Storfint besøk i Tromsø

Det er ikke hver dag lokale band får med seg verdensstjerner som trompeteren Randy Brecker.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe
Publisert

Glesnes/Ytreberg Quartet with Special Guest Randy Brecker
People and Places
Turn Left/Musikkoperatørene

Tidlig i fjor blei også publikum utenfor Tromsø oppmerksom på Glesnes/Ytreberg Quartet. Da debuterte nemlig bandet, som så dagens lys i 2002, med «GYQ». Det var åpenbart at de fire holdt solid kvalitet i et moderne, melodisk og (nesten) akustisk landskap med utgangspunkt i 60-tallet.

Nå som den gang har lederne Fred Glesnes, som trakterer ymse saksofoner, og Jørgen Ytreberg, som spiller både akustisk og elektrisk bass, skrevet (nesten) alt materialet sjøl. Trommeslager Roger Johansen har nemlig bidratt med to låter nå, mens elpianist Eivind Valnes tydeligvis må vente til neste gang før han slipper til på det området.

Gjennom et samarbeid med Tromsø Storband, som Glesnes leder, kom også ideen om medvirkning fra trompeter og flügelhornist Randy Brecker opp. Som sagt så gjort og Brecker, definitivt en av de ledende stemmene på sine instrument de siste 40 åra, er sjølsagt med på å løfte musikken på de spora han spiller på.

For det nasjonale publikumet er ikke Roger Johansen noe ukjent navn. Som de andre så er også han nordlending, men han har vært bosatt i Oslo i mange år og er bidragsyter i en rekke høytflygende konstellasjoner. De tre andre er bosatt i Tromsø og livnærer seg som frilansmusikere og pedagoger.

Her møter vi de fire og av og til fem i et hyggelig og varmt landskap med vakre melodier og til dels tøffe groover. Ikke alle låtene er like minneverdige og autoriteten i uttrykket er heller ikke alltid på topp. Når det er sagt så er det mye å glede seg over her – samarbeidet med Randy Brecker er av det spesielt hyggelige slaget og viser at det går an å få til noe over landegrensene og med verdensstjernene.

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2009.

Les også