Nicolay Ramms vei fra barne-stjerne til en av NRKs største profiler

– Hadde aldri trodd jeg skulle nå så langt

Nicolay Ramm slo gjennom med «MGPjr» som 13-åring. Lite visste han da at han over 20 år senere skulle bli en av NRKs mest kjente fjes.

<b>IDRETTSGALLAEN: </b>Nicolay Ramm har fått lede store direktesendinger på NRK de siste årene samtidig som han har fått laget sine humorinnslag i forbindelse med store idrettsmesterskap. Lørdag 7. januar leder han Idrettsgallaen 2023 på NRK.
IDRETTSGALLAEN: Nicolay Ramm har fått lede store direktesendinger på NRK de siste årene samtidig som han har fått laget sine humorinnslag i forbindelse med store idrettsmesterskap. Lørdag 7. januar leder han Idrettsgallaen 2023 på NRK. Foto: Julia Marie Naglestad, NRK
Publisert

Selv om Nicolay Ramm er 34 år, er det faktisk straks 21 år siden programlederen debuterte på TV.

22. februar 2002 var det duket for historiens aller første finale i «MGPjr». 13 år gamle Nicolay og kameraten Christoffer B. Clausen gikk til topps som duoen To små karer.

Navnet hadde guttene valgt fordi de var de laveste i klassen.

– Denne seieren beviser at alt går an selv om man ikke er så høy, sa tenåringen Nicolay til Dagbladet i 2002.

«To små karer»

Seieren med raplåten «Paybacktime» gjorde at livet tok en helt ny vending, og var med på legge grunnlaget for Nicolays TV-karriere. Han fikk en smak på rampelyset og å være i mediene.

Født: 23. desember 1988

Alder: 34 år

Fra: Bærum

Ektefelle: Josephine Leine Granlie

Barn: Sønnen Aksel

Se mer

– I kjølvannet fulgte det foto-shoots, intervjuer, TV-ting og diverse. Hele den verden jeg ikke kjente til som liten åpnet seg for meg da jeg var 13 år. Siden den gang tenkte jeg: Det er dette jeg må drive med, har han tidligere fortalt til Her og Nå.

Han tok derfor journalistutdanning ved Høgskolen i Oslo, og har også teaterutdanning fra East 15 Acting School i London.

I 2014 fikk mannen fra Bærum fast jobb i NRK. Han startet som sportsreporter, men det viste seg kjapt at Nicolay også hadde mange andre talenter.

<b>MGPJR 2002:</b> Nicolay Ramm og Christoffer B. Claussen vant den aller første «MGPjr»-finalen i 2002. Duoen To små karer fremførte «Paybacktime» i Oslo Spektrum, og etter seieren ble de gratulert av supergruppen A1.
MGPJR 2002: Nicolay Ramm og Christoffer B. Claussen vant den aller første «MGPjr»-finalen i 2002. Duoen To små karer fremførte «Paybacktime» i Oslo Spektrum, og etter seieren ble de gratulert av supergruppen A1. Foto: Annemor Larsen

Fra 2015 begynte han å lage ulike humorinnslag i forbindelse med store idrettsmesterskap. Under «Helt Ramm»-vignetten har det blant annet blitt «Gi litt Falun», «Pling i Kollen», «Lahtikrampe», «vinter-OL» og «Alpestreker».

Fra 2018 fikk han sitt helt eget program på fredagskvelden. «Ramm, ferdig, gå!» var et underholdningsprogram om sport og med mange store idrettsstjerner som gjester.

– Det å ha et eget program er veldig gøy, men også skummelt. Jeg føler at jeg har realisert en guttedrøm, fortalte han til lokalavisen Budstikka.

– Jeg føler meg som en Bitcoin, enn så lenge har pilen bare pekt oppover, spøkte han til samme avis.

<b>RAMM, FERDIG, GÅ!:</b> I 2018 og 2019 var Nicolays konkurranseprogram «Ramm, ferdig, gå!» en del av selveste gullrekka på NRK. Her med Johannes Høsflot Klæbo og Thea Næss.
RAMM, FERDIG, GÅ!: I 2018 og 2019 var Nicolays konkurranseprogram «Ramm, ferdig, gå!» en del av selveste gullrekka på NRK. Her med Johannes Høsflot Klæbo og Thea Næss. Foto: NRK

Les også: Nicolay Ramm har flyttet inn hos svigers

«Gullrekka» på NRK

Han er selv overrasket over hvor mye han har fått gjort på kort tid.

– På fire år har jeg gått fra å skrive tekst-tv-saker til å lede mitt eget program i «Gullrekka» på Norges største kanal. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle nå så langt, i alle fall ikke så fort. Jeg sliter med å toppe det, fortalte han til Dagbladet.

I 2016 var han tilbake der det store vendepunktet kom som tenåring. 14 år etter seieren var det plutselig han som skulle være programleder for det populære «MGPjr» sammen med Ingrid Gjessing Linhave (45).

– Det er ganske surrealistisk å komme tilbake der det startet da var jeg 13 år, fortalte han til NRK.

<b>PROGRAMLEDER:</b> 14 år etter at han vant «MGPjr», var Nicolay programleder for samme konkurranse sammen med Ingrid Gjessing Linhave.
PROGRAMLEDER: 14 år etter at han vant «MGPjr», var Nicolay programleder for samme konkurranse sammen med Ingrid Gjessing Linhave. Foto: NRK

– Det var stort, et minne for livet. Det introduserte meg til medieverden hvor jeg jobber i dag, sa han.

