På egne veier

Tre ukjente stemmer møtes og skaper totalt unik musikk.

Foto: Schweizer Holz Trio (Schweizer Holz Trio)
Publisert

Schweizer Holz Trio

Love Letters to the President

Intakt Records/MusikkLosen

Noe forteller meg at det ikke kommer mange hender i været hvis det blir spørsmål om bassklarinettisten og sopransaksofonisten Hans Koch, tenor- og sopransaksofonisten Urs Leimgruber og altsaksofonisten og «vokalisten» Omri Ziegele. Ikke så veldig merkelig kanskje siden det er sveitsiske avantgardister vi har med å gjøre.

Alle tre har lang fartstid fra en rekke konstellasjoner både hjemme i Sveits, ellers i Europa og i USA. Hver for seg har de samarbeida med det som er av storheter innenfor moderne og eksperimentell musikk eller frijazz, men her har de altså funnet sammen i en svært så sjelden og derfor spennende setting.

To junidager i fjor inntok de studio i Zürich med sine instrumenter og ikke minst åpne sinn. Utover det hadde de kun med seg sjøl i bagasjen. Det har ført til sju «låter» i et landskap de garantert er aleine om.

De tre utforsker ytterkantene av hva instrumentene deres er i stand til og de skaper lyder og uttrykk som fører til at alle må lytte på hverandre på et intenst vis. De gjør de også og resultatet har blitt intens og utfordrende musikk så langt fra A4-malen som vel mulig.

Humor er også viktig bestanddel her, noe som spesielt kommer fram gjennom Ziegeles spontane tekstunnfangelse og formidling – på engelsk.

«Love Letters to the President» er noe du aldri har hørt maken til og som du aldri kommer til å høre igjen. Har du lyst å gi deg sjøl ei musikalsk utfordring av solid karakter, så er du herved ønska velkommen.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2009.

Les også