«JAKTEN PÅ KJÆRLIGHETEN»: Tormod Bakke Johnsen

Jakten-Tormod om natten da alt ble bekmørkt: – Skremmende

I høst har Tormod Bakke Johnsen (62) jaktet på kjærligheten på TV for andre gang, og prøver å riste av seg sjokket av å være vitne til skytingen utenfor London Pub i sommer.

<b>OM DRØMMEPARTNEREN:</b> – Jeg leter etter den rette følelsen. En person som gjør meg engasjert. At jeg kjenner at jeg ønsker å være nær vedkommende, hele tiden. Den kjemien der er det jeg søker etter, forteller Tormod, her med en av sine cocker spaniel-hunder.
OM DRØMMEPARTNEREN: – Jeg leter etter den rette følelsen. En person som gjør meg engasjert. At jeg kjenner at jeg ønsker å være nær vedkommende, hele tiden. Den kjemien der er det jeg søker etter, forteller Tormod, her med en av sine cocker spaniel-hunder. Foto: Matthis Kleeb
Publisert

– Det burde være unødvendig å si i år 2022, men hendelser som masseskytingen utenfor London Pub i juni viser at vi fortsatt trenger en påminnelse om at vi er alle like mye verdt! Dessverre, sukker Tormod Bakke Johnsen.

Han havnet midt oppi nevnte skytedrama, der to personer ble drept og 21 skadet. Gjerningsmannen sto rett ved siden av ham.

– Det ble en vekker, å forstå at det finnes personer som ønsker å rydde noen av veien fordi de har en bestemt legning. Det kan jeg ikke fatte, sier Tormod.

Han forstår bare ikke hvordan det kan finnes folk som tenker at noen mennesker er mindre verdt enn andre.

– Det er skremmende. Og nå tenker jeg ikke bare på legning. Om man er introvert eller ekstrovert, er homo eller hetero, har ADHD eller bipolar lidelse: Vi er akkurat like verdifulle. Vi er skapt forskjellig fordi vi har ulike oppgaver i verden, ulike ting å bidra med. Hvis alle var like hadde vi ikke fått til noen ting, og vi hadde hatt et fattigere og mindre fargerikt samfunn.

Tormod tar en tenkepause før han fortsetter:

– Det bør kun være én bås. Og det er at vi er mennesker!

Alder: 62 år

Kjent fra: Deltar i Jakten på kjærligheten på TV2.

Bosted: Bonde med gård i Halden og driveroppdrett av hest og hund.

Barn: Har to døtre, seks barnebarn og et fosterbarn.

Se mer

Comeback på TV

I høst har Tormod deltatt i TV-programmet Jakten på kjærligheten, der Tormod var en av fire som håpet på å finne den rette.

Innspillingen ble ferdig i sommer, men først nå nylig fikk vi svaret på hvordan det gikk (Vi kommer tilbake til avsløringen lenger ned i artikkelen).

62-åringen har erfaring med å date på TV fra før, vi så ham i Jan Thomas søker drømmeprinsen for to år siden. Selv om han ikke kapret kjendisens hjerte ble den sympatiske bonden en publikumsfavoritt, med sin lune væremåte og glimt i øyet.

– Hva gjorde at du tok sjansen på et nytt TV-program?

– Jeg har blitt spurt tidligere også, men da passet det ikke fordi jeg datet noen. Men så ringte TV2 igjen, og da tenkte jeg «Hvorfor ikke?» Timingen riktig og opplevelsen av å delta i et datingprogram var positiv.

Vi treffer hestebonden hjemme på gården hans utenfor Halden.

Det første som møter oss når vi kjører opp den svingete grusveien, er de grasiøse varmblodshestene ute på beite. På gårdsplassen får vi en varm velkomst av hele 12 cocker spaniel-hunder, med ivrig kroppsspråk. Så kommer bonden selv ruslende.

