– Jeg er veldig var på kritikk
Robert Stoltenberg bobler over av humor og kreativitet, men foran grytene finner han roen. – Helt siden jeg var barn, har jeg elsket å lage mat, deler komikeren.

Det ble tydelig allerede i første episode av TV 2s «Kokkeskolen»: Robert Stoltenberg (59) hadde stått over grytene før. Med en stjerne på brystet etter første konkurranse, seilte han fort opp som av favorittene til å vinne. Da vi møtte Robert under pressevisningen av programmet bekreftet han våre mistanker.
– Helt siden jeg var barn, har jeg elsket å lage mat. Når jeg lager mat, slapper jeg av. Når jeg står og hakker og tenker på hva jeg skal gjøre, får jeg være kreativ uten at jeg trenger å skrive eller bruke hodet. Jeg kjenner på en indre ro, beskriver han.
Solgte kokosboller i Groruddalen
Den kreative multikunstneren beskriver seg selv som utålmodig. Men foran grytene, dukker resultatene opp før uroen rekker å melde seg.
– Å lage mat er rett og slett noe av det morsomste jeg vet. Hvis du går inn i det, er det nærmest en dramaturgisk kurve som følger det å skape et måltid. Du kjøper inn all maten, og så skal man komponere og sette sammen alt. Så bygger det seg opp mot et crescendo, et høydepunkt der du skal servere maten og motta hyllesten, beskriver Robert, og ler forundret over den spontane parallellen han greier å trekke til scenekunsten.

En ting er at han elsker å lage mat. Men å vandre rundt og la seg inspirere i matbutikker, er også noe NRK-profilen har et lidenskapelig forhold til.
– Der andre går på kunstmuseer i utlandet, elsker jeg å handle i de store, fine matbutikkene hvor det bugner av grønnsaker i alle regnbuens farger.
Kanskje startet den noe nerdete matinteressen da han som ung gutt jobbet i matbutikk.
– Jeg var ni år gammel da jeg begynte å selge kokosboller på dørene i nabolaget i Groruddalen. Deretter begynte jeg å jobbe i matbutikk da jeg var rundt 13 år gammel. Det syntes jeg var så gøy!

Les også: Chris Robin Omdahl: – Vi har alltid visst at det var oss
Samboeren Christian Grønvold
Å kokkelere frem et måltid fra bunnen av, lærte han også tidlig.
– Vi var en travel familie, og vi lagde ofte middagen vår selv da vi kom hjem fra skolen. Det begynte i det små, med ostesmørbrød, husker Robert, og mimrer i samme åndedrag tilbake til skolekjøkkenet hvor han opplevde det han kaller matmagi, da han tryllet frem en hvit saus for første gang.
Da han fylte 18 år, var festmenyen nøye planlagt.
– Jeg hadde fått foreldrene mine ut av huset og hadde invitert kanskje 40 gjester. Da laget jeg middag til alle sammen. Jeg husker jeg disket opp med en kjøttpudding, og at alle var veldig imponerte over at jeg jeg serverte middag på bursdagen min. Det å lage mat er liksom noe som alltid har ligget der som en interesse.
I dag er det samboeren Christian Grønvold som får nyte godt av Roberts matlidenskap.
– Men nå er faktisk han også blitt veldig flink til å lage mat. Det var tidligere mitt domene. Men det er hyggelig å overraske hverandre med et godt måltid.
Les også: (+) Jeg ble utrolig nært knyttet til datteren hans, men så kom samtalen som endret alt

Selvkritisk
Møte med «Kokkeskolen» har gitt komikeren en utvidet respekt og forståelse for råvarene og kokkefaget. Robert har også blitt en kløpper på både vinaigretter og hjemmelaget bearnéssaus etter han kom hjem fra de idylliske omgivelsene på Hurdal Verk folkehøgskole. Men tiden som kokkelærling under rektor Hellstrøm, bød også på utfordringer for 59-åringen.
– Jeg er veldig var på kritikk. Det er en sekvens hvor jeg får skikkelig kjeft av Hellstrøm, og selv om jeg vet det er et spill, så lar jeg meg overmanne og blir litt lei meg og selvkritisk, forteller Robert.
Stopper han opp, greier han likevel å rasjonalisere situasjonen som utspiller seg.
– Selv om det er en lek, greier man ikke å unngå å ta det inn, særlig om du er en sensitiv person sånn som meg. Men jeg greier å si til meg selv at dette er TV. Jeg kan jo selv finne på å improvisere kjeft på andre når jeg er i karakter! innrømmer Robert, som blant annet er kjent for sine mange rolletolkninger i «Borettslaget».