Inge­rid Sten­vold etter rygg­ope­ra­sjo­nen

Ende­lig smertefri

Som ung og lovende lang­renns­lø­per, måtte Inge­rid Sten­vold gi seg som følge av en pro­laps i ryggen. Etter at Dagsrevy-profilen så vidt klarte å komme seg opp av sengen i fjor, ble ope­ra­sjon siste utvei.

<b>VEL­LYK­KET OPE­RA­SJON: </b>Inge­rid Sten­vold har all grunn til å smile. Dags­re­vyen-pro­fi­len har slitt med pro­laps siden ten­å­rene, men har i løpet av det siste året ope­rert ryggen.
VEL­LYK­KET OPE­RA­SJON: Inge­rid Sten­vold har all grunn til å smile. Dags­re­vyen-pro­fi­len har slitt med pro­laps siden ten­å­rene, men har i løpet av det siste året ope­rert ryggen. Foto: Svein Brimi
Publisert

I fjor tok Inge­rid Sten­vold (44) et stort steg uten­for kom­fort­so­nen. Med per­mi­sjon fra jobben som nyhets­an­ker, ga hun seg i kast med et pro­sjekt hun hadde drømt om lenge.

Etter over 20 år i TV-ruta, fikk hun ende­lig utløp for for­fat­ter­spi­ren. NRK-profilen fikk æren av å føre pennen da lang­renns­dron­nin­gen Marit Bjørgen skulle fortelle sin his­to­rie.

– Jeg har alltid vært glad i å skrive, men har aldri turt å ta det steget ut. Da denne mulig­he­ten dukket opp, så måtte jeg bare. Jeg var heldig som fikk sam­ar­beide med Norges hyg­ge­lig­ste dame! Vi kjente litt til hver­andre fra før, men ble veldig mye bedre kjent gjen­nom denne pro­ses­sen. Å skrive ga defi­ni­tivt mer­smak! strå­ler Inge­rid, når vi møter henne under pre­sen­ta­sjo­nen av årets Gull­ru­ten-nomi­nerte.

<b>DAGSREVYEN:</b> Inge­rid elsker å for­midle nyhe­ter til folket og er en av NRKs stør­ste nyhets­pro­fi­ler. Under årets «Gull­ru­ten» var hun sammen med gjen­gen i Dags­re­vyen nomi­nert i kate­go­rien beste nyhets- eller aktu­ali­tets­pro­gram.
DAGSREVYEN: Inge­rid elsker å for­midle nyhe­ter til folket og er en av NRKs stør­ste nyhets­pro­fi­ler. Under årets «Gull­ru­ten» var hun sammen med gjen­gen i Dags­re­vyen nomi­nert i kate­go­rien beste nyhets- eller aktu­ali­tets­pro­gram. Foto: Ole Kaland/NRK

Ung og lovende langrennsløper

Dags­re­vyen-pro­fi­len har mer til felles med den tid­li­gere eli­te­ut­øve­ren enn det folk flest er klar over. Inge­rid var nemlig i sin tid en lovende lang­renns­lø­per.

– Jeg var ung og lovende, som det heter. Jeg var på junior­­lands­laget og drev aktivt med lang­renn. Men jeg måtte avslutte kar­ri­e­ren da jeg slet veldig med ryggen. Jeg fikk pro­laps i tidlig alder, som det var van­ske­lig å kom­bi­nere med så mye tre­ning. Du trente jo så mye at det var helt på gren­sen, for­tel­ler Inge­rid.

– Alter­na­ti­vet var en ope­ra­sjon, som på den tiden ikke hadde like gode pro­gno­ser som i dag. Jeg tok ikke sjan­sen den gangen. Lang­renn har dermed blitt en hyg­ge­lig hobby i voksen alder.

Siden lærte hun seg å leve med den dår­lige ryggen. Men i fjor eska­lerte smer­tene.

– Da jeg skrev bok i fjor, satt jeg veldig mye stille. Da kom smer­tene sni­kende på, rett og slett. Jeg var dårlig veldig lenge, og ope­ra­sjon ble siste utvei, for­tel­ler Inge­rid, som i peri­oder hadde så vondt at hun så vidt kom seg opp av sengen.

