Lykkelig enslig kvinne

Onsdag var det åpningskonsert på Kongsberg Jazzfestival.

Publisert

KONGSBERG (SIDE2): Tine Asmundsen, opprinnelig fra Kongsberg, hadde fått i oppdrag å spille åpningskonserten under årets festival med sitt band Lonely Woman og med supersaksofonist David Murray som gjest.

Man kan trygt si at Tine Asmundsen kom til sine egne og at de tok godt i mot henne. Noen år etter at hun forlot sølvbyen for studier hos bassisten Richard Davis i USA, vendte hun tilbake med et knippe nye komposisjoner ført i pennen av henholdsvis Vidar Johansen, Rune Klakegg og David Murray.

Bandet Lonely Woman har eksistert i mange år og har hatt et stabilt mannskap med nevnte Johansen på tenorsaksofon, bassklarinett og fløyte, Klakegg på piano samt Svein Christiansen på trommer og Roy Nikolaisen på trompet og flügelhorn.

Vi snakker om et svært så samspilt og empatisk ensemble som i stor grad har konsentrert seg om originalmateriale i den moderne, melodiske gata med røtter i den amerikanske 60-talls jazzen. Utvidelsen til sekstett hadde ført til at nytt repertoar blei unnfanga og i stor grad fungerte det utmerket.

Kun én dags øvelse førte sjølsagt til at både noter og briller måte plukkes fram og det var tydelig at spesielt Murray var aller mest komfortabel da han kunne gi seg i kast med sine egne låter. Det var likevel åpenbart at han syntes om utfordringene i de fine låtene til både Johansen og Klakegg – den sør-afrikansk inspirerte komposisjonen til Johansen som avslutta konserten var ett av høydepunkta.

Johansens fløytespill – svært sjelden vare i dagens jazz, Nikolaisens varme flügelhornspill og Murrays eruptive uttrykk på både tenorsaksofon og bassklarinnet, var bare noe av det minneverdige fra konserten der sjølsagt også Klakegg, Christiansen og sjefen sjøl, Tine Asmundsen, viste seg solid fram spesielt i ensemblespillet.

Lonely Woman med David Murray viste oss at slike møter, som var mye brukt i festivalsammenheng før om åra, absolutt ikke har gått ut på dato.

Foto: Stein Hofve (Kongsberg Jazzfestival)

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2010.

Les også