På det verste hadde Brita mest lyst til å avslutte alt

Brita hadde så mye smerter at hun syntes det var for flaut å fortelle det til fastlegen

Brita kom tilsynelatende uskadd fra ulykken. Så startet smertehelvetet. Det er som å ha tannverk i hele kroppen, forteller hun.

Sist oppdatert

Brita Midtrud Møller (54) forteller at smertehelvetet startet med en alvorlig bilulykke i 1997, men at hun har opplevd mange traumer både før og etter det, blant annet med en alkoholisert far.

Hun har opplevd vold i samboerskap, og bodde en periode på krisesenter med barna.

Hun var vitne til at datteren nesten omkom i 2015, da datteren satt i tube bak en båt og ble slengt inn i en brygge. Utrolig nok gikk det bra.

– De traumatiske opplevelsene har satt seg i kroppen, sier Brita, som sliter både fysisk og psykisk.

– Jeg har det ganske ok i dag, men smertene forsvinner aldri, de må jeg leve med. Det var en lettelse å få diagnosen fibromyalgi, slik at jeg fikk bekreftet for meg selv at jeg verken var hypokonder eller gal.

Men det tok mange år før hun fikk diagnosen.

Fibromyalgi er kjennetegnet ved kronisk, symmetriske muskelsmerter med varighet i minst tre måneder. Tilstanden blir ofte mer plagsom med tiden, og mange av pasientene kan fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom. De fleste som får diagnosen merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er blitt tungt å leve med smertene.

Uvissheten om hva plagene kommer av kan være svært belastende, særlig når smertene vedvarer over lang tid. Årsaken er ukjent. Manglende forståelse av syndromets årsak gjør det vanskelig å finne en entydig og god behandling.

Det er klart flest kvinner som får diagnosen. Tilstanden finnes hos cirka tre prosent av befolkningen. Norge er blant de land som har høyest forekomst av fibromyalgi. Det er god dokumentasjon for at fibromyalgismertene ikke er forbundet med økt risiko for kreft, revmatisk betennelsessykdom eller ødeleggelse av ledd og muskulatur.

Kilde: Nhi.no

Se mer

Fikk barn tidlig

Som 17-åring visste ikke Brita at hun var gravid, før hun fødte en sønn hjemme alene. Guttens mormor stilte opp, og Brita fikk all hjelp hun trengte.

Da hun var 23 år fikk hun en datter og som 26-åring ble Brita enke.

Hun hadde mye problemer med magen, og fikk operert ut både livmor og eggledere. For å unngå overgangsalder i så ung alder, ble litt av den ene eggstokken beholdt.

– Dette kunne jeg nok levd godt med, men så skjedde bilulykken i stor fart på motorveien i 1997. Hadde jeg ikke kjørt et flak av en amerikaner, er det ikke sikkert jeg hadde sittet her i dag, sier Brita nøkternt.

– Jeg kom tilsynelatende nesten uskadd fra det. Men jeg fikk smerter blant annet i rygg, nakke, skuldre og armer, og begynte mitt liv som kasteball i helsesystemet.

Det var også på denne tiden hun begynte å bli plaget av hodepine, som senere har utviklet seg til migrene, og som nå kan gjøre henne sengeliggende flere dager i strekk.

Les også: Amalie var det perfekte mobbeoffer: Diagnosen kom ti år for sent

Kroniske smerter kan føre til angst

Brita responderte ikke på opptreningen under oppholdet på Sunnaas sykehus slik det var forventet, og ryggsmertene ble så ille at hun en periode ikke klarte å gå.

Hun hadde null effekt av fysioterapi og akupunktur.

ANGST: De kroniske smertene preger Brita på mange måter, og hun har lett for å velge bort det sosiale.
ANGST: De kroniske smertene preger Brita på mange måter, og hun har lett for å velge bort det sosiale. Foto: privat

Fra 2007 begynte perioden med operasjoner; rygg, armer og skuldre. Proteser ble satt inn flere steder og Brita klarte ikke lenger å jobbe.

Det føltes som et stort nederlag, og nå Brita mha hjelp av Nav. Hun følte seg dønn sliten av alt, og hadde mest lyst til å gi opp.

