Skuespilleren Grynet Molvig om sitt spesielle navn

Grynet Molvig om sitt helt spesielle navn

Evigunge Grynet Molvig kan se tilbake på et langt og innholdsrikt liv med barn, kjærlighet og fantastiske kolleger. – Jeg har nesten alltid hatt det gøy, sier hun til Hemmets Journal. 

Pluss ikon
<b>GRYNET MOLVIG: </b>Selv om hun nærmer seg 80 år, trives Grynet Molvig med en travel hverdag som skuespiller.
GRYNET MOLVIG: Selv om hun nærmer seg 80 år, trives Grynet Molvig med en travel hverdag som skuespiller. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Grynet Molvig nærmer seg de 80, men er fremdeles høyaktuell som skuespiller blant annet i spenningsserien «Gåsmamman» som sendes på TV 2 Play og filmen «En gong i Phuket».

I tillegg deltar hun i programmet «Stjärnorna på slottet» på TV1.

Da hun ble bedt om å delta i sistnevnte program, takket hun først nei.

«Stjärnorna på slottet»

– Det er jo et slik program hvor folk sitter og prater om tøffe perioder i livet sitt og gråter. Jeg har alltid tenkt at jeg har hatt en for lykkelig barndom, og derfor takket
nei, forteller Grynet.

Så kom pandemien, og da Sverige stengte ned ble det stille. Da ombestemte hun seg og følte at det likevel passet bra å være med.

<b>ARTISTEN CAROLA: </b>I forbindelse med TV-programmet «Stjärnorna på slottet» tilbrakte Grynet Molvig fem dager sammen med artisten Carola.
ARTISTEN CAROLA: I forbindelse med TV-programmet «Stjärnorna på slottet» tilbrakte Grynet Molvig fem dager sammen med artisten Carola.

– Innspillingsdagene ble et kjærkomment pusterom i den triste tiden. Et vindu hvor jeg fikk både luft og møtte nye, fantastiske mennesker, forteller den spreke 79-åringen.

Når Grynet beskriver barndommen, er det lett å forstå at det da ikke ble felt mange tårer. Hun vokste opp på en bondegård i Rygge i Viken, og kallenavnet fikk hun allerede som nyfødt – etter et av familiens flaskelam!

GRYNET MOLVIG

Alder: 79 år

Familie: Kjæresten Douglad von Sydvow og sønnen Theodor.

Bor: I Stockholm

Yrke: Skuespiller og underholder

Aktuell med: «Gåsmamman» og «Stjernene på slottet» på svensk TV1

– Jeg vokste opp i en stor familie omgitt av masse dyr. Det var et trygt og kjærlig hjem hvor alle måtte jobbe hardt. Fra foreldrene mine har jeg fått med meg moral, min vurderingsevne og strenge regler – noe jeg er veldig takknemlig for.

Som barn drømte hun ikke akkurat om å bli artist eller skuespiller – de hadde jo ingen TV hjemme, og det var langt til nærmeste kino.

Hun likte tidlig å synge og underholde, og begynte å spille piano allerede som femåring. Grynet opptrådte mer enn gjerne for naboene hjemme, og som 12-åring vant hun en talentkonkurranse.

Les også: Stjernene som sluttet som skuespillere

<b>GÅSMAMMAN</b><b>:</b> Grynet har de siste årene vært aktuell som Klara i den spennende svenske krimserien «Gåsmamman». Her spiller hun blant annet mot Tommy Körberg.
GÅSMAMMAN: Grynet har de siste årene vært aktuell som Klara i den spennende svenske krimserien «Gåsmamman». Her spiller hun blant annet mot Tommy Körberg. Foto: TV4

Flyttet til Oslo

Senere flyttet hun til Oslo, og fikk smaken på et sceneliv. Etter hvert ble jobb-oppdragene mange, men Grynet falt ikke helt til ro, for det var i Stockholm at «alt» skjedde i underholdningsindustrien på 60-tallet.

– Det ble Sverige fordi jeg ville videre fra karrieren jeg hadde som «popjenta Grynet». Jeg fikk også utfordrende tilbud i Sverige både innen teater og filmsom jeg ikke fikk i Norge, og grep de mulighetene. Fremdeles er de morsomste jobbene i Sverige, har hun sagt til VG.

Det store gjennombruddet kom på 60-tallet med stykket «En flicka på gaffeln» hvor hun spilte mot Lars Ekborg og Yngve Gamlin. Hun spilte også i Strindberg-seriene «Røde rummet» og «En dåres försvarstal».

Det ble starten på en fremgangsrik karriere, og Grynet Molvig har jobbet med de største innen svensk underholdning som Hasse & Tage, Povel Ramel, Monica Zetterlund, Gösta Ekman, Magnus Härenstam, Brasse Brännström og Bibi Andersson.

– Jeg er så glad og stolt over å ha jobbet med og blitt kjent med så herlige mennesker, og når jeg ser tilbake på mine 60 år i underholdningsbransjen, er det umulig å velge ut noe som jeg er ekstra stolt over. Det har vært opp og ned, motganger og suksesser, men jeg har hatt det gøy nesten hele tiden!

