OLYMPISKE LEKER 2022

Vinter-OL i Beijing dag for dag: Dette er de viktigste norske medaljeøvelsene

Her får du en full oversikt over de norske OL-favorittene og TV-tidene, krydret med litt fakta.

RAGNE WIKLUND: Skøyteløper Ragne Wiklund på pressekonferanse før konkurransene starter i OL i Beijing.
RAGNE WIKLUND: Skøyteløper Ragne Wiklund på pressekonferanse før konkurransene starter i OL i Beijing. Foto: Andreas Hillergren/TT/NTB
Sist oppdatert

Vinter-OL i Beijing starter fredag 4. februar, hvor det vil bli konkurranser i hele 24 olympiske vinterleker.

I Pyeongchang i 2018 satt Norge medaljerekord. Ingen land har tatt flere medaljer i et vinter-OL enn de 39 som Norge vant sist, fordelt på 14 gull, 14 sølv og 11 bronse.

Åpningsseremonien fant sted fredag, 4. februar fra Bird's Nest Stadium i Beijing klokken 13:00.

De norske flaggbærerne var Kristin Skaslien (curling) og Kjetil Jansrud (alpint). Maiken Caspersen Falla (langrenn) skulle egentlig være flaggbærer, men måtte melde forfall og ble erstattet av Skaslien.

Se fullstendig program dag for dag nederst i saken.

Dette året er disse de norske OL-favorittene:

Endelig Therese Johaug sin tur

Therese Johaug (33) er storfavoritt til å vinne det aller første gullet som skal deles ut i Beijing-OL. Åpningsøvelsen lørdag 5. februar er kvinnenes 15 kilometer, med skibytte halvveis, og den norske skistjernen er garantert den ivrigste og mest tente på startstreken.

Hun har ventet i åtte år på dette øyeblikket. Johaug var utestengt på grunn av den mye omtalte dopingdommen i 2018, og hun står faktisk fortsatt uten ett eneste individuelt OL-gull - enda så rart det høres ut, med tanke på at hun har ti slike gull fra VM.

JOHAUG PÅ TRENING: Therese Johaug fra Norge under en trening med kvinnelandslaget i langrenn på skistadion i Zhangjiakou før vinter-OL i Beijing 2022.
JOHAUG PÅ TRENING: Therese Johaug fra Norge under en trening med kvinnelandslaget i langrenn på skistadion i Zhangjiakou før vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Vises på TVNorge lørdag 5. februar kl. 08.45.

Les også: Frida Karlsson: En ære å bli sammenlignet med Therese

Skøytekometen Ragne Wiklund

SKØYTELØPERE: Skøyteløperne Ragne Wiklund og Hallgeir Engebråten på pressekonferanse før konkurransene starter i OL i Beijing.
SKØYTELØPERE: Skøyteløperne Ragne Wiklund og Hallgeir Engebråten på pressekonferanse før konkurransene starter i OL i Beijing. Foto: Andreas Hillergren/TT/NTB

Ragne Wiklund overrasket alle, inkludert seg selv, da hun ble verdensmester på 1500 meter i fjor. Det var det første mesterskapsgullet til en norsk, kvinnelig skøyteløpet siden Bjørg Eva Jensen vant 3000 meter under OL i Lake Placid i 1980.

I Beijing kan kometen Wiklund (21) kjempe om medaljer både på 1500 meter og 3000 meter.

Vises på Eurosport N mandag 7. februar kl. 09.30.

Fartskongen Aleksander Aamot Kilde

Aleksander Aamot Kilde (29) er favoritt i en øvelse nordmenn har hatt usedvanlig godt grep om. Norge har vunnet fem av ni gull i Super-G (Aamot 3, Lund Svindal, Jansrud).

Kilde har medaljesjanser også i utforløpet, som skulle gå to netter tidligere (men ble flyttet) . Her er det bare å komme seg opp om morran!

ALEKSANDER AAMOT KILDE: Aleksander Kilde under pressemøtet med de norske alpint gutta i den olympiske landsbyen i Yanqing.
Foto: Torstein Bøe / NTB
ALEKSANDER AAMOT KILDE: Aleksander Kilde under pressemøtet med de norske alpint gutta i den olympiske landsbyen i Yanqing. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: Torstein Bøe/NTB

Vises på TVNorge søndag 7. februar kl. 05.00 (ble flyttet) og tirsdag 8. februar kl. 04.00.

