Lyst fra nord

Den verdenskjente amerikanske vibrafonisten Mike Mainieri har hatt et nært forhold til Norge og nordmenn i åresvis. Bedre bekreftelse enn ”Northern Lights” er det knapt mulig å få.

Publisert

Mike Mainieri
Northern Lights
NYC Records/Grappa/Musikkoperatørene

Det begynte med Bendik Hofseths inntreden i supergruppa Steps Ahead etter at Michael Brecker takka for seg. Via Hofseth kom Mainieri også i kontakt med salige Kenneth Sivertsen og spilte på noen av hans innspillinger. I forbindelse med ”Northern Lights” har Mainieri igjen tatt turen til Norge og invitert med seg det største norske kremlaget som kanskje har vært samla til ei CD-innspilling.

Hør bare her: Jan Bang (live sampling og programmering), svenske Lars Danielsson – det eneste ”utenlandske” innslaget – på bass, Anders Engen (trommer), Bendik Hofseth (saksofoner), Nils Petter Molvær (trompet), DJ Strangefruit (platespillere), Paolo Vinaccia (perkusjon), Bugge Wesseltoft (tangenter) og Eivind Aarset på gitar! Bedre tonefølge er det vanskelig å be om for Mainieri som spiller både vibrafon og marimba på ”Northern Lights”.

Mike Mainieri har etter hvert rukket å bli 69 år. Han har rukket veldig mye mer også, bl.a. har han spilt med så forskjellige storheter som Benny Goodman og Dire Straits. Likevel er det med sitt eget band Steps Ahead – som opprinnelig het Steps – Mainieri har oppnådd størst anerkjennelse. Steve Gadd, Michael Brecker, Mike Stern og Peter Erskine er bare noen av stilskaperne som har vært innom supergruppa og det er på flere måter i samme melodiske gata ”Northern Lights” befinner seg.

Innspillinga blei gjort i Bugges Room i Oslo i 2006 og har blitt et strålende eksempel på hvordan amerikansk og europeisk/norsk tradisjon møtes og trives sammen. Mainieri har skrevet fem av de ni låtene. I tillegg får vi originale versjoner av standardlåta ”Nature Boy”, Björks ”I’ve Seen It All”, Miles Davis’ ”Flamenco Sketches” og ikke minst John Coltranes overnydelige ”Naima”.

Det kommer neppe som noen stor overraskelse at de norske musikantene holder nivå i verdensklasse. Det som er det spennende her er å høre dem i en annen setting, med et annerledes lydideal og med musikk med et beat som er mer definert enn det vi vanligvis opplever dem i. La det være soleklart at også med disse forutsetningene er det strålende bidrag som kommer fra våre beste menn.

I løpet av de siste ukene har jeg opplevd Nils Petter Molvær i to konstellasjoner der han ikke har vært sjef sjøl: Her og sammen med Enders i ”Dome”. Det har bydd på to eminente bekreftelser på at Langevågens store sønn også utenfor sitt eget kongerike er en trompeter med ei stemme og et uttrykk han er heilt alene om på kloden.

Mike Maineri skal ha all verdens slags takk for at han tok turen til steinrøysa for å finne de rette omgivelsene til ”Northern Lights”. Jeg er ganske så sikker på at Mainieri er like takknemlig for det han blei møtt med og av.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 01/04 2008.

Les også