Det nakne nittitallet 

90-tallet: Filmscenen som sjokkerte alle, og tiåret da klærne falt på forsiden av Vi Menn

Jernteppet ble løftet, og Berlinmuren falt. Det samme gjorde klærne på forsiden av Vi Menn på begynnelsen av 1990-tallet.

Pluss ikon
Sist oppdatert

1990-tallet begynte som 1980-tallet hadde sluttet; Med lettkledde jenter på coveret av Vi Menn så ofte som mulig, og gjerne helt splitter nakne inne i bladet.

Samtidig hadde man ikke sluppet seg såpass løs at man puttet nakne damer på forsiden bare fordi det var nakne damer – det skulle tilsynelatende være en relevans til sakene som kom på forsiden. Men, som på 1980-tallet, var verktøykassa romslig når det kom til hva slags artikler man trengte en lettkledd dame til å illustrere. Det var selvsagt alle reiseartiklene:

Vi Menn skrev om Ibiza, Spania, Rangiroa, Karibia og Kanariøyene, om Copacabana og det som skulle være «Japans Copacabana», et sted som het Shonan.

Felles for alle coverne var at det var en lettkledd dame på tilsynelatende en hvilken som helst strand. Eventuelt kliss naken, som når Vi Menn skrev om ­perlefiske på «erotiske, eksotiske Maldivene». Det var artikler om alt fra dykking til angst, der man følte det var naturlig å vise frem kvinnelige former.

Kvinnemote ble også ganske hyppig omtalt, men da selvfølgelig trender som hadde med minimal bekledning å gjøre.

<b>BUDEIE:</b> Midtsidepiken Donna slapper av på en høyballe i Vi Menn 1992. 
BUDEIE: Midtsidepiken Donna slapper av på en høyballe i Vi Menn 1992. 
<b>BLOMSTER OG BLONDER:</b> Typisk midtsidepike i Vi Menn på denne tiden, med tidsriktig estetikk.
BLOMSTER OG BLONDER: Typisk midtsidepike i Vi Menn på denne tiden, med tidsriktig estetikk.

Kjente fjes og kropper

Pene kjendiser var selvfølgelig et yndet tema også den gang, og kjente fjes som Jerry Hall, Kim Basinger, Sharon Stone, Madonna og supermodeller som Claudia Schiffer og Cindy Crawford var noen av mange som dukket opp i bladet, gjerne dersom de av en eller annen grunn kastet klærne foran kamera.

Til og med Alessandra Mussolini fikk en forside i 1992, under tittelen «Den sexy fascisten».

<b>LEKE-KAMERAT:</b> Vinneren av Playmate of the Year 1991, Lisa Matthews, måtte selvfølgelig presenteres også i Vi Menn. Her fra 1992.
LEKE-KAMERAT: Vinneren av Playmate of the Year 1991, Lisa Matthews, måtte selvfølgelig presenteres også i Vi Menn. Her fra 1992.
<b>SUPERSTAR:</b> Page 3-stjernen Maria Whittaker i Vi Menn i 1990.
SUPERSTAR: Page 3-stjernen Maria Whittaker i Vi Menn i 1990.

Inne i bladet var det en annen type modeller som hadde sin faste spalte; Ukens modell.

Som på åttitallet, fortsatte Vi Menn med helsides bilder av internasjonale glamourmodeller, etter den britiske Page 3-malen. Utover bildet, fikk man ikke annen informasjon enn modellens fornavn og navnet på bildebyrået bildet var kjøpt fra.

Unntaket var superstjernene blant glamourmodellene, som gjerne fikk en egen artikkel og kanskje også æren av å pryde forsiden.

Slik som engelske Maria Whittaker, en av åttitallets mest populære glamourmodeller, som ble presentert over flere sider og under tittelen «90-tallets brystfagre Maria Superstar».

Les også (+): 1940-tallet: Pinup-modeller, Marilyn Monroe og Playboy

<b>EKSOTISK-EROTISK:</b> Terskelen for å vise nakenhet på forsiden så ut til å være lavere dess mer «eksotisk» temaet var – som i tidligere tiår. 
EKSOTISK-EROTISK: Terskelen for å vise nakenhet på forsiden så ut til å være lavere dess mer «eksotisk» temaet var – som i tidligere tiår. 
<b>BADETØY:</b> Reiseartikler var fortsatt hyppig brukt som unnskyldning for å putte lettkledde damer på forsiden.
BADETØY: Reiseartikler var fortsatt hyppig brukt som unnskyldning for å putte lettkledde damer på forsiden.

