Gammel musikk som er bra

Selv om foreldre, onkler, tanter og naboen kan være antikvariske når det gjelder det meste er noe av musikken de hører på såpass at du bør få den med deg.

Publisert

(YEYE): En gang i tiden sang en vis skallet kvinne at det eneste som ikke ble gammelt var musikk. Kvinnen het Sinead O'Connor og er mest kjent for sin Nothing Compares 2 U (se musikkvideoen her).

Opp igjennom tidene har det blitt gitt ut enorme mengder med musikk, og dine foreldre, onkler, tanter, naboer og lærere har alle hatt sine favoritter. Noen er ganske så kjedelige (sjekk bare Cliff Richard her), mens andre er vel verdt å få med seg. Under finner du en topp ti-liste over grupper og artister som er gamle, men likevel vel verdt å få med seg. Husk bare at når Elvis kom var han datidens Marilyn Manson....

1. Pink Floyd
Denne gruppen har vært populær blant unge snart i 40 år. Det er lett å skjønne hvorfor. Sanger som Another Brick in the Wall er høyaktuell fortsatt, og deres musikk har holdt seg selv med utvikling av både den ene og den andre musikkstilen.
Musikkvideo: Pink Floyd - Another Brick in the Wall

2. Aretha Franklin
Uten Aretha hadde det ikke vært noen store R'n B-artister nå. Muligens en drøy påstand, men hun banet veien for utrolig mange andre. Og stemmen hennes kan du ikke tulle med, selv ikke mange tiår senere.
Musikkvideo: Aretha Franklin - Respect

Foto: EPA/Scanpix

3. Grandmaster Flash & The Furious Five
Rapen er ganske så mye eldre enn du tror. Selv om den har forandret seg en del så er originalene såpass gode at du bør få med deg dem. En av disse er Grandmaster Flash. Dette ER oldskool.
Musikkvideo: Grandmaster Flash - The Message

4. The Doors
Denne gruppa var mer kontroversiell enn du kan ane. Politiet brukte å besøke en stor mengde av deres konserter, og sanger Jim Morrison ble arrestert flere ganger. Den mest kontroversielle sangen var The End.
Musikkvideo: The Doors - The End

5. Led Zeppelin
Dette var gruppen som mange har kalt hardrockens fedre, muligens en tittel de må dele med grupper som Black Sabbath eller Deep Purple (i tillegg til en gruppe som het The Kinks). Den mest kjente sangen til Led Zeppelin er likevel en sang som begynner svært rolig.
Musikkvideo: Led Zeppelin - Stairway to Heaven
Se også:
Black Sabbath - War Pigs
Deep Purple - Smoke on the Water

Foto: Faksimile

6. Beatles & John Lennon
Det hadde ikke vært popmusikk slik du er vant til det uten Beatles, og sannsynligvis hadde det ikke vært så store alternative sanger som gjør akkurat hva de vil uten John Lennon.
Musikkvideo:
John Lennon - Working Class Hero
Beatles - Yesterday

7. Elvis Presley
Elvis var utrolig upopulær blant foreldre til dine foreldre, eller dine foreldres foreldres foreldre (også kalt besteforeldre). Han var faktisk så uopulær at på amerikansk fjernsyn kunne de bare vise overkroppen hans fordi underlivet hans var så seksuelt. I dag er det kanskje vanskelig å skjønne, men at han kunne synge - DET kan du skjønne.
Musikkvideo: Elvis Presley - In the Ghetto

8. Woody Guthrie
Nå begynner vi å gå veldig langt tilbake. Woody Guthrie var en av de første protestsangerne som ble gitt ut på langspillplate (som det het før CD og MP3). Han sang om alt som var urettferdig i verden, og det som er det store problemet er at såpass lenge etter er problemene nøyaktig de samme - kanskje bare andre steder.
Musikkvideo: Woody Guthrie - Tom Joad

9. The Clash
Uten The Clash hadde du aldri hørt om Green Day, og det sier de selv også. Dette var en av to store punkegrupper (den andre var Sex Pistols) som solgte tusenvis av plater. Musikkvideo: The Clash - Rock the Casbah

10. Edith Piaf
Edith Piaf er en av de største stjernene som noensinne har kommet fra Frankrike. Hennes liv er like spennende som musikken, men stemmen hennes er det få som har kopiert med hell.
Musikkvideo: Edith Piaf - Je Ne Regrette Rien

Siste fra Yeye
Englands nye it-girl

Sexy EvaDra hit i sommer
Facebook på norsk
PETA vil ha Britney

Gå til forsiden her

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2007.

Les også