DE BLÅ SIDENE

Mammas ord fikk meg til å gråte

Jeg skammet meg over hvordan jeg hadde behandlet mamma i alle disse årene.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

For ni år si­den døde fa­ren  min brått og uven­tet, noe som før­te til en lang­va­rig sorg hos oss alle. Vi ble min­net om li­vets sår­bar­het og hvor vik­tig det er å ta vare på hver­and­re, og vi var mye sam­men, mam­ma, jeg, min bror og fa­mi­li­e­ne våre.

Men så be­gyn­te jeg i ny jobb og måt­te pend­le, mens bro­ren min flyt­tet uten­bys.

Der­med av­tok den tet­te kon­tak­ten grad­vis, uten at jeg tenk­te så mye over at mam­ma satt mye ale­ne. Hun ring­te meg en del, og jeg hus­ker at jeg ble ir­ri­tert. Jeg føl­te at hun for­styr­ret meg i min trav­le hver­dag, så jeg tok meg sjel­den tid til å prate len­ge med henne.

Jeg gikk gjer­ne med te­le­fo­nen rundt om i hu­set og gle­det meg til å leg­ge på.

Vik­tig på­min­nel­se

Jeg mer­ket ald­ri at mam­ma var de­pri­mert, til det var jeg alt­for opp­tatt av meg selv. Men en dag for­tal­te en ven­nin­ne at mo­ren hen­nes had­de fått plass på sy­ke­hjem­met.

Hun had­de så dår­lig sam­vit­tig­het for at hun ikke had­de vært der for henne de siste åre­ne, for­di hun ikke had­de hatt tid. Hun had­de hel­ler ikke tatt på al­vor at mo­ren var blitt så glemsk, så det var en nabo som had­de kon­taktet fast­le­gen og fått fart på sa­ke­ne. «Jeg har jo ikke vist noen in­ter­es­se, for­di ti­den har gått så alt­for fort», sa hun, ty­de­lig opp­gitt over seg selv.

Vi had­de en lang sam­ta­le. Et­ter­på kjen­te jeg på den sam­me dår­li­ge samvit­tig­he­ten som hun nett­opp had­de be­skre­vet.

Jeg var hver­ken opp­merk­som el­ler om­sorgs­full over­for min egen mor. Ven­nin­nen min opp­ford­ret meg til å ta mer kon­takt med mo­ren min. «Du vet nei­men ikke hvor len­ge du har henne», sa hun.

Hun had­de rett. Jeg tenk­te alt­for lite på li­vets gang, for­di jeg had­de så man­ge bal­ler i luf­ten i mitt eget pri­vat­liv.

Deprimert

Et par da­ger se­ne­re tok jeg ut en fe­rie­dag og in­vi­ter­te mo­ren min på en kjø­re­tur. Det var fle­re år si­den sist vi del­te en slik dag, og hun ble vel­dig glad og takk­nem­lig. Det var un­der den­ne tu­ren jeg mer­ket at hun var i et tyng­re stem­nings­leie enn nor­malt, og at hun had­de lagt på seg.

Jeg viss­te ikke helt hva jeg skul­le si, men til slutt be­kla­get jeg at jeg had­de be­søkt henne så lite. Jeg prøv­de å for­kla­re at det var ti­den som gikk fra meg, men idet or­de­ne for­lot mun­nen min, hør­te jeg selv hvor dumt det hør­tes ut. Til syv­en­de og sist hand­ler alt om pri­ori­te­ring.

Det var først på kvel­den, et­ter at jeg had­de kjørt henne hjem, at mam­ma åp­net seg. Hun for­tal­te at det had­de vært noen tun­ge år, og at hun ikke har hatt over­skudd til så mye.

Hun hadde trøs­te­spist, og hun inn­røm­met at hun var de­pri­mert. Å gå til le­gen satt langt inne, der­for had­de hun hel­ler tatt én dag av gan­gen. Av og til sto hun ald­ri opp og møt­te da­gen, men ble lig­gen­de i sen­gen.

Jeg så rundt meg, og lei­lig­he­ten bar preg av at det var en stund si­den hun had­de gjort rent. Da jeg kom­men­ter­te det, sa hun at hun ikke ville være til bry.

Først da hun ut­tal­te dis­se or­de­ne, be­gyn­te jeg å gråte. Jeg kjen­te at jeg skam­met meg over hvor­dan jeg had­de be­hand­let min egen mor i de siste åre­ne.

Les også (+) Jeg var villig til å gjøre hva som helst for å bli som mine rike venner

Tar meg tid

Jeg be­stem­te meg for å ta grep og at jeg skul­le være der for henne. Jeg ble med henne til le­gen, hvor hun fikk an­ti­de­pres­si­ve­ne, og jeg bruk­te en helg på å vaske hele lei­lig­he­ten hen­nes. Og ikke minst: Nå set­ter jeg av tid til henne.

Hver søn­dag er vi sam­men, en­ten hun kom­mer til oss for å spi­se mid­dag el­ler vi drar til henne på besøk. Man­nen min har også blitt flin­ke­re til å stik­ke inn­om henne, og vi sør­ger for at hun har det bra.

Av og til tar vi en dags­tur rundt i dis­trik­tet, og det set­ter hun stor pris på. I dag fø­les det helt rik­tig å være der for henne, særlig med tan­ke på at in­gen vet hva mor­gen­da­gen brin­ger.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2021, og sist oppdatert 24/10 2022.

Les også