Les også: Aleksander Aamot Kilde: Her slåss de tøffeste med dødsangsten

JARLEN AV KOMBINERT: Jarl Magnus Riiber måtte melde forfall på grunn av positiv koronatest. Kan Norge likevel klare gull i kombinert? Vises på TVNorge onsdag 9. februar kl. 09.00 og 12.00.
JARLEN AV KOMBINERT: Jarl Magnus Riiber måtte melde forfall på grunn av positiv koronatest. Kan Norge likevel klare gull i kombinert? Vises på TVNorge onsdag 9. februar kl. 09.00 og 12.00. Foto: NTB

Birk Ruud fra 71-grader nord

Freestyle-sporten fikk trolig nye tilhengere etter høstens TV-serie i 71-grader nord kjendis. Der gjorde Birk Ruud et svært sympatisk inntrykk, og nå skal 21-åringen også vise hvorfor han regnes som en av verdens beste på ski.

Ruud har gullsjanser både i slopestyle og big air - og denne gangen blir han garantert ikke slått av Petter Schjerven.

BIRK RUUD: Birk Ruud etter innsatsen i Slopestyle freeski konkurransen under X-Games i Hafjell.
BIRK RUUD: Birk Ruud etter innsatsen i Slopestyle freeski konkurransen under X-Games i Hafjell. Foto: Geir Olsen/NTB

Vises på Eurosport N onsdag 9. februar kl. 04.00.

Kruttsterk duo

Tiril Echoff og Marte Olsbu Røiseland har til sammen 21 VM-gull, og ble nummer en og to i v-cupen sist vinter. Men før lekene starter i Beijing, mangler begge noe vesentlig i samlingen: Et individuelt OL-gull.

ECHOFF OG OLSBU: Stafett kvinner i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige. Synnøve Solemdal, Tiril Kampenhaug Echoff, Ingrid Landmark Tandrevold og Marte Olsbu Røiseland går for Norge.
ECHOFF OG OLSBU: Stafett kvinner i VM Skiskyting 2019 i Östersund, Sverige. Synnøve Solemdal, Tiril Kampenhaug Echoff, Ingrid Landmark Tandrevold og Marte Olsbu Røiseland går for Norge. Foto: Lise Åserud/NTB

Vises på TVNorge fredag 11. februar kl. 10.00.

Henrik Kristofferen fra Rælingen

Han hater å tape, kan være svær i kjeften og virker mer hissig og oppfarende enn folkekjære alpinthelter som den godt tilbakelente Lasse Kjus & Co. - men du verden som Henrik Kristofferen kan kjøre på ski.

Han var "spjæling" da han slo igjennom og radet opp slalåmseirer i verdenscupen for seks-syv år siden. Nå fremstår han som en av alpinsportens giganter. Han stiller til start i storslalåm løypa i Beijing med ett OL-sølv og ett VM-gull i øvelsen fra før. Pluss en herlig vinnerskalle.

HENRIK KRISTOFFERSEN: Henrik Kristoffersen feirer etter å ha tatt tredje plass i alpint i Kitzbuehel i Østerrike lørdag 22. januar 2022.
HENRIK KRISTOFFERSEN: Henrik Kristoffersen feirer etter å ha tatt tredje plass i alpint i Kitzbuehel i Østerrike lørdag 22. januar 2022. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta

Vises på TVNorge søndag 13. februar kl. 03.15 og 06.45.

Ankermann Johannes Klæbo

Stafett er stafett, sa Jon Herwig Carlsen. Og så vinner Norge til slutt, likevel. Det gjorde de i Pyeongchang i 2018, og det har de også gjort i 11 strake verdensmesterskap.

Herrelaget er storfavoritter igjen, og de andre vet at de er sjanseløse dersom ankermann Johannes Klæbo er med inn på oppløpet.

JOHANNES KLÆBO: Johannes Høsflot Klæbo trener for første gang på OL-stadion dagen etter ankomst i Zhangjiakou i Kina.
Foto: Heiko Junge / NTB
JOHANNES KLÆBO: Johannes Høsflot Klæbo trener for første gang på OL-stadion dagen etter ankomst i Zhangjiakou i Kina. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge/NTB

Vises på TVNorge søndag 13. februar kl. 08.00.

