Mer enn verdig farvel

De aller fleste hyllester kommer etter at den som skal hylles har gått bort. Heldigvis fikk Esbjörn Svensson oppleve Ulf Wakenius’ tributt før han så tragisk gikk bort for noen uker siden.

Publisert

Ulf Wakenius
Love Is Real
ACT/MusikkLosen

(SIDE2): Den 14. juni fikk vi den ubegripelige beskjeden om at den svenske giganten Esbjörn Svensson hadde omkommet i en dykkerulykke, bare 44 år gammel. Både som pianist, komponist, orkesterleder og unnfanger av en musikk som ikke kjente sjangergrenser, hadde Svensson og hans trio, som gikk under navnene Esbjörn Svensson Trio eller est, erobret en hel musikkverden og bandet var booka til langt ut i 2010. Som det første europeiske band hadde est pryda forsida i verdens kanskje mest anerkjente jazzblad, amerikanske DownBeat. I alle verdensdeler hadde Svensson og hans musikk et enormt publikum det være seg i jazz- eller rockeverdenen og slik vil det være også i lang, lang framtid sjøl om Svenssons egen stemme har stilna.

Ulf Wakenius er, sammen med Svensson, den nåtidige svenske jazzmusiker som har oppnådd størst anerkjennelse over hele verden. Mye av årsaken er sjølsagt at Oscar den store, Oscar Peterson, innlemma Göteborgs store gitarsønn i sitt band det siste tiåret han levde. Wakenius inntok dermed alle de store scenene på kloden og ingen kunne unngå å bli bergtatt av hans mesterskap.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Wakenius er så mye mer enn en framifrå bebop basert gitarist – en del av seg sjøl han fikk leve ut med Peterson. Med sine egne band har vi fått oppleve Wakenius som en melodisk modernist – det være seg på akustisk eller elektrisk gitar – i det absolutte tetsjiktet og med hans hyllest til Keith Jarrett – ”Notes From the Heart” – tror jeg nesten han har fått den meget spesielle Jarrett til å nikke anerkjennende også.

Her har han altså tatt for seg et tverrsnitt av Svenssons musikk – 11 låter fra forskjellige epoker i ests historie – og på i all hovedsak akustisk gitar sammen med Lars Danielsson på bass og cello, Lars Jansson på piano og Morten Lund på trommer samt gjestene Till Brönner og Paolo Fresu på trompet, Nils Landgren på trombone og Eric Wakenius på gitar, har Wakenius gitt musikken og Svensson andre og nye farger som forteller oss om storheten til både Svensson og Wakenius. Stort vakrere og mer inderlig er det nesten ikke mulig å skape det. Som ekstra krydder er radio.string.quartet.vienna mer enn hjertelig til stede ved flere anledninger. Nødvendig er det ikke med strykekvartetten, men noen ganger gir det det hele nok en dimensjon.

De beste går først hevdes det ofte. Svenssons store forbilde Jan Johansson blei bare 37 år gammel og Svensson sju år eldre. Ingen som har fått oppleve Johanssons musikk vil noen gang glemme den. Slik er jeg så sikker jeg kan være på at det vil bli med Esbjörn Svensson også. Ulf Wakenius fikk heldigvis gjort sitt bidrag til akkurat det før Svensson la ned sin siste akkord og jeg er sikker på at han likte det Wakenius hadde gjort med musikken hans.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2008.

Les også