spoiler alert!

Dette lurer du på om James Bond – «No Time to Die»

Her er 7 spørsmål og svar om den nye 007-filmen. NB: Saken inneholder spoilere.

TAR FARVEL MED ET SMELL: Daniel Craig gjør sin siste rolle som James Bond i filmen «No Time to Die»
TAR FARVEL MED ET SMELL: Daniel Craig gjør sin siste rolle som James Bond i filmen «No Time to Die» Foto: Pressebilde, SF Studios
Sist oppdatert

NB: Ikke sett filmen? Vær oppmerksom på at denne saken inneholder spoilere.

Scroll nedover for å lese videre.

*

*

*

1. Hvorfor er James Bond i Norge? Og hva i alle dager gjør Fantorangen i James Bond-filmen?

Det er nok ikke alle som har fått med seg at James Bond, «No Time to Die», ble delvis spilt inn i Norge.

Den vakre og verdenskjente Storseisundbrua på Atlanterhavsveien i Averøy kommune i Møre og Romsdal er startstedet for en vill biljakt. Flere av de neste scenene, der biljakten fortsetter inn i skogen, er derimot ikke spilt inn i Norge, men Cairngorms-nasjonalparken National Park i Skottland, skriver inews.co.uk.

Sentrale opptak i filmen ble gjort i Oslo-marka, nærmere bestemt ved Langvann i Nordmarka og Lutvann i Østmarka. Der filmet de scenene der Bonds kjæreste Madeleine Swann (som barn) blir jaktet på av skurken Lyutsifer Safin i et avsidesliggende bolighus og på en islagt innsjø.

<b>NAVNET ER RANGEN, FANTO - RANGEN: </b>Norske barne-tv-kosedyr dukker plutselig opp i James Bond-filmen.
NAVNET ER RANGEN, FANTO - RANGEN: Norske barne-tv-kosedyr dukker plutselig opp i James Bond-filmen. Foto: KARL PEDERSEN / NRK

Der dukker også de norske barne-tv-kosedyrene Fantorangen og Pivi opp på en tv-skjerm i noen sekunder.

Hildri Gulliksen, programredaktør for NRK Super, forteller til VG at Bond-produksjonen kontaktet dem og spurte etter et klipp de kunne bruke som reflekterte norsk barnekultur.

På Langvann bygde produksjonen opp et hus og filmet på den islagte innsjøen, mens undervannsscener ble spilt inn på Lutvann på grunn av det klare vannet, skriver VG. Samme avis skriver at Bond-filmen endte opp med å få 15 millioner kroner i støtte av Norsk filminstitutt.

Ifølge Filmweb var Bond-filmen også innom Hakadal, Rauma, Åndalsnes og Nordmøre i Norge. Totalt var de i Norge i én uke.

Årsaken til at Norge ble valgt som innspillingsland fremfor andre skandinaviske land, skal blant annet ha vært at regissør og manusforfatter Cary Joji Fukunaga hadde vært på ferie i Norge før han startet på filmen.

– Jeg har vært på ferie i Norge og forelsket meg helt i landskapet der. Når «Mr. White» var dansk og Seydoux var fransk, tenkte vi derfor at vi kunne gjøre Madeleine norsk, sier han ifølge SF Studios Norge.

Les også (+) Gjemte seg for tyskerne i skogen i tre år – visste ikke at krigen var over

Italia, Færøyene og Jamaica

Byen Matera i Sør-italia har en fremtredende rolle i første del av Bond-filmen.
Byen Matera i Sør-italia har en fremtredende rolle i første del av Bond-filmen. Foto: Wikimedia commons

Andre fremtredende steder i filmen er den italienske byen Matera der den hemmelige agenten også kjører bil i rasende fart gjennom trange, steinbelagte gater.

Skurkens hovedkvarter der de dramatiske sluttscenene finner sted, er øyen Kalsøy ved Færøyene.

Andre steder som ble brukt som location i filmen er Port Antonia i Jamaica, samt at mye selvsagt ble spilt inn i Pinewood Studios i London.

2. Hvem er Bonds kjæreste og den lille jenta?

Den kvinnelige hovedrollen i filmen, psykolog Madeleine Swann og Bonds kjæreste, spilles av den franske skuespilleren Léa Seydoux (36).

Seydoux er født i Paris og har spilt i en rekke franske filmer, men også hatt biroller i en del kjente amerikanske filmer som Inglorious Basterds (2009), Robin Hood (2010) og Mission Impossible - Ghost Protocol (2011).

Rollen hennes dukket først opp i Bond-filmen Spectre (2015) og fortsetter altså i «No Time to Die».

