Tronarvingene har utfordringer med hvert sitt søsken

Skandalene som får Durek-bråket til å blekne: – Vi er lei oss og i sjokk

Mens den norske kongefamilien ble enig om en løsning rundt prinsesse Märtha, går det ikke like knirkefritt i andre europeiske kongehus for tiden.

<b>SKAL GIFTE SEG:</b> Märtha og Durek Verrett annonserte i juni at de hadde forlovet seg. Nå har den norske kongefamilien bestemt at prinsessen ikke lenger skal representere det norske kongehuset.
SKAL GIFTE SEG: Märtha og Durek Verrett annonserte i juni at de hadde forlovet seg. Nå har den norske kongefamilien bestemt at prinsessen ikke lenger skal representere det norske kongehuset. Foto: Lise Åserud / NTB
Sist oppdatert

Den norske kongefamilien har de siste månedene flere ganger fortalt at de var i en prosess med å finne en løsning rundt oppstyret som har vært rundt prinsesse Märtha (51) og forloveden Durek Verrett (48) etter at flere organisasjoner ikke lenger ønsket å ha prinsessen som sin høye beskytter.

Märtha Louises og Durek Verretts roller

Tidligere i november kom meldingen om at Märtha ikke lenger skulle representere kongehuset. Kong Harald (85) og dronning Sonja (85) inviterte til pressekonferanse på Slottet.

– Vi har fulgt med på den diskusjonen som har vært i pressen og blant folk når det gjelder prinsesse Märtha Louises virksomhet og sammenblanding av oppgaver. Vi har nå kommet frem til en løsning som vi håper og tror vil gi større avstand mellom prinsessens aktivitet og kongehuset, fortalte kongen.

Kongeparet fortalte at det hadde tatt litt tid å få amerikanske Durek til å forstå hva et kongedømme egentlig innebærer.

<b>KONGEFAMILIEN:</b> Den norske kongefamilien var enige om at de var uenige, og har sammen kommet frem til en løsning. Tonen er fortsatt god, og kronprins Haakon, dronning Sonja, kong Harald og prinsesse Märtha står hverandre nær.
KONGEFAMILIEN: Den norske kongefamilien var enige om at de var uenige, og har sammen kommet frem til en løsning. Tonen er fortsatt god, og kronprins Haakon, dronning Sonja, kong Harald og prinsesse Märtha står hverandre nær. Foto: Heiko Junge / NTB

– Selv om vi er uenige i enkelte ting, så er vi glade i hverandre. Og det er det viktigste. Så jeg har følelsen av at familien nå står veldig nær hverandre på en ny, fin måte, sa dronningen.

– Vi er enige om at vi er uenige. Så vi er ikke enige i alt. Men vi kan leve med våre forskjeller, sa kongen.

Kronprins Haakon (49) fortalte dagen etter at han syntes at de hadde kommet frem til en bra løsning med de ulike interessentene.

– Vi må ta hensyn til folk i Norge, og så er det enkeltmennesker som vi må ta hensyn til. I tillegg må vi ta hensyn til familien. Så en god løsning er å balansere alle disse hensynene, og det synes vi at vi har klart.

Han sa samtidig at de mente forskjellige ting, men at man likevel kan like hverandre og være glad i hverandre. Også prinsesse Märtha fortalte i en video at hun har kommet frem til denne avgjørelsen sammen med familien.

Les også: Slik blir kongeåret 2023: De store dagene står i kø

Konflikt i den danske kongefamilien

Dette er den rake motsetningen til hvordan den danske kongefamilien kommuniserer med hverandre. Tiden siden høsten i fjor har vært preget av dyp splittelse og har vist at familiemedlemmene ikke snakker godt sammen.

De ulike partene har kommunisert med hverandre gjennom pressemeldinger eller gjennom pressen.

I slutten av september slapp nemlig dronning Margrethe (82) en skikkelig bombe.

