Ikea: Tvunget til å benekte at dette bordet eksisterer

Hakekors-bord har skapt furore i Tyskland.

Publisert

(SIDE2): Den svenske møbelgiganten Ikea er blitt tvunget til å gå ut og benekte at de har laget bordet Hadølf. Årsaken er ikke det noe spesielle navnet – men at det er formet som en swastika – bedre kjent som nazistenes hakekors.

Bildet av bordet har skapt forargelse i Tyskland, der bildet har gått viralt – og skjellsordene har ikke uteblitt. Ikea vurderer nå å gå rettslige skritt for å finne ut hvem som står bak «spøken».

- Det er selvsagt at dette bordet ikke er en del av vår kolleksjon, hverken i Italia eller noe annet sted, sier en talsperson for Ikea til The Berliner Zeitung.

LES også: 10 ting du ikke visste om IKEA

I tillegg til formen på bordet, burde også prisen – 88 euro – få alarmbjellene til å ringe hos de hakket mer historieinteresserte. 88 er nemlig tallet som brukes som kode for Heil Hitler, ettersom H er den åttende bokstaven i alfabetet.

Koblingen til nazi-regimet er ekstra sårt for Ikea-kjeden, ettersom grunnlegger Ingvar Kamprad var medlem av en nazistisk gruppe i sin ungdom. Han har i ettertid selv kalt den perioden for «ungdommelig idioti» og sitt livs feilskjær. Kamprad har siden gjort seg svært rik på Ikea. Han er nummer 162 på Forbes liste over verdens rikeste, verd nærmere 40 milliarder.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2015.

Les også