Madeleine Swann er James Bods store kjærlighet i filmen, men forholdet er selvfølgelig komplisert. Dødskomplisert faktisk.
Madeleine Swann er James Bods store kjærlighet i filmen, men forholdet er selvfølgelig komplisert. Dødskomplisert faktisk. Foto: Pressebilde SF Studios

Rollefiguren Madeleine Swann er datter av det mystiske SPECTRE-medlemmet Mr. White, som er dansk. I «No Time to Die» kommer det frem at hennes mor er fransk. Derfor var det naturlig å plassere henne i Norge i filmen, forteller filmens produsent.

– Vi visste at vi måtte til Skandinavia, siden Swanns far («Mr. White») var skandinav. Så måtte vi ha et sted der de kunne ha gjemt seg som familie. En utilgjengelig plass, temmelig grisgrendt, sier filmens produsent, Barbara Broccoli, ifølge SF Studios Norge.

Hennes datter i filmen, Mathilde (5), spilles av Lisa-Dorah Sonnet, i det som er hennes første filmrolle.

I dert virkelige liv har Léa Seydoux ett barn sammen med kjæresten André Meyer: Sønnen Georgesble født i 2017.

3. Hvem spiller skurken?

Den store Bond-skurken denne gang heter Lyutsifer Safin og spilles av den amerikanske skuespilleren Rami Malek (40). Malek er kanskje mest kjent for å ha spilt hovedpersonen i tv-serien Mr. Robot (2015-2019), og ble belønnet med Oscar for beste mannlige skuespiller for sin rolle som Queen-vokalist Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody (2018).

<b>VIL UTSLETTE VERDEN:</b> Rami Malek i rollen som den onde Bond-skurken Lyutsifer Safin.
VIL UTSLETTE VERDEN: Rami Malek i rollen som den onde Bond-skurken Lyutsifer Safin. Foto: Pressebilde, SF Studios

Mens Norge kan være stolte over spektakulær natur i filmen, kan svenskene glise over at en av skurkene i filmen, den gale forskeren Valdo Obruchev, spilles av den svenske skuespilleren David Dencik (46).

David Dencik avbildet i 2014
David Dencik avbildet i 2014 Foto: Wikimedia Commons

Dencik er blant annet kjent fra filmer som McMafia (2018), Top of the Lake (2013) og Muldvarpen (2011). Han spilte dessuten Mikhail Gorbatsjov i mini-serien Chernobyl (2019). Dencik har også bodd i Danmark i en rekke år, og han har spilt i flere svenske og danske filmer og tv-serier.

Han er nå også aktuell i den nye danske krimserien «Kastanjemannen» på Netflix.

Les også: 10 ting du ikke visste om «Maskorama

4. Hvilke biler kjører James Bond i «No Time to Die» ?

James Bond-filmer betyr alltid fete biler, og «No Time to Die» er intet unntak. Den britiske nettsiden Driving lister opp hvilke biler Bond kjører.

Den klassiske Bond-bilen Aston Martin DB5 blir skutt i fillebiter i en av de første scenene i filmen i den italienske byen Matera. DB5 ble lansert i 1963.

Bond og den nye 007-agenten Nomi kjører også klassiske Aston Martin V8 Vantage og Aston Martins nye flaggskip DBS Superleggera i løpet av filmen.

Aston Martins superbil Valhalla kan også skimtes i bakgrunnen i en scene i filmen, men blir ikke kjørt.

Andre biler som kjøres i filmen er Land Rover Defender, Range Rover Sport SVR, Maserati Quattroporte, Toyota Land Cruiser, Jaguar XF, klassisk Range Rover og en Lada Riva.

5. Hvorfor gir Daniel Craig seg som James Bond

Britiske Daniel Craig (53) har bekreftet at dette blir hans siste film som James Bond, og at dette er en endelig avgjørelse, underbygges av filmens dramatiske avslutning.

Det fremsto som om Daniel Craig hadde gått lei av Bond-rollen etter å ha kommet med en rekke negative kommentarer etter Spectre i 2015, men han ombestemte seg og gikk med på å ta en film til.

Daniel Craig skal da ha blitt tilbudt en svimlende sum for å fortsette.

Men nå er det slutt.

Craig bekreftet overfor det tyske nyhetsstedet Express i 2019 at han ville gi seg som Bond etter «No Time to Die», og gjentok dette i en monolog under Saturday Night Live i mars 2020.

I et intervju med magasinet GQ uttalte Craig at rollen som Bond er ekstremt altoppslukende og at det kan være en grunn til at han gir seg.

– Jeg vet ikke hva det er. Kanskje det er fordi jeg har fått et barn til. Kanskje det bare er fordi jeg er eldre. Men alle disse faktorene gjør at jeg bare tenkte "fuck it". Det er andre ting som er viktigere.