Grynet har bodd i samme leilighet i Stockholm i over 50 år og trives godt med å bo alene.

– I denne leiligheten har jeg opplevd to ekteskap, to skilsmisser, en håndfull barn og barnevakter, og et antall elskere, oppsummerer hun kort.

Les også: Ekspeditrisen Mary var Freddies store kjærlighet

<b>DOUGLAS VON SYDOW:</b> Grynet har vært gift to ganger, med greve Carl Adam «Noppe» Lewenhaupt og Alfred Janson. I dag er hun kjæreste med Douglas von Sydow.
DOUGLAS VON SYDOW: Grynet har vært gift to ganger, med greve Carl Adam «Noppe» Lewenhaupt og Alfred Janson. I dag er hun kjæreste med Douglas von Sydow. Foto: Eero Hannukainen/TT

Kjæresten Douglas von Sydow

Kjæresten gjennom de siste 20 årene, Douglas von Sydow, bor bare ti minutter unna.

– Det har bare blitt slik at vi ikke bor sammen. Kanskje det er derfor vi har været sammen i så mange år? undrer skuespilleren.

Hun fikk et barn med den første ektemannen Alfred Janson og er svært stolt over sønnen Theodor. Når hun ser på dagens mødre, føler hun på at hun ikke var en spesielt god mor da han var yngre.

– Jeg har kjempedårlig samvittighet for den perioden. Jeg jobbet nesten hele tiden, hadde masse barnevakt og tok ham med meg på jobben. Det var sjelden jeg leste bøker på sengekanten. Sett tilbake ville jeg kanskje gjort ting annerledes, men Theodor har blitt en bra person som jobber som skuespiller, sanger og regissør i Norge, understreker Grynet som er svært stolt over sønnen.

Les også: (+) Drapene på Von Sydow familien

<b>UNG FORELSKELSE:</b> Mange vil nok huske Grynet fra filmen «Stompa forelsker seg» i 1965. Her med Ole Enger som Stompa og Kirsti Sparboe.
UNG FORELSKELSE: Mange vil nok huske Grynet fra filmen «Stompa forelsker seg» i 1965. Her med Ole Enger som Stompa og Kirsti Sparboe.

Eksmannen Carl Adam «Noppe» Lewenhaupt

En lang periode var Grynet borte fra scenen da hun ble hodestups forelsket i grev Carl Adam «Noppe» Lewenhaupt og ble grevinne.

– Jeg var veldig forelsket i «Noppe» og falt for hans galskap og humor. Det var slott, herregårder, jakt og store lysekroner. Vi var dessuten sammen på det gale 80-tallet, og det var mye av alt; store egoer og store skulderputer. Jeg kan ikke si at jeg savner den perioden, men jeg er glad jeg fikk oppleve det, sier Grynet som understreker at det i tillegg til all luksusen også var en familie der med mye varme og kjærlighet.

Nå er det over fire år siden eksmannen valgte å ta sitt eget liv.

– Den «Noppe» som tok sitt liv, er fremmed for meg. Han jeg var gift med var livsbejaende, rampete, varm og sjenerøs. Hele hendelsen er bare trist og tragisk.

Selv om hun nærmere seg 80, trener Grynet pilates jevnlig for å holde skjelettet i form. Fallskjermhoppingen ga hun seg med for en del år siden. Hun beskriver seg selv som modig, men slik har det ikke alltid vært.

– Som tenåring var jeg veldig sjenert, men jeg har lært meg noen knep, for å komme over det.

Les også: – Vi har pratet en del om døden

<b>TRENER PILATES:</b> Grynet har lite å klage på og synes livet stort sett har vært veldig bra. Selv om hun nærmer seg 80, trener hun pilates jevnlig.
TRENER PILATES: Grynet har lite å klage på og synes livet stort sett har vært veldig bra. Selv om hun nærmer seg 80, trener hun pilates jevnlig.

Grynets hemmelighet

Hennes hemmelighet handler om at hun begynner å titte på folk og flytter fokus på dem i stedet for å la dem titte på henne.

– Hvis du titter på andre, glemmer du din egen usikkerhet. Det handler om å vende interessen utover og ikke innover.

Hun er ikke redd for å bli eldre, men hun er redd for å bli alvorlig syk.

– Vi blir jo bare skjørere, og jeg hater å snakke om sykdommer. Jeg pleier å si til venninnene mine at vi kan prate om plager de første fem minuttene, så får det være nok. Hun har sluttet å røyke og drikker svært lite, og den eneste lasten hun har igjen er at hun ikke er tolerant overfor dumme og trangsynte mennesker.

For fremtiden har hun ikke så mange drømmer, siden hun føler seg så privilegert allerede.

– Men jeg håper jeg fortsatt får være frisk og at jeg rekker flere stimulerende og morsomme oppdrag. Du vet; en skuespiller går aldri av med pensjon – de blir bare arbeidsledige. Uansett om du jobber eller ikke – vil du alltid være skuespiller.

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2022, og sist oppdatert 24/06 2022.

Les også