Starten på fortsettelsen

Band Of Horses har forlatt storbylivet og blitt voksne. Slikt får følger.

Publisert

Band Of Horses

Cease To Begin

Sub Pop

Det legendariske Seattle-plateselskapet Sub Pop startet grungebølgen ved å signere band som Nirvana, Mudhoney og Soundgarden. I de senere årene har storhetstiden gjenoppstått med blant andre band som The Go! Team, The Shins, Iron & Wine og Low. På samme selskap finner vi Band Of Horses som i fjor slapp debutalbumet «Everything All The Time». Dette ble raskt en klassiker blant indie-publikummet. Med god grunn. Det er en solid debutplate.

Bandet ble startet som en duo bestående av Ben Bridwell og Matt Brooke. Brooke trakk seg bare få måneder etter at debuten kom ut, men bandet lever heldigvis videre. Det kan virke som Band Of Horses har prøvd å finne seg selv på «Cease To Begin». Brooks fravær har nok hatt påvirkning på videreutviklingen av soundet. De har i tillegg flyttet base fra Seattle til Mount Pleasant i South Carolina. Albumet har fått en alternativ country vri som stort sett kler de godt.

Albumets første spor, «Is There A Ghost», utgjør en sterk åpning som viderefører de tyngste partiene fra debutplaten. Veltende gitarer og intense trommer under Bridwells lyse, lette og drømmende vokal. De aller fleste låtene er likevel av det rolige slaget. «No One’s Gonna Love You» og «Detlef Schrempft» er begge nydelige låter. Sistnevnte er for øvrig navnet på en tidligere basketballspiller opprinnelig fra Tyskland. Det er ikke godt å vite sammenhengen her. Disse to rolige låtene avløses av «The General Specific» som viser den nye country-siden av bandet.

Det meste er pent, rolig og behagelig. Man får av og til lyst til å dra de opp fra sirupen og trygle de om å vise den lekne siden de hadde på for eksempel «Weed Party» fra debuten. Debut-albumet inneholdt flere umiddelbare høydepunkter som «The Funeral», «The Great Salt Lake» og nevnte «Weed Party». «Cease To Begin» har ikke slike store høydepunkter, men inneholder jevnt over bra låter som viser at de fremdeles makter å lage fine melodier i tillegg til å foreta en musikalsk utvikling.

For å si det på en enkel og banal måte: albumet er fint, og nesten like fint som det forrige. Det blir spennende å følge med på fortsettelsen.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2007.

Les også