Året etter var han også programleder, denne gangen sammen med Mikkel Niva (34).

<b>MIKKEL NIVA:</b> I 2017 var det Mikkel Niva og Nicolay Ramm som ledet populære «MGPjr».
MIKKEL NIVA: I 2017 var det Mikkel Niva og Nicolay Ramm som ledet populære «MGPjr». Foto: NRK

Selv om det var lenge siden seieren med «Paybacktime» i «MGPjr», har han ikke sluttet med å lage musikk.

I februar 2019 ga han nemlig singelen «Raske briller». Låten ble så populær at den til og med hanket inn en Spellemanns-nominasjon i kategorien årets låt.

Les også: (+) Da Ingrid Gjessing Linhave så Jakob, sa det «pang»: – Problemet var bare at jeg var opptatt

<b>RASKE BRILLER:</b> I 2019 fikk Nicolay suksess med humorsangen «Raske briller». Han toppet VG-lista i flere uker og ble også nominert som årets låt under Spellemannprisen.
RASKE BRILLER: I 2019 fikk Nicolay suksess med humorsangen «Raske briller». Han toppet VG-lista i flere uker og ble også nominert som årets låt under Spellemannprisen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Avpubliserte «Helt Ramm» episoder

Selv om det meste har gått på skinner for Nicolay, har det også blitt noen kontroverser underveis. I sommer valgte NRK å avpublisere tre «Helt Ramm»-episoder etter kritikk mot episoder under OL i Tokyo. Nicolay spilte en japansk gameshowvert, og rollen skapte harme hos enkelte.

Etter NRK-slettingen ble det også klagestorm fra mange som mente at Nicolays sketsjer overhodet ikke var rasistiske, og burde fått ligge tilgjengelig i NRK-arkivet.

I 2015 ble det også stor oppstandelse etter et stunt fra Nicolay. Under VM på ski i Falun skapte han store overskrifter hos en rekke svenske og norske nettaviser. NRK-reporteren havnet nemlig i håndgemeng med den svenske sprinteren Robin Bryntesson (36), som gikk til angrep på Nicolay.

<b>I BRÅK:</b> Under VM i Falun i 2015 ble det oppstandelse etter at den svenske sprinteren Robin Bryntesson og NRKs utsendte Nicolay Ramm havnet i basketak. Senere viste det seg at det kun var et regissert TV-stunt.
I BRÅK: Under VM i Falun i 2015 ble det oppstandelse etter at den svenske sprinteren Robin Bryntesson og NRKs utsendte Nicolay Ramm havnet i basketak. Senere viste det seg at det kun var et regissert TV-stunt. Foto: Anders Wiklund / NTB

– Jeg vet ikke hva han gjorde, men plutselig lå jeg bare der. Jeg spurte om han trodde han var som Petter Northug. Han forsøker å være litt kjepphøy og har farget håret rosa. Jeg dro ham litt i håret, og det likte han ikke, fortalte Nicolay til den svenske avisen Expressen.

Den dramatiske episoden var imidlertid et planlagt stunt fra Nicolay og Robin, som ikke var kvalifisert til mesterskapet. Sammen skulle duoen lage morsomme innslag under VM og trengte en kickstart.

– Vår tanke var at en norsk-svensk klinsj to dager før Falun-VM ville skape oppmerksomhet. Det gjorde det, sa nordmannen til NRK.

Han hadde ikke i sin villeste fantasi trodd at de største mediehusene skulle gå rett på limpinnen.

Les også: Nicolay Ramm om å bli pappa: – Slik har livet forandret seg

<b>HUMORDUO:</b> Nicolay og Robin har samarbeidet med humorprogrammer gjennom flere VM og OL. Her fra «Helt Ramm – Pling i Kollen» under VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016.
HUMORDUO: Nicolay og Robin har samarbeidet med humorprogrammer gjennom flere VM og OL. Her fra «Helt Ramm – Pling i Kollen» under VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016. Foto: NRK

BlimE-artist

Fjorårets BlimE-artist med låten «Dynamitt» ser på seg selv som en sportskomiker og mener at han har skapt sin egen nisje.

– Jeg misunner mange komikere som har fantastisk timing. Jeg føler meg ikke som noe naturtalent. Men mitt store talent er gjennomføringsevnen og å få sprø ideer til å bli virkelighet, forklarte han til Dagbladet i 2019.

<b>NICOLAY RAMM:</b> I 2018 kunne Nicolay juble for Gullruten-pris i Grieghallen i Bergen. Han fikk publikumsprisen som Her og Nå delte ut. Samme pris ble han nominert til i 2017 og 2019 også.
NICOLAY RAMM: I 2018 kunne Nicolay juble for Gullruten-pris i Grieghallen i Bergen. Han fikk publikumsprisen som Her og Nå delte ut. Samme pris ble han nominert til i 2017 og 2019 også. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Så blir det spennende å se om Nicolay Ramm får sluttet ringen i løpet av karrieren.

– Siden jeg startet i «MGPjr», er ikke ringen sluttet før jeg eventuelt vinner «Eurovision Song Contest» i hele Europa. Det er ikke noe mål, men det er så mye rart jeg har fått til frem til nå, så hvem vet hvor fremtiden vil ta meg.

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2023.

Les også