Krimdronningen Camilla Läckberg sliter med selvbildet

– Jeg har gått i terapi

Camilla Läckberg er takknemlig for sin herlige familie og livet den enorme suksessen har gitt henne. Men på innsiden kjemper krimdronningen en tøff kamp for å like sin egen kropp.

<b>SUKSESS:</b> Camilla Läckberg er en av Sveriges med suksessrike forfattere. 
SUKSESS: Camilla Läckberg er en av Sveriges med suksessrike forfattere.  Foto: Fredrik Sandberg / TT
Publisert

Camilla Läckberg har solgt over 29 millioner bøker i 60 land, men hviler ikke på laurbærene. I tillegg til at hun stadig skriver nye bøker og er med i en TV-serie, skriver hun nå en musikal sammen med artisten Peter Jöback og Evelina Olsson.

– Selvfølgelig kan også jeg synes at det blir litt for mye av og til. Jeg er nok redd for å gå glipp av noe. Det er så mye gøy å holde på med, og jeg elsker jobbe min, forklarer Camilla og røper at hun blir rastløs hvis hun ikke hele tiden har nye prosjekter på gang.

– Jeg må utfordres, ellers kjeder jeg meg. Nye prosjekter holder meg litt på alerten og gjør meg effektiv. Innimellom kan det bli for mye, og da prøver jeg å legge inn mikropauser.

Det aller første symptomet på stress pleier å være at hun får «sammenbrudd» av bagateller, som for eksempel å miste en brødskive på gulvet med smørsiden ned.

– Det er når de små hverdagslige sakene blir store, at varsellampen blinker. Det holder at noen har glemt å legge løk på cheeseburgeren min. Da kan jeg bryte sammen og bli liggende i en dam av tårer. Da pleier Simon (ektemannen, red.anm.) å være på plass for å ta over. Han ber meg ta det helt med ro, mens han tar seg av mat og barn.

<b>CAMILLA OG SIMON: </b>Simon Sköld og Camilla har vært sammen i over syv år. Han er 13 år yngre enn henne.
CAMILLA OG SIMON: Simon Sköld og Camilla har vært sammen i over syv år. Han er 13 år yngre enn henne. Foto: Karin Törnblom / TT

TV-programmet «Svenske powerkvinner»

For Camilla har det aldri eksistert noen snarveier. Det er hardt arbeid som har fått henne dit hun er i dag.

– Jeg har alltid vært veldig målrettet og prøver konstant å fokusere på ett mål og hva som må gjøres.

I dag kan TV-seere blant annet følge Camilla i andre sesong av «Svenske powerkvinner» – et svært omdiskutert program i Sverige.

– Jeg er overveldet over responsen. Det er først og fremst andre kvinner som har reagert på hvorfor det er vi som er rike eller kjente som fremstilles som mektige kvinner og ikke sykepleiere eller enslige mammaer. Det er en veldig merkelig debatt, men det har vært nyttig å være en del av den.

De fleste tilbakemeldingene Camilla har fått har vært positive. Blant annet fordi hun viser virkeligheten slik den er.

– Det er klart at jeg aller helst hadde villet se helt smashing ut hele tiden, men slik er ikke virkeligheten. Jeg spilte inn begge sesongene i veldig tøffe perioder, og følte at jeg ville vise frem prisen jeg må betale for fremgangen. Jeg har fartet rundt ugredd og usminket i flanellspyjamasen med katter på – og sett helt grusom ut – og langt fra den glamorøse Camilla man ser på bokomslag eller magasinforsider. Men jeg elsker kattepysjen min og har fått positiv respons på at jeg har vist denne siden av meg selv, og ikke minst pyjamasen, sier forfatteren lattermildt.

<b>POWERKVINNER:</b> TV-serien Powerkvinner vises på Viaplay.
POWERKVINNER: TV-serien Powerkvinner vises på Viaplay. Foto: Johnny Wohlin

Les også: Skuespilleren Grynet Molvig om sitt helt spesielle navn

Lager mat med datteren Polly

Camilla kunne ha sluttet å jobbe for lenge siden.

– Å være økonomisk uavhengig betyr frihet for meg. Allerede som liten hadde jeg en liten bankbok hvor jeg førte inn hvor mye jeg sparte. Jeg var tidlig flink med penger, og det har alltid vært en trygghet for meg.

Luksus for Camilla kan for eksempel være å spise middag på en fin restaurant.

– Jeg er veldig interessert i mat. Det er et privilegium å få oppleve spesielle restauranter og matopplevelser.

Hun lager gjerne mat selv og får ofte hjelp fra en annen stjerne i kjøkkenet – yngstedatteren Polly.

– Hun har fått sin egen kniv og står sammen med meg og hakker. Det har blitt min og hennes greie.