Les også: Johannes Klæbo: - Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag uten ham

Luftkamp med Kleveland

Snowboard har stått på OL-programmet siden 1998. Antall norske gull: Null. Dét kan endre seg.

Marcus Kleveland fra Dombås vant verdenscupen i fjor, og ble dessuten verdensmester i slopestyle og bronsevinner i big air. Begge øvelsene kan gi 22-åringen det historiske, norske OL-gullet.

MARCUS KLEVELAND: Snowboarder Marcus Kleveland etter et medietreff i OL-landsbyen i Zhangjiakou under vinter-OL i Beijing 2022.
MARCUS KLEVELAND: Snowboarder Marcus Kleveland etter et medietreff i OL-landsbyen i Zhangjiakou under vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Heiko Junge/NTB

Vises på TVNorge tirsdag 15. februar kl. 06.00.

Slalåmgullet

Tre nordmenn kan vinne slalåmgullet: Verdensmester Sebastian Foss Solevåg, Henrik Kristoffersen, og i tillegg var Lucas Braathen tilbake fra skade med triumf i Wengen i januar. Og det er jo plass til alle tre på pallen!

FOSS SOLEVÅG OG KRISTOFFERSEN: Sebastian Foss Solevåg og Henrik Kristoffersen fra Norge feirer på pallen etter slalåm for menn under VM i alpint 2021 i Cortina.
FOSS SOLEVÅG OG KRISTOFFERSEN: Sebastian Foss Solevåg og Henrik Kristoffersen fra Norge feirer på pallen etter slalåm for menn under VM i alpint 2021 i Cortina. Foto: Torstein Bøe/NTB

Vises på TVNorge onsdag 16. februar kl. 03.15 og 06.45.

Sjokkerer Lorentzen igjen?

Brenn skiene, dette er det største som har skjedd innen OL, het det i skøytemiljøet da Håvard Lorentzen vant gullet på 500 meter i 2018.

Bergenseren tok også sølv på 1000 meter. Han har ikke nådd samme høyder i årene etterpå, og stiller som outsider i kamp mot nederlenderne og hjemmehåpet Ning Zhongyan.

HÅVARD LORENTZEN: Håvard Holmefjord Lorentzen under 1000 meter skøyter i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang.
HÅVARD LORENTZEN: Håvard Holmefjord Lorentzen under 1000 meter skøyter i Gangneung Oval under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud/NTB

Vises på Eurosport N fredag 18. februar kl. 09.30.

Kongeøvelsen med Thingnes Bø

Den norske troppen forsynte seg grovt fra medaljefatet i forrige OL, men skiskytterne tok faktisk "bare" ett gull, ved Johannes Thingnes Bø. Og svenskene tok herrestafetten, grøss.

Forhåpentligvis er fasiten en annen denne gangen, etter at det hele er rundet av med fellestartene.

JOHANNES THINGNES BØ:. 
Johannes Thingnes Bø fra Norge under trening for menn på skiskytterstadion i Zhangjiakou før vinter-OL i Beijing.
JOHANNES THINGNES BØ:. Johannes Thingnes Bø fra Norge under trening for menn på skiskytterstadion i Zhangjiakou før vinter-OL i Beijing. Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Vises på TVNorge fredag 18. februar kl. 10.00.

Les også: Johannes Thingnes Bø: Jeg vil bli en aktiv pappa

Femmila med Holund

En gang var femmila forbundet med seige tømmerhuggere som kom inn fra skauen på ski, gikk runden og forsvant igjen. Og heldigvis, er det fortsatt rom for sluggerne og diesel-lokomotivene.

Hans Christer Holund har VM-tittel på distansen, og også Simen Hegstad Krüger er blant hovedutfordrerne til jernmannen Aleksander Bolsjunov og den seige finnen Livo Niskanen, som dog ikke er like skummel i fristil.

HANS CHRISTER HOLUND: Hans Christer Holund under 15 km i Tour de ski Toblach 2019/20.
HANS CHRISTER HOLUND: Hans Christer Holund under 15 km i Tour de ski Toblach 2019/20. Foto: Terje Pedersen/NTB

Vises på TVNorge lørdag 19. februar kl. 07.00.

