Dronning Margrethe og prins Joachim

En pinlig konflikt

Prins Joachim har lenge hatt et anstrengt forhold til mamma dronning Margrethe, men at han skulle gå til et verbalt, offentlig angrep på sin mor, hadde jeg ikke sett for meg.

<b>DRONNING MARGRETHE:</b> Dronning Margrethe er regjerende dronning av Danmark. Frem til 1944 var hun også prinsesse av Island.
DRONNING MARGRETHE: Dronning Margrethe er regjerende dronning av Danmark. Frem til 1944 var hun også prinsesse av Island. Foto: David Niviere/NTB
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Beslutningen til Danmarks dronning Margrethe om å ta fra fire av barnebarna deres prins- og prinsessetitlene er, med tanke på den moderniseringen som akkurat nå foregår i de europeiske kongehusene, verken overraskende eller oppsiktsvekkende.

Men jeg må innrømme at jeg er litt sjokkert over at den har gjort at den til nå private konflikten mellom monarken og sønnen prins Joachim nå er blitt offentlig.

Det har lenge vært kjent, i hvert fall i Danmark, at de to har hatt sine interne krangler, men jeg er både skuffet og trist over at ikke to voksne, høyst oppegående medlemmer av et kongehus ikke har greid å finne ut av det som nå fremstår som en uløselig stridighet internt i familien.

Uansett om det er dronning Margrethe, som hevder hun informerte sin sønn om sin beslutning allerede i begynnelsen av mai, eller prins Joachim, som påstår at han fikk beskjed bare fem dager før offentliggjøringen, som snakker sant, er dette svært pinlig og uheldig for begge to.

<b>PRINS JOACHIMS FAMILIE: </b>Danmark prins Felix, prinsesse Marie, prins Joachim, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai.
PRINS JOACHIMS FAMILIE: Danmark prins Felix, prinsesse Marie, prins Joachim, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/NTB

Prins Joachim angrep sin mor

Født: 16. april 1940

Alder: 82 år

Ektefelle: Henrik av Danmark (1967-2018)

Søsken: Benedikte av Danmark og Anne Marie av Hellas

Barn: Frederik og Joachim av Danmark

Se mer

Dronning Margrethe burde aldri ha fortalt om sin beslutning offentlig før hun hadde skapt ro i egne rekker, og prins Joachim skulle ikke ha angrepet sin mor i mediene – uansett hvor forbannet han er. Slik fremstår de begge som tapere i denne konflikten.

Prins Joachim sier han reagerer så kraftig fordi han mener hans barn blir fratatt sin identitet når de fra nyttår blir grever og grevinner i stedet for prinser og prinsesser, men selv sliter jeg med å forstå den argumentasjonen. De er fortsatt medlemmer av kongefamilien og beholder sin plass i arverekken.

Da har jeg mer sans for dronning Margrethes vurdering om at dette er det beste for barnebarna med tanke på deres fremtidige karrierer.

Her i Norge har prinsesse Märtha fått erfare nettopp hvor vanskelig det kan være både å være prinsesse og forretningskvinne, og i Storbritannia har prins Harry opplevd det samme.

Les også: Prins William: – Å aldri skulle si ordet «mamma» igjen kan høres ut som en liten ting. Men for mange, meg inkludert, er det ikke bare et ord, det vekker vonde minner

Diskusjon rundt prins- og prinsessetitler

Og nå har også kronprinsesse Mary uttalt at hun og kronprins Frederik også på sikt vil vurdere tre av sine egne barns titler. Det høres meget fornuftig ut. Når den tid kommer, er det trolig bare eldstesønnen prins Christian som kommer til å være arbeidende kongelig.

Uansett hvor mye prins Joachim ønsker at hans barn skal være prinser og prinsesser, bør han ikke være overrasket over dronning Margrethes beslutning.

I alle de europeiske kongehusene foregår det nå en fornuftig prosess der man ser nøye på hvor mange medlemmer av familien som skal representere, både av praktiske og økonomiske grunner.

Storbritannias nye kong Charles har allerede uttalt at en av hans første store arbeidsoppgaver som monark er å se på nettopp dette, og hans mål er å nedskalere det britiske kongehuset.

Les også: (+) Kong Charles' turbulente liv: Skandaler, skilsmisse og tragedier

Nært forhold til prins Henrik

I Sverige bestemte kong Carl Gustaf for tre år siden at barna til prins Carl Philip og prinsesse Madeleine ikke lenger skulle være medlemmer av kongehuset, selv om de i hvert fall foreløpig har beholdt sine prins- og prinsessetitler.

Og i Norge er prinsesse Märthas tre barn ikke medlemmer av kongehuset, selv om de er nummer fem, seks og syv i arverekken til den norske tronen.

Jeg er derfor redd for at konflikten mellom dronning Margrethe og prins Joachim er langt mer alvorlig enn det som er kommet frem til nå. Det har lenge vært kjent at Joachim hadde et nærmere forhold til sin avdøde far prins Henrik, nettopp fordi de begge mislikte å være «nummer to».

Men jeg håper at mor og sønn uansett greier å løse de utfordringene de måtte ha. Ingen ønsker mer «offentlig skittkasting».

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2022, og sist oppdatert 11/10 2022.

Les også