Daniel Craig har for øvrig to barn. Datteren Ella (29) fra forholdet med Fiona Loudon og en to år gammel datter hvis navn ikke er kjent sammen med hans kone Rachel Weisz.

Les også: 26 perler på Netflix

DRAMATISK AVSLUTNING: Den dramatiske avslutningen på filmen levner liten tvil om at Craig er ferdig som James Bond. Samtidig gir avslutningen produsentene av den neste filmen et stort spillerom til hvordan de vil ta vil ta Bond-sagaen videre og hvem som skal overta hovedrollen. Lashana Lynch (t.v.) er én kandidat, men er ikke favoritt til å overta hovedrollen.
DRAMATISK AVSLUTNING: Den dramatiske avslutningen på filmen levner liten tvil om at Craig er ferdig som James Bond. Samtidig gir avslutningen produsentene av den neste filmen et stort spillerom til hvordan de vil ta vil ta Bond-sagaen videre og hvem som skal overta hovedrollen. Lashana Lynch (t.v.) er én kandidat, men er ikke favoritt til å overta hovedrollen.

6. Hvem er favoritt til å bli den neste James Bond?

Det er i skrivende stund helt uvisst hvem som vil bli den neste James Bond, men spekulasjonene er allerede i full gang.

Én kandidat er Lashana Lynch, som spiller den nye 00-agenten Nomi i MI6 i «No Time to Die» . I et intervju med Vogue holder Lynch døren åpen for at hun vil vurdere å ta rollen dersom hun blir spurt, men sier at det vil avhenge av mange ting.

<b>DEN NESTE BOND? </b>Britiske Tom Hardy, her avbildet i forbindelse med Venom-premieren 14. september, er er den største favoritten til å bli den neste James Bond, ifølge bookmakerne.
DEN NESTE BOND? Britiske Tom Hardy, her avbildet i forbindelse med Venom-premieren 14. september, er er den største favoritten til å bli den neste James Bond, ifølge bookmakerne. Foto: Dave J Hogan/Getty Images

Bookmakerne har odds på det meste, og den neste James Bond er intet unntak. Ifølge Oddschecker er Tom Hardy og Regé-Jean Page favorittene foran James Norton, Henry Cavill, Idris Elba, Justin Hartley, Lashana Lynch og Luke Evans.

Det er imidlertid ingenting som er sikkert, og filmens avslutning bidrar til at absolutt alt er mulig, så her må man rett og slett bare vente og se.

Les også: (+) Mannen min lar kroppen forfalle. Nå er han så tykk at jeg ikke orker sex

7. Hvordan har filmen blitt mottatt? Dette sier anmelderne

No Time to Die har stort sett høstet gode kritikker både internasjonalt og her i Norge.

VGs Morten Ståle Nilsen gir filmen en firer på terningen. «Gnistrende åpning. Overlesset og litt slapp i midten. En halv time for lang – minst», konkluderer han.

Terningkast fire får filmen også av Birger Vestmo i Filmpolitiet på NRK P3. «Går ut med et smell og æren i behold», skriver Vestmo og trekker også frem at filmen «treffer skummelt godt med historiens virus-tematikk, selv om alt ble skrevet og filmet før pandemien».

<b>KANDIDAT TIL Å TA OVER: </b>Skuespiller Idris Elba trekkes av flere frem som en mulig ny James Bond.
KANDIDAT TIL Å TA OVER: Skuespiller Idris Elba trekkes av flere frem som en mulig ny James Bond. Foto: . REUTERS/Henry Nicholls

Dagbladet er hakket mer positive i sin anmeldelse, og Marie Kleve gir filmen en femmer på terningen. «Daniel Craig avslutter spionkarrieren med stil, i en Bond-film som knapt kunne blitt mer 2021», skriver hun.

Dagsavisen og Espen Svenningsen Rambøl gir også en femmer og mener Daniel Craig virkelig gir seg med både stil og god timing. «Det er vanskelig å forestille seg at han ville ha klart å overgå 'No Time to Die'» , skriver han.

Også publikum har tatt filmen svært godt imot bedømt ut fra billettsalget i åpningshelgen. Totalt for helgen estimerer SF Norge at filmen spilte inn 22 millioner kroner.

– Dette gjør «No Time to Die» til den beste åpningen i franchisens historie her i Norge. I tillegg er det den niende beste kinoåpningen noensinne i Norge, sier Atle Ellingsen, distribusjonssjef i SF Norge, ifølge TV 2.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2021, og sist oppdatert 07/10 2021.

Les også