Tormod har to voksne døtre, Julie (38) og Inga (32). For ham var det viktig å først spørre dem om de syntes det var greit at han datet på TV.

– De sa: «Ja, kjør på! Har du lyst pappa, så gjør det. Vi støtter deg.»

Han har et nært forhold til jentene. Julie var med på premierefesten til Jan Thomas søker drømmeprinsen, og syntes det var spennende å få et glimt inn i rampelyset.

<b>DYREKJÆR:</b> – Dyrene mine gjør meg glad. Jo flere jo bedre, sier Tormod. I skrivende stund har han 12 hunder, fem hester, en katt og 14 gullfisker hjemme på gården.
DYREKJÆR: – Dyrene mine gjør meg glad. Jo flere jo bedre, sier Tormod. I skrivende stund har han 12 hunder, fem hester, en katt og 14 gullfisker hjemme på gården. Foto: Matthis Kleeb

Les også (+): – Det som var så fylt av skam at det var utenkelig at man kunne si det. Jeg trodde det var min skyld

Natt til 25. juni

Kjærlighetsjakten er spennende og hyggelig, mens det som skjedde natt til 25. juni ble et mørkt kapittel for Tormod, som for resten av nasjonen.

Det var natten før den store Pride-paraden i Oslo sentrum. Det som skulle være en gledens tid for det skeive miljøet ble alt annet.

Tormod sto bare to meter unna gjerningsmannen da han begynte å skyte rundt seg.

– Jeg snudde meg og så at folk ramlet. Jeg så at folk ble skutt. Det var surrealistisk.

Tormod og kameraten bestemte seg for å løpe alt de kunne. Det skjedde instinktivt. Da de rundet hjørnet, skjønte de at de klarte å komme seg unna.

– Jeg er veldig glad for at vi gikk fra puben akkurat da vi gjorde. For hadde vi gått noen sekunder senere, så hadde vi havnet midt i skuddlinjen.

Senere på natta kikker de på nyhetene, da er masseskytingen hovedsak i alle kanaler.

– Det var absurd. Vi skjønte ikke hva vi hadde vært med på, sier Tormod.

Neste morgen ringer flere medier og vil ha intervju med Tormod. Et kvarter senere er Dagbladet og Se og Hør på plass.

– Det tror jeg egentlig var bra for meg, for jeg ble tvunget til å snakke om hendelsen med en gang. Jeg tror det har gjort det lettere for meg å bearbeide det som har skjedd.

– Det grusomme fikk ikke festet seg så hardt, fordi jeg fikk snakket om det så fort.

Tormod fikk også tilbud om å snakke med en psykolog, som han hadde stor nytte av.

Les også: Da Anja var 14, fikk moren et brev om datteren som gjorde inntrykk på dem begge

Kjemper for likhet for alle

– Det som skjedde den natta er jo et angrep på kjærligheten. Hva tenker du om det?

– Det er grusomt at en person kan gjøre noe slikt. At det finnes mennesker som har så mye frykt for kjærligheten, sier han.

Tormod er overbevist om at utdanning må til for å forebygge slike hendelser.

– Alle skal ha rett til å være den de er. Det skal inn med morsmelken, og barna skal læres opp til at dette er helt naturlig. Kjærligheten skal aldri være et problem, sier han.

Terrorhendelsen endret ham som person, og har gjort ham bevisst på at han vil gjøre mer for å fremme homofiles rettigheter.

– Ikke bare homofiles, men alle menneskers rettigheter, presiserer han.

– Å snakke om det tror jeg er viktig. Jeg håper å kunne bidra ved å uttale meg, slik jeg gjør nå.

Velger å være lykkelig

Vi lar det mørke kapittelet ligge og vender tilbake til kjærligheten.

– Hvor lykkelig er du nå?

– Jeg er lykkelig uansett! Jeg vil gjerne ha noen å dele livet med, men selv om man har en partner som er med på å gjøre livet bra, så er man selv ansvarlig for å skape sin egen lykke. Jeg velger å være lykkelig, sier Tormod.

