Shabana Rehman er rammet av uhelbredelig kreft

– Hvis ikke behandlingen virker, overlever jeg ikke 2022

Shabana Rehman har fått bukspyttkjertelkreft med spredning. Hun er i gang med behandling, men ifølge legene må det et mirakel til.

<b>ALVORLIG SYK:</b> Shabana Rehman har fått diagnosen bukspyttkjertelkreft med spredning. Det er rundt 900 nordmenn som får denne kreftformen hvert år.
ALVORLIG SYK: Shabana Rehman har fått diagnosen bukspyttkjertelkreft med spredning. Det er rundt 900 nordmenn som får denne kreftformen hvert år. Foto: NTB
Sist oppdatert

Gjennom de siste 20 årene har Shabana Rehman (45) gjort seg bemerket som standupkomiker, skribent, dramatiker og samfunnsdebattant. Aller mest kjent er hun kanskje for å ha løftet omstridte mulla Krekar (65) i 2004.

Tidligere i år var hun TV-aktuell med «Farmen kjendis». Realityserien ble spilt inn i fjor sommer, men ble vist først fra januar i år. Samtidig som TV-serien gikk på skjermen, havnet Shabana på akuttmottaket.

– Jeg var helt gul i ansiktet, det viste seg å være gulsott. Tidligere den uken hadde jeg kastet mye opp. Jeg trodde det enten var omgangssyke eller magesår. Spesielt magesår, siden jeg har stått i mye de siste årene. Men så var det ingen av delene. Det var bukspyttkjertelkreft med spredning, forteller Shabana til Se og Hør.

Les også: (+) Da mamma fortalte det som det var, tok jeg til tårene

<b>      SHABANA REHMAN:</b> For to år siden hadde Shabana dårlig helse. Da la hun om livsstilen og har fått en sterkere og sunnere kropp.
SHABANA REHMAN: For to år siden hadde Shabana dårlig helse. Da la hun om livsstilen og har fått en sterkere og sunnere kropp. Foto: Morten Bendiksen

Har bukspyttkjertelkreft

<b>MISTET HÅRET:</b> Shabana publiserte nylig dette bildet av seg selv på Instagram. Det viste hva cellegiften hadde gjort med det flotte håret hennes.
MISTET HÅRET: Shabana publiserte nylig dette bildet av seg selv på Instagram. Det viste hva cellegiften hadde gjort med det flotte håret hennes. Foto: Instagram

Bukspyttkjertelkreft har få og diffuse symptomer, og dette fører ofte til at kreften blir oppdaget sent, ifølge Kreftforeningen. Den eneste muligheten for å bli frisk av denne krefttypen er gjennom kirurgi, mens cellegift- og strålebehandling kan gi lindrende og livsforlengende effekt.

45-åringen forteller til ukebladet at hun har vært gjennom første runde med cellegift, noe som har gitt henne mye smerter. Hun tror at en ny runde vil ta knekken på henne, og vurderer derfor å teste immunterapi ved en klinikk i Tyskland.

Hun har fått beskjed om at det eneste som kan gjøres med kreften, er å stoppe at den er så aggressiv. Legene sier at det må et mirakel til.

– Det er svært alvorlig. Legene har sagt til meg at hvis ikke behandlingen virker, overlever jeg ikke 2022 …

Hun kjente på sjokk og sorg da hun fikk den fryktelige diagnosen, og det tok et døgn før hun klarte å fortelle det til noen.

– Det har selvfølgelig vært tøft. En god del fosterstilling og gråt, men kanskje ikke så mye gråt som jeg ville trodd. Samtidig kan jeg ikke gjøre annet enn å bare ta en dag av gangen, forteller hun til Se og Hør.

Det har også blitt opprettet en pengeinnsamling via Spleis, med navnet «Støtt Shabanas kamp mot kreften!». Pengene skal brukes til å få utført immunterapi i utlandet.

Over 4500 mennesker har bidratt og i per 23. mai hadde det kommet inn 1,1 millioner kroner!

- Jeg kjenner bare en takknemlighet i dypet av mitt hjerte over all kjærligheten som strømmer inn fra hele landet. Ja, fra utlandet også, har hun uttalt til Dagbladet om den overveldende støtten.

Les også: Dorthe om Farmen: – Jeg kan bli lynforbanna

Deltok i «Farmen kjendis»

På Instagram har hun også publisert et sitat som viser at hun holder motet oppe.

– Cancer cannot cripple love, it cannot shatter hope, it cannot conquer the spirit, skriver hun under et bilde som viser at hun nå har mistet det lange, flotte håret sitt etter cellegiftbehandlingen.

<b>      DORTHE SKAPPEL:</b> Shabana og Dorthe Skappel var blant deltagerne i den sjette sesongen av «Farmen kjendis». 45-åringen røk ut i den andre uken.
DORTHE SKAPPEL: Shabana og Dorthe Skappel var blant deltagerne i den sjette sesongen av «Farmen kjendis». 45-åringen røk ut i den andre uken. Foto: TV 2

Flere av deltagerne i årets Farmen, har kommentert innlegget med hjerter og lykkønskninger i kampen på mot kreften.

Det er ingen tvil om at livet kan snu veldig fort. Da Shabana spilte inn «Farmen kjendis» i fjor, var hun i svært god form etter å ha slitt med sykdom og overvekt.

– Jeg er i mitt livs aller beste form! Jeg gikk ned 25 kilo. Fra 90 til 65 kilo, og nå har jeg funnet trivselsvekten min på 68. Jeg er gladere, lettere, har mer energi til å leke med nevøer og nieser. Jeg føler meg 20 år yngre, fortalte hun fornøyd til Her og Nå.

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2022, og sist oppdatert 23/05 2022.

Les også