PROFILERT FAMILIE:

Mari Maurstads tre profilerte sønner: Alle har satset på kreative yrker

Mari Maurstads tre sønner Scott, Stinius og Aslak har vokst opp i rampelyset. Som voksne har alle tre har valgt kreative yrker. Det er kanskje ikke så rart.

<b>SOFA: </b>Hver uke har sønnene Scott, Stinius og Aslak møttes hjemme hos Mari for å kommentere de siste TV-hendelsene i TV 2-programmet «Sofa».
SOFA: Hver uke har sønnene Scott, Stinius og Aslak møttes hjemme hos Mari for å kommentere de siste TV-hendelsene i TV 2-programmet «Sofa». Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

Denne saken ble publisert første gang i mars, 2022. Saken er oppdatert 26. januar 2024.

I en gammel og fargerikt innredet villa på Oslos beste vestkant, har skuespilleren Mari Maurstad (66) og sønnene Scott (35), Aslak (31) og Stinius (30) tatt plass i dagligstuen – mellom bunader og alskens rariteter og klenodier.

Da Her og Nå var på besøk hos familie, vinteren 2022, hadde kvartetten nettopp spilt inn en ny episode av TV 2-programmet «Sofa», der de kommenterer ulike TV-programmer med kjappe og humoristiske replikker.

– Vi samles ikke så ofte – for vi er så travle – så vi tenkte at «Sofa» er en fin måte å møtes. Det er den eneste måten å få samlet alle på. Ellers er vi stort sett alle sammen bare på julaften. Når vi nå endelig er samlet, har vi det veldig gøy sammen, sier Mari fornøyd.

<b>MARI MAURSTAD:</b> – Vi har vært oppdratt av en mor som synes at det å lage mat er djevelens verk, ler Aslak. Men et glass saft til hver klarer Mari å by på.
MARI MAURSTAD: – Vi har vært oppdratt av en mor som synes at det å lage mat er djevelens verk, ler Aslak. Men et glass saft til hver klarer Mari å by på. Foto: Morten Bendiksen

Les også: Sofa-parets boligmareritt: – Det har vært et sant helvete

Mange barndomsminner

Maris musikerektemann Aage Kvalbein (76) holder seg i andreetasje mens «Sofa» spilles inn og vi er på besøk. Aage Kvalbein er en kjent cellist og celloprofessor ved Norges musikkhøgskole.

For den kunstneriske familien har TV-en aldri vært det mest naturlige samlingspunktet – før nå.

– Vi har for det meste samlet oss rundt middagsbordet. Vi har ikke sett så mye på TV sammen. Vi har en far som aldri ser på TV, men han har vist at han vil tilbringe tid med oss ved å legge seg på gulvet og gjøre situps ved siden av oss mens vi ser på TV, ler Scott.

– Da vi var små, så vi mye på Disney-filmer på VHS. Endeløse ganger. Med en gang en Langbein-film var ferdig, satte vi den på en gang til, legger Stinius til.

I tegnefilmene har de tre guttene både kunnet høre stemmen til mamma Mari og etter hvert også sine egne stemmer. Maurstad-klanen er nemlig den familien i Norge som har dubbet flest tegnefilmer til norske stemmer. Og guttene begynte tidlig. Allerede da Stinius var åtte år gammel var han den norske stemmen til den hvit- og oransjestripete fisken i filmen «Oppdrag Nemo».

– Det var nok ikke det første jeg gjorde, men det er det første jeg husker å ha dubbet. Så jeg kan si sånn: «Jeg var stemmen til Nemo». Hvis noen spør, da, sier Stinius.

– Hva var det første du gjorde da, Scott? spør Mari sin eldste sønn.

– Jeg begynte som Kengubarnet i «Ole Brumm». Men så ble jeg Tarzan i Disney-filmen. Da fikk jeg se meg selv på kino, og det var stort, smiler Scott.