Glamourfotografer

Man skrev om Maria fordi hun hadde blitt kåret til «Page 3 Girl of the Year» i Storbritannia, og da måtte man selvfølgelig også vise hvorfor hun hadde vunnet kåringen.

En annen vri, som har blitt gjentatt flere ganger opp igjennom årene, var å skrive om fotografer som tok erotiske bilder eller bilder av glamourmodeller. Da måtte man selvfølgelig også vise eksempler på fotografens verk – altså flere nakne damer.

<b>SJELDEN KOMBO:</b> Mercedes fra Ungarn var et eksotisk innslag på forsiden i 1991. 
SJELDEN KOMBO: Mercedes fra Ungarn var et eksotisk innslag på forsiden i 1991. 
<b>EROTIKK FRA SOVJET:</b> Jernteppet ble løftet. Da kastet selv russiske damer pelsen. 
EROTIKK FRA SOVJET: Jernteppet ble løftet. Da kastet selv russiske damer pelsen. 

Invasjon fra øst

Vi Menn hadde generelt mye fokus på sex i disse årene. I tillegg til en egen sexspalte skrev Vi Menns vitenskapsekspert Nils Petter Thuesen om problemstillinger knyttet til sex og samliv.

Det var artikler om luksusprostituerte, om sex i Syden, om sexlyst og om jenter som strippet. Det var ofte fokus på andre land og verdensdeler, og det var både reportasjer rundt alvorlige temaer og langt mer lettbente artikler: Fra reportasjer om lugubre sexmarkeder på den andre siden av kloden, til artikler om hvem som var vakrest i Venezuela og Thailand.

På denne tiden åpnet det seg også opp en ny verden for Vi Menn og andre publikasjoner i Vesten – nemlig de tidligere østblokklandene.

<b>ANDRE TIDER:</b> «De færreste forbinder Moskva og Praha med spretne damer», skrev Vi Menn i denne artikkelen fra januar 1990.
ANDRE TIDER: «De færreste forbinder Moskva og Praha med spretne damer», skrev Vi Menn i denne artikkelen fra januar 1990. Foto: vi menn januar 1990

Overgangen til nittitallet var preget av store omveltninger i Europa, blant annet ved Berlinmurens fall i 1989 og perestrojka-vinden som blåste over Sovjetunionen som senere skulle føre til stormaktens oppløsning i 1991. Dette åpnet altså opp nye deler av Øst-Europa for Vesten, og omvendt.

Vi Menn skrev om fenomenet allerede i januar 1990, i artikkelen «Sex i Østblokken», om «spretne jenter og hard valuta». Sovjets første erotiske film fikk også behørig omtale.

Les også (+): På slutten av 1950-tallet var det meste lov på Vi Menn-forsidene ...

Erotisk tilsnitt

Da prydet man selvfølgelig forsiden med en vakker frøken, kun ikledd en åpen pels, sittende over skrevs på et gigantisk sigd og hammer-symbol, og inne i bladet presenterte man en rekke (naken-)modeller fra østblokkland. Filmen viste seg forresten å være laget av en franskmann ...

Det dukket stadig oftere opp østeuropeiske jenter på Vi Menns sider i årene som fulgte. Ofte i form av mindre notiser om nye, vakre modeller som var på vei til å slå igjennom i Vesten, men noen fikk også mer spalteplass.

I september 1991 ble for eksempel forsiden viet til «Mercedes fra Ungarn», et ungt modellstjerneskudd med «erotisk tilsnitt».

<b>SEXFIKSERT:</b> Sex- og samliv var populært i Vi Menn på denne tiden. Og selvfølgelig illustrasjonsbildene som fulgte med. 
SEXFIKSERT: Sex- og samliv var populært i Vi Menn på denne tiden. Og selvfølgelig illustrasjonsbildene som fulgte med. 
<b>LEDIG STILLING:</b> Artikler fra yrkeslivet ble det også plass til. «Sex-stuntkvinnen» fikk til og med æren av å pryde forsiden. 
LEDIG STILLING: Artikler fra yrkeslivet ble det også plass til. «Sex-stuntkvinnen» fikk til og med æren av å pryde forsiden. 

