Hollywood-legenden Michael J. Fox om Parkinsons sykdommen

– Jeg kommer ikke til å bli 80 år

Michael J. Fox blir mer og mer plaget av Parkinsons sykdom, men nekter å gi opp håpet. Nå er skuespilleren aktuell med en dokumentarfilm om livet sitt.

<b>PÅ EGEN PREMIERE: </b>14. mars var det verdenspremiere på dokumentarfilmen «Still: A Michael J. Fox Movie» på South by Southwest Film &amp; TV Festival i Texas. Michael møtte opp på den røde løperen sammen med kona Tracy Pollan.
PÅ EGEN PREMIERE: 14. mars var det verdenspremiere på dokumentarfilmen «Still: A Michael J. Fox Movie» på South by Southwest Film & TV Festival i Texas. Michael møtte opp på den røde løperen sammen med kona Tracy Pollan. Foto: Jack Plunkett/NTB
Sist oppdatert

Michael J. Fox (62) var en av de aller største Hollywood-stjernene på 1980-tallet med blant annet TV-serien «Fem i familien» og filmtrilogien «Tilbake til fremtiden».

I 1991 fikk han diagnosen Parkinsons sykdom som 29-åring, men skuespilleren ventet syv år før han fortalte om diagnosen til resten av verden.

Ifølge Store medisinske leksikon påvirker Parkinsons sykdom hjernens evne til å styre bevegelser. Nervecellene dør gradvis over tid og fører til muskelstivhet og skjelving.

Les også: Her har Petter Vennerød fått diagnosen: – Vi trodde at han hadde mange år igjen, men sykdommen utviklet seg fort

«Still: A Michael J. Fox Movie»

I den nye dokumentarfilmen «Still: A Michael J. Fox Movie» på strømmetjenesten Apple TV+ forteller 62-åringen om oppveksten i Canada, Hollywood-suksessen og ikke minst om hvordan sykdommen har påvirket livet hans i over 30 år.

– Dette er min historie, men du kan ikke fortelle min historie uten å ta med henne, forteller skuespilleren i dokumentaren og sikter til kona Tracy Pollan (63).

– Tracy er så god. Hun er så klok og kjærlig, skryter han.

<b>SEKS I FAMILIEN: </b>Den tidligere «Fem i familien»-stjernen skaffet seg en enda større familie privat. Her med sønnen Sam, datteren Esmé, kona Tracy og tvillingene Schuyler og Aquinnah under Oscar-utdelingen i fjor.
SEKS I FAMILIEN: Den tidligere «Fem i familien»-stjernen skaffet seg en enda større familie privat. Her med sønnen Sam, datteren Esmé, kona Tracy og tvillingene Schuyler og Aquinnah under Oscar-utdelingen i fjor. Foto: Jordan Strauss/NTB

Da han ga kona beskjeden om Parkinsons sykdom bare noen få år etter at de hadde giftet seg, var Tracys kjappe svar: «I gode og onde dager».

Paret giftet seg i 1988 og har barna Sam (34), tvillingene Aquinnah og Schuyler (28) og Esmé (21) sammen.

Michael J. Fox avbildet i en paneldebatt under Silicon Valley Comic-konferansen i 2016. )
Michael J. Fox avbildet i en paneldebatt under Silicon Valley Comic-konferansen i 2016. ) Foto: John Medina/WireImage/Getty Images

Les også: (+) Trine Dehli Cleve: – Det siste året tenkte jeg: «Dette er ikke min mamma, dette er ikke hun som var bautaen i livet mitt»

Å leve med Parkinsons

I et intervju på «The Today Show» på CBS News forteller Michael om dokumentaren og sykdommen.

– Du dør ikke av Parkinsons, du dør med Parkinsons. Jeg kommer ikke til å bli 80 år, forklarer han.

Han føler seg heldig som har mennesker og ressurser rundt seg som hjelper ham med å takle hverdagen.

– Jeg har et visst sett med ferdigheter som gjør at jeg kan takle disse tingene. Jeg innså at med takknemlighet er optimisme en mulighet, sier han i TV-intervjuet.

Selv om han er optimist og klarer å glede seg over det han kan i livet, innrømmer han også at det blir stadig vanskeligere å leve med Parkinsons sykdom.

– Ja, den banker på døren nå. Jeg skal ikke lyve, det begynner å bli vanskelig, og det blir bare vanskeligere. Det begynner å bli tøft. Hver dag blir det tøffere, men, men, sånn er det bare.

Les også: Vendela etter den rystende ulykken: – Fikk meg til å tenke på hvor skjørt livet er

Æres-Oscar

I 2000 opprettet skuespilleren fondet Michael J. Fox Foundation for Parkinsons Research.

Hittil har fondet fått inn over 16 milliarder kroner til forskning, og Michael tror at om fem år vil man ha funnet ut hvordan man kan behandle sykdommen.

<b>HEDRET: </b>I fjor ble Michael tildelt en Æres-Oscar, og kollega Woody Harrelson var den som overrakte prisen. Liv Ullmann fikk den samme pris året før.
HEDRET: I fjor ble Michael tildelt en Æres-Oscar, og kollega Woody Harrelson var den som overrakte prisen. Liv Ullmann fikk den samme pris året før. Foto: Richard Shotwell/NTB

I november i fjor ble han tildelt den prestisjefylte prisen Æres-Oscar både for sin innsats som skuespiller, men ikke minst for sitt fokus på forskning.

– Fox’ utrettelige engasjement for research på Parkinsons sykdom samtidig som han har en grenseløs optimisme, viser hvor stor innflytelse ett eneste menneske kan ha når det gjelder å forandre fremtiden til millioner, het det i en uttalelse fra Oscar-presidenten David Rubin.

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2023, og sist oppdatert 08/08 2023.

Les også