En god følelse

Høytid i heimen da lyden av «1982» inntok stua.

Publisert

1982
1982
NORLP/Musikkoperatørene

På en bod befinner det seg et tusentalls LP-er som var med på å skape min musikalske oppvekst. Etter at cd-en så dagens lys, har de runde store skivene med musikk på begge sider blitt mer og mer historie. Derfor er det både hyggelig og ikke så reint lite nostalgisk når trioen 1982 gir ut musikken sin kun på LP og som digital nedlasting.

1982 består av Sigbjørn Apeland på trøorgel, Øyvind Skarbø på trommer og Nils Økland på hardingfele og viola d’amore. Not your everyday cup of tea, ville vel engelskmennene sagt om ei slik besetning og hadde de gjort det, hadde det ikke vært vanskelig å være enig.

De tre karene kommer fra forskjellige generasjoner og fra forskjellige steder også reint musikalsk. Både Apeland og Økland, veteranene her, har solid bakgrunn i folkemusikk fra ymse kriker og kroker, men begge har også jobba mye med improvisasjonsmusikk og jazzmusikanter som salige John Stevens og Christian Wallumrød. Skarbø er skårungen i trioen. Han har studert med Terje Isungset og spiller blant annet duo med den danske trommeslageren Kresten Osgood og har vært både på Cuba og i Nigeria på studiereiser.

Som trio framstår 1982 som et moderne improkollektiv der – nå må jeg snu plata igjen! – de spontane ideene bestemmer det meste. Folkemusikken ligger der som et slags fundament, men viljen og ikke minst evnen til å ta musikken til steder den aldri har vært før, er absolutt nærværende.

Med denne besetninga låter musikken annerledes enn noe annet som har vederfaret mitt sanseapparat tidligere. De fem «låtene», som varer fra knappe tre til vel 17 minutter, gir oss stemninger og opplevelser som pirrer og som forteller at 1982 er en trio som har noe helt eget å bringe til torgs.

Dette er en unik opplevelse på alle slags vis – både musikalsk og fysisk. LP-en er tilbake i stua og musikken, som aldri har vært her før, har også kommet for å bli.

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2009.

Les også