47-åringen mener at det er viktig å være på tomannshånd med alle barna.

– Jeg er opptatt av at hver og en skal få sin tid og har alltid prøvd å gjøre ting med ett barn om gangen. Meja og jeg ser på skrekkfilmer, Charlie og jeg går på loppemarked, mens Wille og jeg ser på TV-serier og snakker mye sammen.

<b>FIRE BARN:</b> Camilla har fire barn, og her poserer Wille (19), Maja (17), Charlie (12) og Polly (5) for mamma.
FIRE BARN: Camilla har fire barn, og her poserer Wille (19), Maja (17), Charlie (12) og Polly (5) for mamma. Foto: Privat

Les også: (+) Først i voksen alder forsto jeg hva min egen mor hadde gjort mot meg

Kjæresten Simon Sköld

Camilla og Simon har vært et par i over syv år og endelig har de som dømte forholdet nord og ned stilnet.

– Det føles godt – det må jeg erkjenne. Man forandrer seg ikke så mye etter 40, og derfor tror jeg at Simon og jeg alltid kommer til å være sammen.

Kjernen i forholdet er humor.

– Vi har hatt det utrolig morsomt sammen siden dag én. Vi jobber begge veldig mye, og det er mye logistikk som skal på plass med fire barn, men her om kvelden tittet vi bare på hverandre og konstaterte at vi «driver» en god familiebusiness sammen. Men vi er også flink til å date og innimellom drar vi på turer bare vi to.

Fremdeles kan hun kjenne på den pirrende forelskelsen, og at de er flinke til å oppvarte og bekrefte hverandre.

<b>NY VILLA:</b> I fjor høst solgte Camilla og Simon en stor leilighet på Södermalm i Stockholm til fordel for en villa i Enskede.
NY VILLA: I fjor høst solgte Camilla og Simon en stor leilighet på Södermalm i Stockholm til fordel for en villa i Enskede. Foto: Privat

Les også: Kronprinsesse Victoria og Daniel strålte av lykke: Slo tilbake mot de vonde ryktene

Håndterer stress med å spise

En ting Camilla ikke kan kjøpe for penger er en kropp hun trives med. Helt fra hun var liten jente har hun vært fiksert på utseende og vekt. Hun beskriver seg selv om en trøstespiser og håndterer stress med å spise.

– Jeg har gått i terapi for dette, og sa til min terapeut at jeg har et så utrolig bra liv, karriere, en elskverdig mann og en fin familie, men likevel lar jeg vekten påvirke meg så mye. Jeg burde, intellektuelt sett, vite bedre.

Ifølge forfatteren svarte terapeuten: Du blir aldri helt kvitt det, men du kan reduserte antall dager du ikke føler deg bra og jobbe for å ikke overføre problemene til neste generasjon.

– Jeg er vokst opp med en mamma og mammaene til vennene mine, som alltid holdt på med forskjellige dietter. Det var flyvertinnedietten, seks egg og en flaske vin om dagen-dietten. Alle slanket seg, og anorektiske modeller som Kate Moss, var idealet. Som voksen har jeg forstått at dette preget meg. Jeg svinger mellom å synes at jeg er OK til at jeg ser meg selv på et bilde og synes at jeg er for stor. Antallet dager hvor jeg ikke liker meg selv er blitt færre, men jeg blir nok ikke helt kvitt det.

Camilla forteller at hun og Simon snakker mye om helse, trening og selvbilde hjemme.

– Simon har stor kunnskap om temaet og prater om balanse. At man skal kunne nyte og finne en balanse i livet der for eksempel fem minutter trening er bedre enn ikke noe, og at etter å ha gått ti ganger opp og ned trappen kan du gi deg selv et klapp på skulderen. Det viktigste er å preppe seg selv for det man gjøre.

<b>NY BOKSUKSESS:</b> Camilla har startet et vellykket bokprosjekt med Henrik Fexeus.
NY BOKSUKSESS: Camilla har startet et vellykket bokprosjekt med Henrik Fexeus. Foto: Produsenten

Les også: Kristin bestemte seg for å trene hardere enn noensinne. Det fikk store konsekvenser

Romanen «BOX»

Nylig ga Camilla ut en ny roman. «BOX» er den første delen i en trilogi som hun har skrevet sammen med Henrik Fexeus. Boken går unna som bare det.

– Hva om en av bøkene dine plutselig blir slaktet?

– Det kommer tidsnok en flopp. En av grunnene til at det har gått bra såpass lenge, er fordi jeg tør å ta sjanser. Sannsynligheten for at jeg på et eller annet tidspunkt mislykkes er til stede, noe annet ville vært rart. Anmeldere har ikke alltid elsket det jeg gjør, men til gjengjeld har jeg alltid følt på lesernes kjærlighet, og det har alltid vært viktigst for meg

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2022.

Les også