Les også: Vant «Farmen»: Dette skal han bruke pengene på

<b>AAGE KVALBEIN:</b> Mari Maurstad og Aage Kvalbein hadde i 2022 vært gift i 35 år.
AAGE KVALBEIN: Mari Maurstad og Aage Kvalbein hadde i 2022 vært gift i 35 år. Foto: Morten Bendiksen

«Basic bitch» og «Hvite gutter»

Maris eldste sønn spilte også vaskebjørnen Vaske i NRK Barne-TVs «Fritt Fram» på slutten av 90-tallet, TV-serien «Erobreren» og i filmene «Victoria» og «Knerten og sjøormen». Mellomste sønn Aslak er kjent fra TV-serier som «Okkupert», «Lilyhammer», «Sigurd fåkke pult», «Basic bitch» og «Hvite gutter».

– Vi følger ikke med på hverandres film- og TV-prosjekter. Nå er det Aslak som er mest foran kamera av oss alle, og det får jeg ofte høre av andre: «Jeg så broren din på Hvite gutter». Mens jeg ante hverken at han hadde vært på audition eller hadde vært på innspilling til den serien. Vi kommuniserer ikke så mye om sånt. Sånn har det vært litt i familien vår, sier Scott.

– Ja, Aslak er jo med i «Beforeigners» på HBO også, sier Mari.

Storebror Scott sperrer øyne opp i et overrasket blikk.

– At Aslak er med i den serien får jeg vite nå. Det ante jeg ikke, sier Scott og ler.

Stinius har gått i sin fars fotspor og jobber som fiolinist. Maris far, den berømte skuespilleren Alfred Maurstad, var også en kjent felespiller. At alle de tre guttene har valgt å satse på kreative yrker, har ifølge eldstemann en logisk forklaring.

– Det har ikke vært så mye jantelov i huset vårt. Det er ikke dermed sagt at vi har vært høye på oss selv, men vi har aldri blitt jekket ned. Hvis vi har vist frem noe, har vi alltid fått høre at det er kjempebra – uforbeholdent flott. Det har i alle fall trigget meg til å ville gå den veien. Men så ser jeg bort på min bror som ser noe skeptisk ut til dette utsagnet, sier Scott og ser bort på lillebror Aslak.

Det jeg husker er at jeg ble frarådet av mor til å bli skuespiller. Det gir jo veldig mening nå som jeg per definisjon er skuespiller selv. Jeg skjønner hvorfor hun sa det. Man blir jo ikke rik, for eksempel, men man blir rik på opplevelser, sier Aslak.

Les også: (+) Aldri hadde jeg trodd noe sånt skulle skje med min familie

Halvsøsteren til Toralv Maurstad

Mari, som selv er halvsøsteren til skuespiller-legenden Toralv Maurstad (som gikk bort 4. november 2022), debuterte ved Nationaltheatret i 1981. Selv om hun har en imponerende karriere, bekrefter hun at hun var noe skeptisk til at sønnene ville velge samme vei.

<b>ALFRED MAURSTAD:</b> Mari og halvbroren Toralv er barn av den berømte skuespilleren Alfred Maurstad. Nå har hennes sønner videreført familiearven ved å satse på skuespilleryrket.
ALFRED MAURSTAD: Mari og halvbroren Toralv er barn av den berømte skuespilleren Alfred Maurstad. Nå har hennes sønner videreført familiearven ved å satse på skuespilleryrket. Foto: NTB Scanpix

– Skuespilleryrket er veldig ustabilt. Pluss at det er hard jobbing – til alle døgnets tider. I tillegg er det en slags konkurranse, så du må hele tiden være på ditt beste. Man er sitt eget produkt. Jeg er glad for det nå, at de likevel gjorde det, for de har klart det. De har hatt guts nok til å virkelig greie det, for det er en forutsetning for å lykkes. Man må ikke ta et nei for et nei. Man må ikke gi opp, og det har de heller ikke gjort, sier hun stolt.

<b>TROND VIGGO:</b> Åtte år gammel var Stinius stemmen til denne fisken i «Oppdrag Nemo», der han spilte mot Trond-Viggo Torgersen og Siw Anita Andersen.
TROND VIGGO: Åtte år gammel var Stinius stemmen til denne fisken i «Oppdrag Nemo», der han spilte mot Trond-Viggo Torgersen og Siw Anita Andersen. Foto: Nils Bjåland

Scott Maurstad er stemmen i Farmen Kjendis

Denne vinteren har flere hundretusener nordmenn fått høre Scott i et av TV 2s mest populære programmer.