<b>UNG OG LOVENDE: </b>Inge­rid var et stort ski­ta­lent i ung­doms­årene, men hun måtte gi seg som følge av rygg­pla­gene.
UNG OG LOVENDE: Inge­rid var et stort ski­ta­lent i ung­doms­årene, men hun måtte gi seg som følge av rygg­pla­gene. Foto: NRK

­– Det siste året har jeg fak­tisk ope­rert pro­lap­sen i ryggen, og det var supervellykket! Det har vært helt fan­tas­tisk! Jeg har vært veldig heldig, strå­ler Inge­rid og banker i bordet.

Les også: (+) Da Anne Rimmen falt for Ailo, sendte hun mail til sjefen: «Jeg vet at det ikke passer seg, men sånn er det»

Ble lam i halve ansiktet

For Inge­rid, som til daglig brenner for å for­midle nyhe­ter til folket, skulle over­gan­gen til for­fat­ter­livet by på enda en ufor­ut­sett utford­ring.

VG var i høst først ute med å omtale den ube­ha­ge­lige opp­le­v­el­sen. En morgen kjente Sten­vold det begynte å prikke i ansik­tet. Etter to dager var halve ansik­tet lammet. Først greide hun å holde hodet kaldt, da hun var kjent med feno­me­net.

– En ansikts­lam­melse er for så vidt dra­ma­tisk nok der og da, men noe som rammer mange. Jeg ble ikke så redd, da jeg kjente noen andre som hadde hatt det. Men det var så klart litt skum­melt og ingen øns­ke­si­tua­sjon å være i, for­tel­ler Ingerid.

Hvert år rammes ca. 1500 nord­­menn av lam­mel­ser i ansik­tet og ved de fleste til­fel­lene er årsa­ken ukjent.

75 pro­sent av de som får det, blir friske igjen i løpet av seks måne­der.

<b>LAM­MEL­SER:</b> Da Ingerid jobbet med Bjørgen-biogra­fien, våknet hun en morgen med lammelser i halve ansiktet. Det tok en måned før hun fikk følel­sen tilbake. 
LAM­MEL­SER: Da Ingerid jobbet med Bjørgen-biogra­fien, våknet hun en morgen med lammelser i halve ansiktet. Det tok en måned før hun fikk følel­sen tilbake.  Foto: Svein Brimi

Les også: Brita hadde så mye smerter at hun syntes det var for flaut å fortelle det til fastlegen

Boken «Vinner­hjer­te»

Til VG har Inge­rid for­klart at hun kom seg raskt til lege­vak­ten, hvor både slag og bor­re­liose ble ute­luk­ket.

– Jeg ble satt på en kor­ti­son­kur og etter en måned var jeg til­bake til nor­ma­len. Det var en ner­ve­pir­rende måned, det inn­røm­mer jeg, sier hun til Her og Nå.

Til tross for hind­rene på veien, kom Inge­rid i mål med sitt aller første bok­pro­sjekt «Vinner­hjer­te».

<b>SUK­SESS­DUO:</b> Det er NRK-pro­fi­len Inge­rid Sten­vold som står bak lang­renns­dron­nin­gen Marit Bjørgens bio­grafi. Ingerids første bok­pro­sjekt viste seg å by på ufor­ut­sette utford­rin­ger. 
SUK­SESS­DUO: Det er NRK-pro­fi­len Inge­rid Sten­vold som står bak lang­renns­dron­nin­gen Marit Bjørgens bio­grafi. Ingerids første bok­pro­sjekt viste seg å by på ufor­ut­sette utford­rin­ger.  Foto: Marius Gulliksrud

Med det har hun enda en meritt å legge til på CV-en. Når hun i dag ser til­bake på kar­rie­ren og livet, er det like­vel helt andre ting hun er aller mest stolt over.

­– Jeg har et liv som er veldig synlig gjen­nom den jobben jeg gjør, men det som gjør livet mitt godt sånn ellers, er at jeg har det fint i livet som er uten­for. Jeg har to kjem­pe­fine jenter og en veldig bra mann der hjemme, som gjør at hver eneste dag er topp!

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2022.

Les også