– Smertene tapper en for energi, tar kontroll over livet og man kan oppleve følelsen av å ikke mestre hverdagen og bruke mye tid på å bekymre seg over fremtiden. Angst og utrygghet på grunn av smertene og frykten for å aldri kunne bli bra kan forsterke slitenheten, sier Natascha Hansen, som er fagleder på Unicare Jeløy og jobber som spesialfysioterapeut på smerteteamet.

SPESIALFYSIOTERAPEUT: Natascha Hansen, som er fagleder på Unicare Jeløy og jobber som spesialfysioterapeut på smerteteamet.
SPESIALFYSIOTERAPEUT: Natascha Hansen, som er fagleder på Unicare Jeløy og jobber som spesialfysioterapeut på smerteteamet. Foto: Privat

Hun forteller at mange av pasientene de møter i spesialhelsetjenesten har angst og/eller depresjon i tillegg til fibromyalgi. Dette har vist seg å øke pasientenes tretthet og smerteopplevelse, altså å forverre fibromyalgiplagene og å muligens også forhindre bedring.

Det er derfor viktig at disse pasientene får profesjonell behandling også for sine psykiske plager.

– Depresjon kan både være en risikofaktor for å utvikle smerte eller være forårsaket av smerten. Depresjon kan vedlikeholde fibromyalgi og forverre, da depresjon øker intensiteten av smerter og trettheten, og bidrar til konsentrasjonsvansker og glemsomhet, forklarer Natascha Hansen.

– Mange plages også av grubling over fortid/nåtid gjennom et negativt og kritisk fokus på det som har skjedd:

Hvorfor har jeg smerter?

Hvorfor akkurat meg?

Hva gjorde jeg galt?

Bare jeg ikke hadde gjort …

Les også: Elisabeth (37) kastet opp blod i lunsjen. Stadig flere får diagnosen

Flaut å fortelle om alle smertene

– Jeg hadde så mye smerter, de forflyttet seg over hele kroppen, og jeg turte ikke å fortelle fastlegen min hvor ille det var. Det var for flaut, sier Brita.

TURVENN: Brita takker hunden sin for at hun daglig må ut noen turer.
TURVENN: Brita takker hunden sin for at hun daglig må ut noen turer. Foto: privat

– Heldigvis forsto han at jeg holdt noe inne, og da jeg var der på grunn av betennelse i en arm, henviste han meg til en smerteklinikk, men det var litt ventetid. Da hadde jeg holdt smertene i armen for meg selv et år, jeg måtte oppsøke legen da jeg ikke lenger klarte å kle på meg.

Det var da de intense smertene begynte. Brita forklarer at det føles som om hun har tannverk i kroppen. Vanlig smertestillende medisin hjelper ikke.

Først i 2015, da Brita kom til smerteklinikken, fikk hun diagnosen fibromyalgi og ble uføretrygdet.

Hun fikk mer ro over behandlingen da dette var avgjort. Hun fikk prøve andre medikamenter, disse bruker hun med noe effekt fremdeles. Brita gikk fast på smerteklinikken hver 14. dag i to år.

Hun har hatt tre opphold på Unicare Jeløya, et tverrfaglig behandlingstilbud med fysioterapeut, psykolog og lege. Her ble det psykiske også tatt fatt i og ved utskrivelse ble Brita henvist til DPS i Oslo, der hun hadde samtaler med psykolog i flere år.

– Det er befriende å komme på rehabilitering og treffe andre med samme symptomer og plager. Godt å få ny venner, som forstår, uten lange forklaringer om hvorfor man er som man er den dagen, sier Brita.

TURER: Hunden sørger for at Brita ikke isolerer seg helt, selv om angsten kan være ille.
TURER: Hunden sørger for at Brita ikke isolerer seg helt, selv om angsten kan være ille. Foto: privat

– Og ikke minst å møte helsepersonell som kjenner godt til angsten, ensomheten, søvnproblemene og alt annet som ofte følger med sykdommen. Det er ikke «bare» smerter.

Brita forteller at angstanfallene trigges av fokus på pust, så avspenningsøvelser virker mot sin hensikt på henne.

Les også: Tegn på fibromyalgi

Høyest stressnivå

Faglederen ved Unicare Jeløy forklarer at bekymringstanker er helt vanlig når en har langvarige eller uforklarlige plager, som ved fibromyalgi.

