ekstremt åpent.

– På den ene siden kan jeg finne en partner, vi får barn og slår oss ned og det er helt topp. Men jeg kan også se for meg at jeg flytter til utlandet og gjør noe helt annet - og så kan det også være helt topp. Jeg vet ikke helt hva det blir ennå, fortsetter hun. Programlederen forteller også at hun ikke er helt fremmed for å flytte tilbake til Nord-Norge i framtida.

– Om det er endestoppet. Så får vi se om noen vil være med.

Du kan høre Kamille-podkasten Summa Summarum her.

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2021, og sist oppdatert 11/11 2021.

Les også