Per Christian Ellefsen om Elling

– Elling har blitt en del av mitt liv

Riksteatret feirer sine 75 år med forestillingen «Bare Elling». – Vi har alle litt Elling i oss, mener Per Christian Ellefsen, som igjen har rollen som den angstfylte og underfundige karakteren.

<b>KOMPISER:</b> Sven Nordin spilte Kjell Bjarne, som var Ellings beste venn. I den siste boken, som teaterstykket er basert på, har både moren og kompisen gått bort.
KOMPISER: Sven Nordin spilte Kjell Bjarne, som var Ellings beste venn. I den siste boken, som teaterstykket er basert på, har både moren og kompisen gått bort. Foto: NTB
Sist oppdatert

– Over alt blir jeg gjenkjent som Elling, forteller skuespiller Per Christian Ellefsen.

– I et kvart århundre har vi to vært nærmest uadskillelige. Jeg har gitt mye til karakteren. Det sier både kona og ungene mine. Elling har blitt en del av mitt liv.

Det er 30 år siden den første Elling-boken til Ingvar Ambjørnsen ble gitt ut og 25 år siden vi første gang møtte den sære, såre og morsomme karakteren på teatret.

Filmen om Elling

I 2001 kom den første filmen i en trilogi. Året etter ble den nominert til Oscar for beste fremmed-språklige film.

Siden har Elling gått sin seiersgang kloden rundt både som film og teater. Det første teaterstykket om den engstelige mannen er faktisk verdens mest spilte norske stykke etter Ibsen.

– Ellings appell er utvilsomt universell, sier han som det er en selvfølge skal spille «Bare Elling», med Riksteatret fra 29. august. Stykket er basert på Ingvar Ambjørnsens siste Elling-roman «Ekko av en venn» (2019).

<b>SELVSKREVEN</b>: Det var aldri noen tvil om hvem som på nytt skulle spille Elling. For det norske folket har Per Christian Ellefsen blitt Elling.
SELVSKREVEN: Det var aldri noen tvil om hvem som på nytt skulle spille Elling. For det norske folket har Per Christian Ellefsen blitt Elling. Foto: Morten Bendiksen

– Hvorfor når han så mange av oss?

– Kanskje fordi han er så «uperfekt» at de fleste kan kjenne seg igjen? svarer Per Christian.

– Elling er sjalu, fylt av angst, misunnelig, selvopptatt og egentlig nokså vrien, men merkelig nok samtidig både morsom og sjarmerende. Jeg vil påstå at han menneskeliggjør våre dårlige sider. Med Elling kan vi slappe av og vedkjenne egne lyter.

Per Christian har oppnådd hva mange skuespillere drømmer om; å gestalte en karakter som er elsket av mange.

– Jeg synes det er gledelig og meningsfylt at det skjedde med en som ikke så lett glir inn blant andre i samfunnet, sier den sympatiske skuespilleren.

– På et vis har Elling og jeg blitt ett. Folk kommer bort til meg og betror sin sterke historie. En tillit jeg setter pris på. Det finnes jo en Elling overalt. Mitt håp er at vi også tar vare på han eller hun som finnes i vårt nabolag.

<b>SUNN:</b> Per Christian er ikke alene om å holde karrieren gående over pensjonistalderen. Da er det viktig å holde seg i form, som her med yoga.
SUNN: Per Christian er ikke alene om å holde karrieren gående over pensjonistalderen. Da er det viktig å holde seg i form, som her med yoga. Foto: Anne Elisabeth Næss

Les også: Sven Nordin og kona Torhild har holdt sammen i 41 år: Én setning fra bryllupstalen glemmer han aldri

Skuespiller Anne Marie Ottersen

Som 65-åring har Elling blitt mykere i kantene.

– Han har flyttet inn i en sokkelleilighet på Grefsen i Oslo. Den leier han av enkefru Annelore Frimann-Clausen, spilt av Anne Marie Ottersen. Han vil for eksempel ikke såre henne ved å nevne at boligen har muggsopp.

