Fra minst to verdener

Nick Mason fra Pink Floyd, samtidsmusikk og moderne jazz er bare noen av ingrediensene i musikken til Michael Mantler.

Publisert

Michael Mantler
Concertos
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

(SIDE2): Den østerriksk/amerikanske trompetisten og komponisten Michael Mantler, som nå er bosatt i København, har alltid gått sine egne veier. Etter en klassisk oppvekst i Østerrike, flyttet han til USA som 19-åring og ble raskt en del av det spennende jazz avantgarde-miljøet i New York. Mantlers komposisjoner for The Jazz Composers Orchestra fra slutten av 60-tallet er bortimot legendariske og hans ekteskap på alle vis med Carla Bley fortalte oss også mye om retningen på musikken Mantler holdt på med.

Som de fleste ting tok også det samarbeidet slutt og siden begynnelsen av 90-tallet har Mantler vært bosatt i København. Derfra har han fortsatt sin kompromissløse musikalske søken og med «Concertos» har han laga et nytt og meget originalt «verk».

Mantler har komponert sju ensatsige konserter, som det utmerkede samtidsmusikkensemblet Kammerensemble Neue Musikk Berlin under ledelse av Roland Kluttig, trakterer på et framifrå vis.

Til hver «konsert» har Mantler invitert nye solister som er henta fra jazz, samtidsmusikk og rock. Mantler åpner selv ballet som trompetsolist, før den danske gitaristen Bjarne Roupé, den amerikansk/danske saksofonisten Bob Rockwell, vibrafonisten og marimbaspilleren Pedro Carneiro, trombonisten Roswell Rudd – som også var med JCO i 1968, pianisten Majella Stockhausen og perkusjonisten Nick Mason fra Pink Floyd overtar og fullfører denne helt spesielle ekskursjonen.

Musikken befinner seg som man raskt vil skjønne i en rekke grenseland. Michael Mantler har rukket å bli 65 år, men har på ingen måte senket ambisjonene og hans kreative kraft er så avgjort tilstede i fullt monn den dag i dag.

Mantler benytter seg av alle sine kilder til å sette sammen «Concertos». Lettfordøyelig er det absolutt ikke, men du verden så fint det er at det kreves noe – da får man som kjent mer igjen også.

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2009.

Les også