Denne sesongens to siste episoder i Jakten på kjærligheten ble sendt 17. og 19. oktober på TV 2.

I TV-programmet var Tormod en av fire bønder som forhåpentligvis skulle finne den rette.

I motsetning til da han kjempet om hjertet til Jan Thomas, var rollene snudd på hodet. Nå kunne Tormod velge og vrake i kandidater, og det er han som måtte sende friere hjem.

Han legger ikke skjul på at han er veldig glad for opplevelsen, og for at han hadde litt erfaring fra tidligere.

– Jeg er glad for at jeg har vært på den andre siden før, slik at jeg kunne relatere til hvordan frierne hadde det. Jeg visste at det kom til å bli følelsesladet, enten man ser på deltagerne som et kjæresteemne eller ikke. De er uansett veldig fine personer, sier Tormod, som har vært opptatt av å ikke lure noen.

– Jeg ville ikke sette noen i en situasjon der de tror de skal være med videre, dersom det ikke var tilfellet. Hvis jeg tenker at «Vi kan sikkert være venner, men jeg føler ikke noe som ligner på kjærestefølelser», så synes jeg det er viktig å være ærlig, sier han.

Døtrene var med på en innspillingsdag og traff de gjenværende frierne. Etterpå hadde han en samtale med jentene, og spurte om de hadde noen råd til ham.

– Da sa de noe som jeg hadde fortalt dem gjennom hele oppveksten: «Når man står overfor et valg, så skal man tenke med hjertet.»

KJÆRLIGHET:: Jakten på kjrøligheten- Tormod fant ikke lykken på TV 2-programmet. Men han kunne gledelig avsløre at kjærligheten stråler likevel.
KJÆRLIGHET:: Jakten på kjrøligheten- Tormod fant ikke lykken på TV 2-programmet. Men han kunne gledelig avsløre at kjærligheten stråler likevel. Foto: Matthis Kleeb

Les også (+): Da Vibeke våkner, tenker hun at hun har fått et kall om å gjøre slutt på alt. Hun setter seg i bilen. Heldigvis rekker politiet frem i tide

Funnet lykken

I sesongens siste episoder til TV 2-programmet, var seerne vitne til at han avsluttet forholdet med Atle Hoff (52). Han begrunner det med at han så på han som en god venn, men ikke kjæreste.

Tormod fant imidlertid ikke kjærligheten på Jakten på kjærligheten, men nylig kunne «jakten»-bonden avsløre til Dagbladet at kjærlighetslivet stråler likevel.

Han forteller at han har fått seg kjæreste, og at forholdet er ganske nytt. Han avslører at de møttes etter innspillingen av TV-programmet.

– Jeg er stormforelsket. Jeg er så glad at det bare sprudler i hele meg! sier han til Dagbladet.

Han forteller videre at de møttes gjennom nettet, og etter deres første telefonsamtale sa det «pang», og siden har kjærligheten vokst.

Mye glede i hverdagen

Bonden har mange ting i livet som bidrar til lykken, og en stor vennekrets og familien som betyr svært mye for ham.

– Jeg har flotte barn og fantastiske barnebarn, og dyrene mine gir meg mye glede. Jeg har alt jeg ønsker meg!

Tormod drømte «alltid» om å bo på gård, og i 2011 ble drømmen oppfylt. Han er utdannet agronom, men har allsidig bakgrunn som både skredder, rosenterapeut, konkurranserytter og hestetrener.

I dag er han et kjent navn innen oppdrett av sprang- og dressurhester. Han holder også på med oppdrett av hunder, og har planer om å etablere et ettervernssenter for ungdom på gården.

Tormod har vært gift to ganger tidligere, og har en datter fra hvert ekteskap. Men hvor lenge har han visst at han er skeiv?