Elling har også fått et friere forhold til den oppleste og vedtatte normaliteten. Der kjenner jeg meg igjen, sier skuespilleren.

– Men han lyver fremdeles altfor mye. Jo da, alle gjør vi det nå og da, ikke minst for å skåne andre – og oss selv, men Elling gjør det også for å skryte. Jeg har forresten lært noe av ham når det gjelder hvite løgner, at også de kan være svært ugreie å forklare bort.

<b>INGEN LØGNER:</b> – Elling har lært meg at selv såkalte hvite løgner kan føre til mye surr, forteller Per Christian med glimt i øynene.
INGEN LØGNER: – Elling har lært meg at selv såkalte hvite løgner kan føre til mye surr, forteller Per Christian med glimt i øynene. Foto: Morten Bendiksen

Per Christian sier han trives best med å møte folk ansikt til ansikt. Elling derimot stortrives på nettet. Der har han skapt seg en ny identitet og uttaler seg anonymt om alt mulig rart.

– Iblant er han et ordentlig troll på nettet, sukker skuespilleren.

– Han burde ha vært mer sammen med andre. Å møte folk er sunt.

Les også: Kjendisparet Anne Marie Ottersen og Lasse Lindtner møttes for 38 år siden: – Vi bare visste at «dette er rett»

<b>GLEDES-SPREDER:</b> – Jeg trives med å gi liv – og mening – til figuren Elling, forteller Per Christian.
GLEDES-SPREDER: – Jeg trives med å gi liv – og mening – til figuren Elling, forteller Per Christian. Foto: Jørn Grønlund

Premiere på teatret

Elling savner Kjell-Bjarne og moren, som ikke lenger lever. Han savner også Gro Harlem Brundtland som landsmoder og driver bloggen: Vi som vil ha Gro tilbake.

– Det skulle ikke forundre meg om Gro dukker opp på premieren, tipper Per Christian spent.

– Hun har vært på andre Elling-premierer. De to fant tonen.

Denne gangen ønsker Elling å sette spor etter seg. Han vil bli noen.

– Det er fascinerende å møte ham i den siste fasen av livet, hvor han spør seg: Er det her jeg skal leve resten av livet? Følelsene han kjenner på er alt fra vemod til melankoli. Samtidig velger han på en måte sin ensomhet.

Riktig nok blir den forstyrret av en litt irriterende og påtrengende hybelvertinne, som forventer at han tar i et tak. De bor alene i hver sin etasje.

– På sitt vis berører Elling hjertet til folk, føler Per Christian.

– Vi blir litt mindre alene i møtet med ham. Han får oss til å tenke.

Les også: (+) Liv Ullmann og Kari Simonsen: – Vi er de eneste som er igjen

<b>GODE VENNER:</b> Anne Marie Ottersen og Per Christian Ellefsen kjenner hverandre godt fra Nationaltheatret og gleder seg til å spille sammen.
GODE VENNER: Anne Marie Ottersen og Per Christian Ellefsen kjenner hverandre godt fra Nationaltheatret og gleder seg til å spille sammen. Foto: NTB

Enkefru Annelore

– Jeg gleder meg til å spille hybelvertinnen til Elling, sier Anne Marie Ottersen entusiastisk.

Hun og Per Christian kjenner hverandre godt fra mange år på Nationaltheatret.

– Elling er et konsentrert og sårbart menneske med dype menneskelige sider vi alle kan kjenne igjen. Han er en du blir nysgjerrig på og glad i. Jeg tror Ambjørnsen har funnet mye av ham i seg selv, humrer hun.

– All god kunst er jo dypt personlig.

Hennes rolle er i skrivende stund ennå ikke ferdig skrevet.

– Jeg er spent, men vet at med dette laget blir det bra.

Anne Marie har vært på turne med Riksteatret tidligere da hun spilte «To Kvinner» med Kari Simonsen.

– Det er et eventyr å reise gjennom det flotte landet vårt med buss og få møte folk på ulike steder. Jeg tror de vil ta varmt imot Elling.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2024, og sist oppdatert 04/02 2024.

Les også