– Jeg er stemmen i «Farmen kjendis», men nå drømmer jeg om å selv bli deltager inne på gården. Det virker fantastisk å dra vekk fra den travle mas og kjas-hverdagen til et sted hvor det hver uke handler om én ting; å gjøre disse ukesoppdragene, sier han.

Takket nei til «Farmen kjendis»

Både Aslak og Mari er blitt spurt om å delta i «Farmen kjendis» tidligere. Aslak øvde til og med på melkespannholding og saging, men ble til slutt ikke med i det endelige utvalget.

Mari har takket nei hver gang, og kanskje er det like greit. Ifølge sønnene ville hun i alle fall hatt lite å bidra med på kjøkkenet inne på gården.

– Vi har vært oppdratt av en mor som synes at det å lage mat er djevelens verk. Når var sist du lagde et måltid, tror du? spør Aslak moren.

– Nei, vet du, det kan jeg ikke huske. Da lar jeg heller være å spise. Det har jeg arvet av moren min. Hun satt bare med noen brødskiver og kokesjokolade og sånn. Da syntes jo jeg at hun var dum, men nå er Fjordland kommet – så nå er livet reddet, på en måte. Jeg synes det er kjempekjedelig å lage mat, svarer Mari kjapt.

<b>EROBREREN: </b>Scott i rollen som «Victor» i NRK-serien «Erobreren» der han spilte mot blant andre Jakob Oftebro. I dag er det lillebror Aslak som er mest å se på TV.
EROBREREN: Scott i rollen som «Victor» i NRK-serien «Erobreren» der han spilte mot blant andre Jakob Oftebro. I dag er det lillebror Aslak som er mest å se på TV. Foto: NRK

– Så det blir ikke noe «Camp Kulinaris»-deltagelse på deg?

– Å, det hadde vært gøy! Hvis du blir spurt om å være med der, så må du si ja. Det hadde vært tidenes beste TV-underholdning, ler sønnene.

Les også: (+) Nå vet jeg sannheten om min stemor, og jeg kan aldri bli glad i henne

Aslak Maurstads drømmeår

Samme år som at dette intervjuet ble gjort, deltok Aslak likevel i Farmen kjendis.

Programmet ble sendt på TV 2 vinteren 2023. Han fortalte at han måtte på sykehus 18 ganger etter innspillingen på grunn av den uhelbredelige sykdommen Bekhterevs sykdom, som Aslak har levd med siden han var fem år gammel.

I 2023 trosset han sykdommen og imponerte stort som deltaker i Skal vi danse. Han endte til slutt på andreplass bak Alexandra Joner, som vant programmet.

<b>LIVET SMILER:</b> Aslak Maurstad og Martine Hattestad Kveli ble samboere i 2023. – Martine er min største seier, har han tidligere sagt om sin kjære.
LIVET SMILER: Aslak Maurstad og Martine Hattestad Kveli ble samboere i 2023. – Martine er min største seier, har han tidligere sagt om sin kjære. Foto: Svein Brimi

– Jeg trodde egentlig at kroppen min skulle bli syk i denne perioden. Jeg tvilte på at den ville tåle hundre dager med dans. Jeg visste at ble jeg dårlig, så måtte jeg enten trekke meg eller gjøre en dans på krykker, sa Aslak Maurstad. Jeg får ofte tilbakefall, så det var i bakhodet gjennom hele konkurransen, sier han til Her og Nå etter Skal vi danse.

Aslak gikk også av med seieren i TV 2-programmet Forræder i 2023.

På privaten stråler også lykken. I 2023 kjøpte han og kjæresten Martine Hattestad Kveli (27) nemlig sin første leilighet sammen.

Samboeren Martine er danser og skuespiller. Høsten 2023 danset hun i forestillingen «Miss Saigon».

– Det er veldig fint å ha kjøpt sin første bolig sammen. Vi trives med det, har Aslak uttalt til Her og Nå.

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2022, og sist oppdatert 26/01 2024.

Les også