I tillegg til kvernetanker og følelsen av indre uro, gir angst også mange kroppslige symptomer: Svimmelhet, kvalme, hjertebank, følelse av å ville komme bort, hyperventilering, urolig mage, hyppig vannlating, munntørrhet, anspenthet, etc. Angst øker både smerten og trettheten.

– Man kan legge seg til et ubevisst ”muskelpanser” der angstprovoserende faktorer fortrenges. Ved avspenning kan det fortrengte komme fram i bevisstheten igjen og gi angstreaksjoner med uro og gråt, forklarer Natascha Hansen.

– Dette er helt naturlig, og iblant nødvendig, for å komme videre i prosessen. I alle studier på smertepasienter, er det de med fibromyalgi som viser det høyeste stressnivået.

Les også: (+) – Min mann var som gutta i TV-serien «Exit»

Store søvnproblemer

Brita sliter med hukommelse og konsentrasjon. Smertene har forverret seg, nå verker det intenst i alle ledd og muskler.

Hun sover aldri en hel natt, og beskriver følelsen hun har om morgenen som å våkne mer sliten enn en maratonløper. Hun klarer ikke å ha føttene på madrassen, må forsiktig legge dem oppå dyna. Det brenner i hælen og verker konstant i armer og bein.

Brita forklarer at når man over tid går med konstant kronisk smerte, blir man ikke seg selv.

MAMMA: Brita er sikker på at hun har verdens snilleste mamma. De to har sterkt mor-datter bånd.
MAMMA: Brita er sikker på at hun har verdens snilleste mamma. De to har sterkt mor-datter bånd. Foto: privat

– Jeg svinger veldig opp og ned i humøret, er engstelig, gråter og har lett for å mure meg inne, selv om jeg vet det ikke er bra. Heldigvis har jeg hunden Boris, så jeg må ut noen turer hver dag, sier Brita som bor i utkanten av Oslo.

– Jeg får lett dårlig samvittighet, enten fordi jeg plutselig er irritert på alt og alle, eller jeg har lovet å møte noen, og trekker meg i siste øyeblikk. Jeg vil jo ikke være sånn.

Brita har også diagnosen PTSD (posttraumatiske stresslidelse), IBS (irritabel tarm syndrom) og migrene.

Selv etter netter med lite søvn er hun nøye med å opprettholde døgnrytmen. Hun har også store planer om å komme i gang med styrketrening og håper det skal hjelpe både fysisk og psykisk.

– Posttraumatisk stress syndrom (PTSD) sees hos en stor andel av pasienter med kroniske smerter, og hos mange kanaliseres den vanskelige emosjonelle smerten ut som kroppslig smerte. Mange sliter også med lavt selvbilde, høye krav til seg selv, skyldfølelse, undertrykt aggresjon, manglende grensesetting, vanskeligheter med å sette ord på følelser, håpløshet, fortvilelse og passiv mestring, sier Natascha Hansen.

Hun legger til at det å få nedsatt funksjonsevne er et av de største tapene man kan oppleve. Mange kjenner da på mye sorg over hvordan ting har blitt.

Les også (+): Berit tok mannens telefon da den ringte. Han innrømte til slutt at det hun hadde hørt, var sant

– Mamma, Olette (86), har vært min bauta hele livet, og jeg har mye å takke henne for, sier Brita, som ikke føler seg deprimert, men veldig utmattet.

BARNEBARN: Familien betyr alt for barna, og på gode dager er hun gjerne sammen med barnebarna.
BARNEBARN: Familien betyr alt for barna, og på gode dager er hun gjerne sammen med barnebarna. Foto: privat

– Heldigvis har jeg også god kontakt med barn og barnebarn. Jeg skulle gjerne sett dem mer og hjulpet til med barnebarna, og i gode perioder gjør jeg det. Da har jeg mine aller beste stunder. Familien vet hvordan jeg har det, og er til stor støtte for meg. Det er jeg takknemlig for.

Britas mor og voksne barn har lest og godkjent artikkelen.

Moren bekrefter Britas fortelling fra barndommen.

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2022, og sist oppdatert 12/01 2022.

Les også