Norske jenter

<b>SKUESPILLERSPIRE:</b> Norske Nanna prydet forsiden av Vi Menn i 1992, i anledning at hun skulle prøve seg i Hollywood. 
SKUESPILLERSPIRE: Norske Nanna prydet forsiden av Vi Menn i 1992, i anledning at hun skulle prøve seg i Hollywood. 

De norske jentene hadde det vært ganske langt imellom på forsiden, men i 1992 dukket Oslo-jenta Nanna opp. Riktignok ikke som en ren Vi Menn-pike slik vi kjenner dem fra senere på nittitallet, men i anledning av at bodybuilderen og jegeren skulle forsøke lykken som skuespiller i Hollywood.

Hun ble like fullt rosende omtalt som et «erotisk fyrverkeri» av Vi Menns journalist Ole G. Olsen.

Bortsett fra det, var det få norske innslag i denne perioden. Men 15. desember 1992 presenterte bladet sin visjon for det kommende året, med store endringer i magasinet.

Under mellomtittelen «Mer erotikk» lovet Vi Menn blant annet «sunn erotikk, med elegante erotiske noveller i hvert nummer», spalten Menn & Sex med «viktig informasjon fra legen Esben Benestad, i tillegg til raffinerte reportasjer om erotikk».

Les også (+): Disse norskeide gigantskipene forsvant plutselig fra jordens overflate

<b>NORSK MODELL:</b> Studenten Linda skulle sparke i gang den nye spalten «Ukens flørt».
NORSK MODELL: Studenten Linda skulle sparke i gang den nye spalten «Ukens flørt». Foto: Faksimile Vi Menn

Norsk flagg og halv brystvorte

«Og ikke minst: Ukens modell flyttes til midtsidene. En dobbeltside. “Ukens flørt”. Erotisk fotografering på sitt beste. Med stil og bikinibuksene på. Du vil fortsatt kunne la bladet ligge på stuebordet hjemme. Følg med!»

To uker senere, i siste utgave i 1992, presenteres det som skal være «Ukens flørt» i første nummer i 1993.

Linda, 20 år og student, blir presentert med et norsk flagg og med en halv brystvorte tittende frem fra bak en gardin. Vi Menn-pike-forløperen «Ukens flørt» er lansert. Men, som den gang, må du vente med å lese videre om den historien.

«Have you ever fucked on cocaine, Nick?»

Også på det store lerretet var det fokus på sex på begynnelsen av 1990-tallet. Her er noen av filmene vi strømmet til kinoene for å se på

1. Basic Instinct – det er ikke først og fremst spørsmålet som gjør at sitatet over har klistret seg i minnet på mange menn som så denne filmen på kino i 1992.

Sharon Stone blir avhørt om et mord, og svarer på spørsmål om sitt forhold til avdøde, når hun plutselig stiller spørsmålet til politimannen spilt av Michael Douglas.

Deretter skifter hun sittestilling, og i et ørlite halvsekund er det klart for politimennene og kinogjengeren at hun ikke har truse på. Denne scenen skal være den som har fått flest menn til å trykke på pause-knappen på videospilleren.

Penélope Cruz
Penélope Cruz

Les også (+): På 70-tallet skjer det noe uventet med Vi Menn-forsidene

2. Jamon Jamon

En gavepakke til menn som ville ha med jenter på kinodate i 1992. En europeisk, prisvinnende film som hadde masse erotiske scener med vakre Penélope Cruz. Vinn-vinn for alle, med andre ord.

3. Ski School

Klassisk collegefilm, bare at college er byttet ut med en skiresort. Denne strømmet vi nok ikke til kinoene for å se, for den gikk rett på video i Norge.

Ikke en veldig bra film, men har oppnådd en slags kultstatus i visse miljøer. Det vil si blant unge gutter.

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2020, og sist oppdatert 30/04 2021.

Les også