Majesteten sendte ut info om at fire av hennes barnebarn fra 1. januar 2023 mister sine titler som prins og prinsesse og heller skal omtales som greve og komtesse av Monpezat. Argumentet var at dronningen ønsket å gi barnebarna friheten til å ta egne valg i livet som ikke er styrt av rojale forpliktelser.

Endringene gjaldt de fire barna til prins Joachim (53): Prins Nikolai (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athena (10).

Kort tid etter kunngjøringen kom en uttalelse fra grevinne Alexandra (58) på vegne av henne selv, eksmannen og hans nye kone prinsesse Marie (46). Alexandra er mor til Joachims to eldste sønner.

– Vi er alle uforstående til beslutningen. Vi er lei oss og i sjokk. Dette kommer som lyn fra klar himmel. Barna føler seg utstøtt. De kan ikke forstå hvorfor deres identitet blir tatt fra dem, sa grevinnen til avisen B.T.

Les også: (+) Da den søte prinsessen Margrethe kom til verden, var det ingen som tenkte at hun en dag skulle bli dronning

<b>PRINS JOACHIM:</b> Fra nyttår mister prins Joachims barn tittelen som prins eller prinsesse. Dronning Margrethes beslutning har ført til at de fire barnebarna har følt seg utstøtt av kongefamilien. Fra venstre: Nikolai, Marie, Athena, Henrik, Joachim og Felix.
PRINS JOACHIM: Fra nyttår mister prins Joachims barn tittelen som prins eller prinsesse. Dronning Margrethes beslutning har ført til at de fire barnebarna har følt seg utstøtt av kongefamilien. Fra venstre: Nikolai, Marie, Athena, Henrik, Joachim og Felix. Foto: Splash News

Mistet titlene sine

Kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby gikk ut og sa at prins Joachim siden 5. mai hadde visst at barna hans ville miste titlene sine. Det er ikke den fulle sannheten, ifølge Joachim, som kort tid senere gikk hardt ut i et intervju med B.T.

– Jeg fikk fem dagers varsel på dette. Til å fortelle mine barn at til nyttår blir deres identitet tatt fra dem. Jeg er veldig, veldig lei meg over å se dem lei seg og uforstående til det som nå skjer over hodet på dem.

– 5. mai fikk jeg forelagt en plan. Tanken var at mine barns identitet skulle tas fra dem når hver enkelt fylte 25 år. Athena fyller 11 i januar. Så fikk jeg fem dagers varsel fordi avgjørelsen var fremskyndet, forklarte prinsen.

Også et av de involverte barna har uttalte seg i saken.

– Hele min familie og jeg er selvfølgelig veldig lei oss. Vi er, som mine foreldre også har uttalt, i sjokk over denne avgjørelsen og over hvor fort det egentlig har gått, sa eldstemann prins Nikolai til Ekstra Bladet.

Det danske kronprinsparet har også uttalt seg litt om splittelsen i familien.

– Forandring kan være umåtelig vanskelig og gjøre skikkelig vondt, sa kronprinsesse Mary (50).

– Men det er ikke ensbetydende med at avgjørelsen ikke er riktig. Vi kommer også til å se på våre barns titler når den tid kommer, sa hun til B.T.

<b>KRONPRINS FREDERIK: </b>Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har uttalt seg minst mulig i den betente saken, men begge har støttet dronning Margrethes avgjørelse om å endre titler. Mary sier at det også er naturlig å vurdere titlene til deres egne barn.
KRONPRINS FREDERIK: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har uttalt seg minst mulig i den betente saken, men begge har støttet dronning Margrethes avgjørelse om å endre titler. Mary sier at det også er naturlig å vurdere titlene til deres egne barn. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Kronprins Frederik (54) har gjentatt at han støtter dronningens avgjørelse.

– Moren min har tatt denne beslutningen alene, fordi det er det hun kan, og det er det hun vil. Og hun syntes at avgjørelsen skulle tas nå, og det støtter jeg henne i og synes det er riktig, sa han til B.T.

Etter alt bråket i mediene kom til slutt dronning Margrethe med en ny pressemelding.

