Mustafa Hasan om den krevende tiden 

Mustafa Hasan (19) takker Leo Ajkic for at han står her i dag

Mustafa har gjennom en hel barndom kjempet for å få bli i Norge, og kan endelig legge planer for fremtiden.

<b>      DOKUMENTAREN UØNSKET:</b> Leo og Mustafa knyttet nære bånd gjennom arbeidet med dokumentarserien «Uønsket» for NRK. I dag kan de feire at Mustafa får bli i Norge – landet han kom til seksåring.
DOKUMENTAREN UØNSKET: Leo og Mustafa knyttet nære bånd gjennom arbeidet med dokumentarserien «Uønsket» for NRK. I dag kan de feire at Mustafa får bli i Norge – landet han kom til seksåring. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

I februar kunne Mustafa Hasan (19) for første gang begynne å planlegge en fremtid i Norge. Fra han som seksåring kom til landet sammen med familien, har han levd i uvisshet.

Trusselen om å bli kastet ut av det eneste hjemmet han kjenner til, har fulgt ham som en mørk skygge gjennom barndommen. Etter årelang krig mot staten, fikk han endelig oppholdstillatelse. Da knakk han sammen og lot tårene strømme fritt.

­– For meg så skjønte jeg ikke hva jeg hadde tapt, før dagen jeg vant. Tapet av mamma, lillesøster og familie som er sendt ut av landet. Å se familien min lide, har vært noe av det tøffeste. Jeg måtte vokse opp veldig fort, stå opp for meg selv for å overleve, forteller Mustafa til Her og Nå, i forbindelse med Gullruten-nominasjonen av «Uønsket» – en dokumentarserie hvor Leo Ajkic (38) følger Mustafas kamp for å få bli i landet han har vokst opp i.

– Samtidig skjønte jeg også at nå kan jeg bygge et liv og finne den personen jeg ønsker å bli. Og at jeg kan bruke mine erfaringer til å hjelpe andre. Jeg vet hvordan det er å være der nede i kjelleren.

<b>      LEO AJKIC: </b>Det var først i februar 2022 Mustafa kunne slippe jubelen løs. I dag tenker han på barndommen som ble borte.
LEO AJKIC: Det var først i februar 2022 Mustafa kunne slippe jubelen løs. I dag tenker han på barndommen som ble borte. Foto: NRK

Les også: Alfhild (83) ga bort huset sitt til en familie som flyktet fra Iran: – Jeg tror advokaten lurte litt

Fulgt opp av Leo Ajkic

– Takket være Leo og mennesker med et godt hjerte, står jeg her i dag og har blitt sterkere av det jeg har gått gjennom.

De siste årene har Leo Ajkic fulgt Mustafas kamp tett, og forteller om en følelsesladet reise han er takknemlig over å ha få tatt en del av.

– Dette er et prosjekt som har krevd tid, følelser og energi – men mest av alt har det vært ekstremt givende! Det har vært en stor ære og et tegn på tillit at vi får lov å følge Mustafa. Selv om jeg måtte være nøytral for å få frem de forskjellige sidene av politikken, var jeg jo egentlig ikke nøytral. Jeg ville at Mustafa skulle få bli i landet! erkjenner Leo.

– Selv om jeg er travel med jobb, holder vi fortsatt kontakt i dag. Jeg bidrar blant annet med noen tips om musikkbransjen, som er Mustafas store lidenskap.

For Mustafa personlig, betydde det mye at Leo ville være med å fokusere på hans livs kamp.

– Leo har vært et idol for meg fra jeg var liten. For meg og for alle vennene mine. Han har vært en rollemodell for veldig mange. Det har vært fantastisk å ha med seg på Leo på denne reisen, som ikke gjør dette fordi det er en jobb, men fordi han faktisk bryr seg om meg som menneske. Leo har alltid engasjert seg for denne type saker og politikk. Så da han ble med på laget, følte jeg meg trygg. Da visste jeg at det skulle bli bra, smiler Mustafa.

Dette er Mustafa-saken:

Mustafa Hasan kom til Norge med familien i 2008 og fikk midlertidig oppholdstillatelse. Etter fire år ble den trukket tilbake.

Mustafa har en bror som er ett år eldre. Han har fått opphold i Norge, men norske utlendingsmyndigheter mener at sakene ikke er identiske.

De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Mustafa Hasan fordi han var under 18 år.

I november 2020 fylte han 18 år og mottok et endelig vedtak om at han måtte forlate landet i løpet av kort tid. Utreisefristen har siden blitt utsatt flere ganger.

Bakgrunnen for vedtaket er at moren skal ha oppgitt feil nasjonalitet da de kom til Norge i 2008. Vedtaket slo fast at Mustafa Hasan måtte ut av Norge og dra til Jordan fordi moren er jordansk statsborger.

Han har fått bred støtte fra lokalsamfunnet og politikere. En demonstrasjon utenfor Stortinget søndag 29. november 2020 fikk mye oppmerksomhet og gjorde saken til en nasjonal nyhet.

I desember 2020 ble det klart at advokatfirmaet Fend tok ut søksmål mot Une på vegne av Mustafa Hasan. I juli 2021 vant de frem med søksmålet i Oslo tingrett, og utvisningsvedtaket ble kjent ugyldig.

I september 2021 opplyste Une at de ikke anker tingrettsdommen, og at de ville behandle Hasans sak på nytt.

1. februar 2022 ble det kjent at Une gir Mustafa Hasan oppholdstillatelse.

Les også: (+) Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente oppveksten satte dype spor

Bekymret for Mustafa

Da Mustafa endelig kunne slipp jubelen løs 1. februar, innrømmer Leo at han også kjente på en bekymring.

– Etter å ha blitt kjent med deg, så jeg at det å stå i motgangen så ut som det ga deg en drivkraft. Du hadde alltid noe å jobbe imot, et nytt problem å løse. Jeg var litt redd for at når du vant rettssaken, at du ikke visste hvordan du skulle takle et liv uten motgang, forteller Leo.

<b>MUSTAFA HASAN:</b> Mustafa fikk stor støtte av kamerater og støttespillere for å få opphold i Norge. Nå gleder han seg til å bruke egne erfaringer til å hjelpe andre som sliter.
MUSTAFA HASAN: Mustafa fikk stor støtte av kamerater og støttespillere for å få opphold i Norge. Nå gleder han seg til å bruke egne erfaringer til å hjelpe andre som sliter. Foto: NRK

Mustafa nikker til kameraten.

– Du har nok mye rett i det. Jeg har aldri levd et liv uten det presset. Det har vært drivkraften og drivstoffet mitt.

Det er likevel med klare håp for fremtiden Mustafa nå møter livet.

­– Nå er det viktigste for meg å bidra til at moren min, søsteren min og min nærmeste familie, skal få et best mulig liv. At de kan få seg en utdanning. Etter det står mulighetene åpne. Men fremtiden ser lysere ut enn noensinne!

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2022, og sist oppdatert 27/06 2022.

Les også