TV-guide for alle 109 medaljeøvelsene:

Onsdag 9. februar:

03.15: Alpint, slalåm, 1. omg, kvinner, TVNorge

04.00: Freestyle, big air, menn, Eurosport N

06.45: Alpint, slalåm, 2.omg, kvinner, TVNorge

07.30: Snowboard, cross, kvinner, Eurosport N

09.00: Kombinert, hopp, normal bakke, menn, TVNorge

12.00: Kombinert, langrenn, 10 km, menn, TVNorge

12.00: Kortbane, 1500 m, menn, Discovery+

13.20: Aking, dobbel, Discovery+

Her kan du se Vinter-OL 2022:

TV-kanalen TVNorge viser hele vinter-OL.

Dersom du ønsker å se det via en strømmetjeneste, kan du se det gratis her på Discovery+.

Torsdag 10. februar

02.30: Snowboard, halfpipe, kvinner, Eurosport N

02.30: Kunstløp, friløp, menn, Discovery+

03.30: Alpint, kombinasjon, utfor, menn, TVNorge

07.00: Snowboard, cross, menn, Discovery+

07.15: Alpint, kombinasjon, slalåm, menn, Eurosport N

08.00: Langrenn, 10 km, kvinner, TVNorge

12.00: Freestyle, hopp, mikslag, Eurosport N

13.00: Skøyter, 5000 m, kvinner, TVNorge

14.30: Aking, lag, Discovery+

Fredag 11. februar:

02.30: Snowboard, halfpipe, menn, TVNorge

04.00: Alpint, super-g, kvinner, TVNorge

GULL: Johannes Høsflot Klæbo tok gull på sprinten fri teknikk under vinter-OL i Beijing 2022. Kan han følge opp med flere medaljer?Foto: Heiko Junge / NTB
GULL: Johannes Høsflot Klæbo tok gull på sprinten fri teknikk under vinter-OL i Beijing 2022. Kan han følge opp med flere medaljer?Foto: Heiko Junge / NTB

08.00: Langrenn, 15 km, menn, TVNorge

09.00: Skøyter, 10 000 m, menn, Eurosport N

10.00: Skiskyting, sprint, kvinner, TVNorge

12.00: Kortbane, 1000 m, kvinner, Eurosport N

13.20: Skeleton, finalerunder, menn, Discovery+

Lørdag 12. februar:

03.00: Snowboard, cross, mikslag, TVNorge

08.30: Langrenn, stafett, kvinner, TVNorge

09.50: Skøyter, 500 m, menn, Eurosport N

10.00: Skiskyting, sprint, menn, TVNorge

12.00: Hopp, stor bakke, menn, TVNorge

13.20: Skeleton, finalerunder, kvinner, Discovery+

Søndag 13. februar:

03.15: Alpint, storslalåm, 1.omg, menn, TVNorge

06.45: Alpint, storslalåm, 2.omg, menn, TVNorge

08.00: Langrenn, stafett, menn, TVNorge

10.00: Skiskyting, jaktstart, kvinner, TVNorge

11.45: Skiskyting, jaktstart, menn, TVNorge

12.00: Kortbane, 500 m, menn, Discovery+

12.00: Kortbane, stafett, kvinner, Discovery+

14.50: Skøyter, 500 m, kvinner, TVNorge

Mandag 14. februar:

02.15: Kunstløp, isdans, Eurosport N

02.30: Freestyle, slopestyle, kvinner, Discovery+

04.00: Bobsleig, monobob, kvinner, Discovery+

12.00: Freestyle, hopp, kvinner, Eurosport N

12.00: Hopp, stor bakke, lag, menn, TVNorge

Tirsdag 15. februar:

02.30: Snowboard, big air, kvinner, TVNorge

02.30: Freestyle, slopestyle, menn, Eurosport N

04.00: Alpint, utfor, kvinner, TVNorge

06.00: Snowboard, big air, menn, TVNorge

07.30: Skøyter, lagtempo, kvinner og menn, Eurosport N

09.00: Kombinert, hopp, stor bakke, menn, TVNorge

10.00: Skiskyting, stafett, menn, TVNorge

12.00: Kombinert, langrenn, 10 km, menn, TVNorge

13.15: Bobsleigh, toer, finalerunde, menn, Discovery+

Onsdag 16. februar

03.15: Alpint, slalåm, 1.omg, menn, TVNorge

06.45: Alpint, slalåm, 2.omg, menn, TVNorge

08.45: Skiskyting, stafett, kvinner, TVNorge

10.00: Langrenn, sprintstafett, kvinner og menn, TVNorge

12.00: Freestyle, hopp, menn, Eurosport N

12.30: Kortbane, stafett, menn, Discovery+

12.30: Kortbane, 1500 m, kvinner, Discovery+

Torsdag 17. februar:

03.35: Alpint, kombinasjon, utfor, kvinner, TVNorge

05.10: Ishockey, finale, kvinner, Discovery+

07.00: Alpint, kombinasjon, slalåm, kvinner, TVNorge

07.00: Freestyle, skicross, kvinner, Eurosport N

09.00: Kombinert, hopp, stor bakke, lag, menn TVNorge

09.30: Skøyter, 1000 m, kvinner, Eurosport N

11.00: Kunstløp, friløp, kvinner, Eurosport N

12.00: Kombinert, stafett, menn, TVNorge

Fredag 18. februar:

02.30: Freestyle, halfpipe, kvinner, TVNorge

07.45: Freestyle, skicross, menn, TVNorge

09.30: Skøyter, 1000 m, menn, Eurosport N

10.00: Skiskyting, fellesstart, menn, TVNorge

Lørdag 19. februar:

02.30: Freestyle, halfpipe, menn, TVNorge

04.00: Alpint, parallellslalåm, mikslag, TVNorge

07.00: Curling, finale, menn, Discovery+

07.00: Langrenn, 50 km, menn, TVNorge

08.00: Skøyter, fellesstart, kvinner og menn, Eurosport N

10.00: Skiskyting, fellesstart, kvinner, TVNorge

12.00: Kunstløp, parløp, Discovery+

Her foregår øvelsene.
Her foregår øvelsene. Foto: Vi Menn

13.00: Bobsleigh, toer, finalerunde, kvinner, Discovery+

Søndag 20. februar:

02.00: Curling, finale, kvinner, TVNorge

02.30: Bobsleigh, firer, finalerunde, menn, Eurosport N

05.00: Ishockey, finale, menn, TVNorge

07.30: Langrenn, 30 km, kvinner, TVNorge

13.00: Avslutningsseremoni

Fredag 4. februar:

13.00: Åpningsseremoni, TVNorge

Lørdag 5. februar:

08.45: Langrenn, 15 km skibytte, kvinner, TVNorge

09.30: Skøyter, 3000 m, kvinner, Eurosport N

10.00: Skiskyting, miks-stafett, TVNorge

11.45: Hopp, normal bakke, kvinner, TVNorge

12.30: Freestyle, kulekjøring, menn, Discovery+

13.20: Kortbane, miks-stafett, Discovery+

Søndag 6. februar:

02.30: Snowboard, slopestyle, kvinner, TVNorge

08.00: Langrenn, 30 km, skibytte, menn, TVNorge

09.30: Skøyter, 5000 m, menn, TVNorge

12.00: Hopp, normal bakke, menn, TVNorge

12.30: Freestyle, kulekjøring, kvinner, Eurosport N

12.30: Aking, finalerunder, menn, Discovery+

Mandag 7. februar:

02.15: Kunstløp, lag, Discovery+

03.15: Alpint, storslalåm, 1. omg, kvinner, TVNorge

05.00: Alpint, utfor, menn, TVNorge (NB: Ny tid. Utforen måtte flyttet fra søndag pga. dårlige værforhold)

05.00: Snowboard, slopestyle, menn, TVNorge

06.45: Alpint, storslalåm, 2.omg, kvinner, TVNorge

09.30: Skøyter, 1500 m, kvinner, Eurosport N

10.00: Skiskyting, 15 km, kvinner, TVNorge

11.00: Hopp, mikslag, Eurosport N

12.30: Kortbane, 1000 m, menn, Discovery +

12.30: Kortmane, 500 m, kvinner, Discovery+

Tirsdag 8. februar

03.00: Freestyle, big air, kvinner, Eurosport N

04.00: Alpint, super-G, menn, TVNorge

07.30: Snowboard, parellell-storslalåm, menn og kvinner, TVNorge

09.30: Skiskyting, 20 km, menn, TVNorge

11.30: Langrenn, sprint, menn og kvinner, TVNorge

11.30: Skøyter, 1500 m, menn, Eurosport N

12.50: Aking, finalerunder, kvinner, Discovery+

13.00: Curling, mikslag, finale, Eurosport N

Se mer

.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2022, og sist oppdatert 09/02 2022.

Les også