– Jeg har tatt avgjørelsen som dronning, mor og farmor, men som mor og farmor har jeg undervurdert hvor mye min yngste sønn og hans familie har blitt påvirket. Det gjør stort inntrykk, og det er jeg lei meg for.

Hun står likevel fast på sin avgjørelse om at de fire barnebarna mister titlene sine fra 1. januar.

Les også: Prins Joachim og dronning Margrethe: En pinlig konflikt

Harry og Meghan flyttet til USA

Også i Storbritannia er det lite kommunikasjon mellom de ulike medlemmene av kongefamilien. Etter at prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) flyttet til USA og trakk seg fra sine kongelige plikter, skal det ha vært isfront mellom dem og prins William (40) og prinsesse Kate (40).

Avgjørelsen i 2020 skal ha kommet som lyn fra klar himmel på den øvrige kongefamilien.

De to ekteparene stilte opp sammen i forbindelse med dronning Elizabeths død i september. Kledd i svart gikk de rundt utenfor Windsor Castle og så på blomsterhavet som hadde kommet fra det sørgende folket.

Flere eksperter på kroppsspråk påpekte at dette kun var spill for galleriet, og at brødrene ikke hadde blitt venner igjen.

<b>HARRY OG MEGHAN:</b> To dager etter at dronning Elizabeth døde, kom prinsesse Kate, prins William, prins Harry og hertuginne Meghan ut fra Windsor Castle for å møte folket og se på blomsterhavet. Eksperter på kroppsspråk mener at bildene viser at det er en kjølig distanse mellom brødrene og deres koner.
HARRY OG MEGHAN: To dager etter at dronning Elizabeth døde, kom prinsesse Kate, prins William, prins Harry og hertuginne Meghan ut fra Windsor Castle for å møte folket og se på blomsterhavet. Eksperter på kroppsspråk mener at bildene viser at det er en kjølig distanse mellom brødrene og deres koner. Foto: Chris Jackson/Pool Photo via AP

Det satte en støkk i britene da Harry og Meghan valgte å stille til intervju med Oprah Winfrey i fjor. Der kom de med kritikk og sterke påstander mot den britiske kongefamilien.

Det er sjelden de britiske kongelige uttaler seg om private forhold, men akkurat denne gangen så prins William seg nødt til å gå ut offentlig for å dementere ryktene om rasisme i kongefamilien.

10. januar kom prins Harrys selvbiografi. Den skapte mer bråk og splid i den britiske kongefamilien.

– Prins Harry vil dele, for aller første gang, den hele og fulle mengden av erfaringer, eventyrlige opplevelser, tap og livslekser som har vært med på å forme ham, het det fra forlaget.

Les også: Harry vil avsløre alt

Boken «Spare»

Boken har fått tittelen «Spare», som på norsk blir «Reserve».

Daily Mails kommentator Dan Wootton var ikke nådig i sin kritikk av at prinsen velger å gi ut en utleverende bok.

– Prins Harry ønsker å ødelegge for kongefamilien. Sånn, jeg har sagt det. Trist, men ingen annen konklusjon kan trekkes fra hans forferdelige beslutning om å gå videre med publiseringen av hans etterlengtede og avslørende selvbiografi om kongehuset og kongefamilien, skriver kommentatoren.

<b>PRINS HARRY:</b> Prins Harrys selvbiografi kom ut 10. januar. Boken har fått tittelen «Spare», som kan oversettes med «Reserven». Tittelen spiller på at han alltid vil stå i skyggen av storebror prins William, som er tronarving.
PRINS HARRY: Prins Harrys selvbiografi kom ut 10. januar. Boken har fått tittelen «Spare», som kan oversettes med «Reserven». Tittelen spiller på at han alltid vil stå i skyggen av storebror prins William, som er tronarving. Foto: Shutterstock editorial

I desember var det også premiere på en ny dokumentar om Harry og Meghan på Netflix, Boken og dokumentaren fører til at 2023 har skapt enda større utfordringer for tronarvingen prins William og kong Charles. Forholdet til deres respektive lillebror og sønn er nå veldig betent.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2023, og sist oppdatert 08/02 2023.

Les også