– Alltid. Jeg debuterte med gutter. Siden oppdaget jeg at jeg også forelsket meg i jenter. Jeg tilhører en generasjon der det kanskje var enklere slik, men jeg har aldri opplevd det å være bifil som at jeg har prøvd å lure meg selv. At jeg forelsker meg i jenter bare fordi det forventes av meg som gutt. Men jeg gjør jo det!

– Samfunnet vil helst at man skal settes i bås. Du er enten homo, hetero eller trans. Men det er unaturlig for meg. Noen ganger passer ikke grensene.

Døtrene ble ikke overrasket da Tormod fortalte at han faller for menn. De støtter ham ubetinget. I forbindelse med deltagelsen i Jakten på kjærligheten skrev datteren Julie på Instagram: «Vi heier på deg pappa. Han som får deg blir lykkelig.»

– Det viktigste i livet er jentene mine. Det er ingen som kan måle seg med dem. Vi støtter hverandre i alt.

Les også: Derfor takket Tormod først nei til «Jakten»

Tips til voksne på date

– Du har sikkert lært en god del gjennom å date på TV. Har du noen tips?

– Jeg tror det viktigste er at man være seg selv, men samtidig tørre å utfordre deg selv. Vær modig; våg å hive deg uti det; våg å få et nei uten å ta det som et nederlag. Man blir kanskje litt såra og lei seg når vi ikke får napp. Særlig som godt voksen, mens ungdommene kanskje tenker: «da kjører vi videre!» Kanskje er det sånn man må tenke?

– Så hva skal til for å imponere Tormod på en date?

Hestebonden svarer at han liker å bli overrasket. Også liker han at folk er ganske direkte:

– At man ikke pakker inn tingene for mye, det liker jeg. Også er det viktig at han tar vare på seg selv. At jeg skjønner at han har et bra liv fra før. Jeg er nok ganske omsorgsfull og går fort inn i «ta vare på»-rollen. Det har jeg brent meg på noen ganger, sier han.

10 datingtips

Å kaste seg uti dating-markedet i voksen alder, gjerne med noen erfaringer i bagasjen, er ikke alltid så lett.

Stine Marie Ferd, parterapeut ved Aleris Frogner, har tips til deg som er deg klar for å prøve, eller som ikke har lyst å være alene:

DATING: Stine Marie Ferd er parterapeut ved Aleris Frogner. Hun deler ti datingtips med oss.
DATING: Stine Marie Ferd er parterapeut ved Aleris Frogner. Hun deler ti datingtips med oss. Foto: Privat

1. Skaff deg en oversikt over hvilke muligheter som finnes. Mange er skeptiske til apper og nettdating, men gi det en sjanse.

2. Melde deg på en ny aktivitet! Kanskje du treffer noen gjennom å synge i kor eller spille golf?

3. Gå ut sammen med venner og treff nye mennesker.

4. Har du vært i et langt forhold og står plutselig på egne ben kan det føles uvant å skulle gå på date med en ny person. Start forsiktig, tenk på det som om du skal bli kjent med en ny venn.

5. Dersom du synes det er vondt å være alene, kan det være lurt å oppsøke hjelp. Snakk med en venn, en psykolog eller en hjelpelinje.

6. Tenk positivt. Mest sannsynlig er du ikke singel resten av livet. Neste uke – eller neste år – kan det plutselig stå en der.

7. Ta deg god tid med datingen, man kan ha det veldig bra som singel også. Vær sammen med venner og familie, og hold deg aktiv. Lev et godt liv, enten det er alene eller i parforhold.

8. Tenk etter hva som gjør deg godt? Sett din egen verdi høyt og vær bevisst på hva du ser etter i en partner.

9. Tenk at du skal finne en som synes at du er helt spesiell. Som virkelig ser deg og setter pris på å være sammen med deg.

10. Når du er på date er det viktig å lytte og stille spørsmål, og vær oppriktig interessert i hva den andre har å si. Vær raus med gode ord. Hvis man lytter og deler vil man også finne ut om man har noe til felles.

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2022.

Les også