Middager med kongen kolliderte med øl-lanseringer. Hva tror du hun valgte?
Da Trine Skei Grande ble partileder, begynte lysten på øl å boble.

Og det har altså ført til at hun har takket nei til middager med Hans Majestet til fordel for øl-lanseringer.
- Men det må du ikke si til kongen, humrer hun da hun tar imot Side3 på kontoret sitt på Stortinget.
Nysgjerrig entusiast
Alle har en hobby. En interesse. I denne kvinnens tilfelle er det snakk om kvalitetshåndverk i form av malt, humle, gjær og vann på flaske eller fat. Kontoret hennes røper på ingen som helst måte at hun er en ølhund.
- Jeg har alle slags folk innom her, svarer Venstre-leder Trine Skei Grande da Side3 i en bisetning sier at her er det ingenting som «lukter» av øl.
Hun er ingen storkonsument av øl, for de som skulle lure på det. Slik er det gjerne med ølentusiaster. Det er kvalitet fremfor kvantitet som gjelder. Hun har alltid en god flaske øl stående tilgjengelig i kjøleskapet. Som de fleste andre ølentusiaster også har.
Den 45 år gamle damen fra Overhalla i Nord-Trøndelag er mer en nysgjerrig mikrobryggeri-entusiast, som stadig ønsker å utvide smaksrepertoaret. Da aller helst fra norske småskalaprodusenter. Kvalitet, smaksopplevelser, mangfold og kultur er fire stikkord som er viktig for henne. Så da blir det noen små øldrypp i ny og ne, gjerne i forbindelse med reiser, om muligheten byr seg.
- Jeg bestiller alltid lokalt brygget øl om det er mulig, sier hun.
Rødvin til ribbe er krise
Norske ølprodusenter har de siste årene dukket opp i hopetall, og gjerne etablert seg på litt odde steder «der ingen skulle tru» at det skulle være mulig å starte et lite bryggeri. Om man kan si det på den måten. Og rikspolitikere besøker gjerne de samme odde stedene.
Kongemiddag måtte vike for øl
Nylig var hun på Bryggeriforeningens juleøl-lansering i Oslo. Og i år krasjet det ikke med den årlige stortingsmiddagen. Hvor også kongen er til stede. Slik har det ikke alltid vært.
- To ganger tidligere har jeg droppet stortingsmiddagen til fordel for en øl-lansering, sier Venstre-lederen.

Da hun ble partileder i 2010, skjedde det noe med hennes forhold til øl.
- Jeg møtte mange mikrobryggere, og det åpnet en ny smaksverden for meg, sier hun til Side3, før hun skyter inn:
- Det er mange ølbryggere som stemmer Venstre, sier hun lurt.
Gleder og tragedier
Venstre-lederen mener at man kan ha et gammelmoralistisk syn på alkohol, eller satse penger på kvalitet fremfor smaksløse sekserpakker med øl, som hun selv uttrykker det.
- Vi kan ikke ha et samfunn med forbud. Det fungerer ikke. Det er selvsagt både gleder og tragedier knyttet til alkohol. Politisk må vi derfor utvikle en kultur hvor smaksopplevelser og kultur skal danke ut helgefylla, sier hun.
Alkoholpolitisk ønsker Venstre å legge forholdene bedre til rette for lokale produsenter av øl, vin og cider. Venstre-lederen mener at lokale bryggere skal kunne informere om produktene sine på egne nettsider, og tillate salg og servering av alkohol til besøkende i produksjonslokaler eller lokaler i tilknytning til disse - også på søndager.
- Rødvin til ribbe er krise
- Foretrekker du øl fremfor vin?
- Det avhenger av tid og sted. Og om det er mat involvert. Svin kler øl godt, og øl kler godt min lidenskap for akevitt. Nylig fikk jeg servert rødvin til ribbe. Det var helt krise.
Hun mener at enkelte øl er en godtepose i seg selv - helt uten selskap av mat.
- Og det å dele en smaksopplevelse sammen med trivelige folk gjør alltid

opplevelsen enda større, sier hun.
- Har du noen favoritt?
- For tiden er det tungt krydret juleøl som er favoritten.
I desember har flere av landets aviser publisert sine egne juleøltester. Testvinnerne er omtrent like mange som det er aviser som har laget sin egen juleøltest.
- Har du funnet årets juleølfavoritt?
- Nei, ikke ennå. Jeg må smake noen flere før jeg kan svare på det.
LES OGSÅ: Side3 tester juleøl
Flere ølentusiaster i Venstre
Selv hevder hun at hun langt fra er den største ølentusiasten i Venstre. Hun tekster partiets generalsekretær Trond Enger og spør:
«Hvor mange øl har du smakt?»
Straks kommer svaret: 1264. Generalsekretæren har full kontroll ved bruk av en app, hvor han kan skrive inn hva han har smakt hvor - og når.
- Han er mer entusiastisk enn meg, sier partilederen, som innrømmer at et restaurantvalg når Venstre er sultne, gjerne baseres på stedets ølutvalg.
- På et sentralstyremøte vi avholdt i Amsterdam ble det lagt inn et besøk på et bryggeri. Snart skal vi til München, sier hun til Side3.
Det hersker med andre ord ingen tvil om en glødende ølinteresse på topplanet i det liberale partiet.
- Tenk utradisjonelt

- Jeg ønsker å eksperimentere med øl. Gjøre ting litt utenom det vanlige, sier hun, og serverer et godt eksempel da hun fikk besøk av noen som synes cognac blir for sterk kost til kaffe og kake.
- Sammen med kaffe og en saftig brownie serverte jeg «Svart Hav» fra Kinn Bryggeri i Florø. Den kombinasjonen var perfekt, sier hun.
Hun synes det er stas når hun kan få bruke øl på andre måter enn hva man tradisjonelt forbinder med øl.
Den tilmålte tiden er i ferd med å ebbe ut. Trine Skei Grande må snart inn i stortingssalen og fremlegge noen velbevingede ord i en debatt. Så til slutt, vi prøver igjen.
- Har du noen favoritt?
- Det kan jeg ikke si. Det avhenger helt av tid og anledning. Men det finnes veldig mye godt øl, sier Grande diplomatisk.
Saken om den ølglade toppolitikeren ble først brakt på banen av Ølportalen.
Likte du denne artikkelen? Lik oss på Facebook!