– Jeg følte meg merkelig i kroppen

Kathrine Sørland ble brått syk etter et flåttbitt hun nesten hadde glemt. – Jeg følte meg uvel og hodepinen ga seg ikke, forteller hun til Her og Nå.

ADVARER ANDRE: Kathrine vet hvor lett det er å overse flåtten – og konsekvensene det kan få.
Publisert

På selveste 17. mai kjente programleder, modell og podkaster Kathrine Sørland (45), at noe føltes annerledes under bunadens tunge stakk. Ved ankelen oppdaget hun en liten blindpassasjer – en flått.

– Du merker at noe ikke stemmer. Jeg har hatt flått flere ganger før. De liker meg visst. Du kjenner når de beveger seg, og det begynner å klø, beskriver 45-åringen.

Ble dårlig

Hun fjernet flåtten uten dramatikk og tenkte ikke mer på det. Men i pinsen, flere uker senere, kom en ny uro snikende.

– Jeg så noe nede ved ankelen. Først trodde jeg det bare var et myggstikk – eller kanskje et annet insektbitt, forteller hun engasjert. 

Området var rødt og irritert, og Kathrine ble usikker. Hun delte et bilde på Instagram – kanskje noen av følgerne visste hva det kunne være.

– En lege skrev at det lignet på et flåttbitt. Han anbefalte at jeg oppsøkte lege. Først da husket jeg flåtten fra noen uker tilbake. Men det var pinsehelg, og Andreas (Kathrines ektemann, journ. anm.) og jeg var på hytta, så jeg tenkte det ikke hastet og bestilte time hos fastlegen til vi kom hjem.

 Den tette, trykkende hodepinen hun hadde, koblet hun overhodet ikke til bittet.

– Jeg følte meg merkelig i kroppen. Sliten og trøtt. Hodepinen ga seg ikke, selv etter flere Paracet holdt den seg like intens, forteller hun. 

Les også: Flåttbitt er som regel ufarlig, men: – Oppstår dette, bør du kontakte lege

UTSLETT: Kathrine fikk et rødt, avlangt utslett på ankelen – det endret form flere ganger og så ikke ut som en typisk «flått-ring».

Flåttbitt og Borreliose

Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og Europa. Sykdommen skyldes en gruppe bakterier som heter Borrelia-bakterier som smitter via flåttbitt, og som kan gi infeksjon hos både dyr og mennesker.

Hva er borreliose?

Borreliose er en infeksjons-sykdom som spres ved flåttbitt. Flått er små blodsugende parasitter i edderkoppfamilien. Noen ganger suger de blod fra mennesker. Skogflåtten, som er vanligst i Norge, trives best på steder med tett vegetasjon og skygge (høyt gress, busker/kratt etc). Det er også vanlig å finne flått i hager og i parker i byområder. 

Hvordan fjerne flått?

Oppdager du en flått på huden, må du å fjerne den så fort som mulig. Bruk gjerne en pinsett eller flåttfjerner. Hvis du ikke har det: bruk fingrene/neglene. Ta tak så nærme huden som mulig og dra rett ut. Vask gjerne området med såpe og vann. Hvis flåtten fjernes før 24 timer er gått, er det mye mindre sannsynlig med smitteoverføring.

Kilde: Helsenorge

Utviklet seg 

Neste morgen ble det verre, og smerten forandret seg.

– Området ble som et brannsår. Huden var stiv og hoven – som om noen hadde helt kokende vann på foten. Og det gjorde ordentlig vondt, forklarer hun videre.

Samtidig oppstod stivhet i nakken og kvalme.

– Kroppen kjentes fremmed. Jeg var sliten. 

Da tok familien grep. Svigerfaren, som er lege, ba dem dra til legevakten.

– Hytta ligger i Tvedestrand, så vi kjørte til Arendal. Der fikk jeg vite at jeg viste tegn på borrelia. Jeg fikk antibiotika med én gang – en kraftig type. Deretter merket jeg raskt en bedring. 

Les også (+) Mamma kommer til å få sjokk når jeg sier hvem jeg har et forhold til

LEGEBESØK: Kathrine og ektemannen Andreas var på hytta i Tvedestrand da symptomene på borreliose slo inn for fullt. Hytta sees i bakgrunnen.

Ta det på alvor

Kathrine synes det er urovekkende å tenke tilbake på hvor raskt symptomene utviklet seg. 

– Det som er enda skumlere, er hvor vanskelig det er å vite hva det er når bakterien kan bruke flere uker på å gi symptomer, påpeker hun. 

Legens ord gjorde også inntrykk.

– Han sa at stadig flere opplever å bli alvorlig syke av borrelia. Det er skummelt, og man må ta det på alvor, oppfordrer hun.  

–Hva råder du andre til etter denne opplevelsen?

– Sjekk deg selv – og familien din – hver dag i sommer. De er så små at du ikke alltid merker dem. Skaden kan allerede være skjedd før du vet det. Sjekk også kjæledyrene dine. Og husk – det finnes en vaksine.

Hun advarer også mot å stole blindt på det typiske flåttutslettet.

– Det er ikke alltid en rød ring. Hos meg var det avlangt, og mønsteret forandret seg hele tiden. Man tror kanskje det er et annet insektbitt – og venter for lenge, men uansett hvor lang tid det har gått, er det viktig å få behandling. Hvis du får et utslett og kroppen føles annerledes – lytt til den.

– Hvordan har du det nå? 

– Heldigvis føler jeg meg helt bra igjen, men det var en vekker, avslutter den sympatiske siddisen.