- Hva med plukksvin eller fillegris?

På rekordtid har nordmenn fått en ny favorittrett. Men den mangler navn.

SVINAKTIG GODT: Den amerikanske trenden med «pulled pork» har gått verden over de siste årene. Nå har nordmenn fått dilla på revet svinekjøtt.
SVINAKTIG GODT: Den amerikanske trenden med «pulled pork» har gått verden over de siste årene. Nå har nordmenn fått dilla på revet svinekjøtt. Foto: Pjrstudio / Alamy
Publisert

(SIDE2:) - Jeg har lest alle kommentarene, og synes plukksvin er artig, kanskje også fillegris, sier kommunikasjonssjefen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

På rekordtid har nordmenn fått en ny favorittrett, men den har ikke  rukket å få et norsk navn.

- Blir for dumt med engelsk betegnelse

Torsdag skrev Side2 om nordmenns nye favorittrett «pulled pork».

- For få år siden var det nesten ingen nordmenn som hadde hørt om «pulled pork». Nå er det den mest populære retten av svinekjøtt for mange unge som er ute og spiser, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Trenddretten har foreløpig ikke fått noe norsk navn, men det mangler ikke på navneforslag. 

Saken har allerede fått stor oppmerksomhet og vakt voldsomt engasjement i kommentarfeltet blant Side2-leserne:

- Kom med forslag til gode norske navn! Det blir for dumt om vi skal bruke engelske betegnelser på sånt som dette. Foreløpig forslag fra min side: «svineplukk», er en av kommentarene.

- Dratt gris, skriver en annen.

- Svinerasp!

- Røska svin.

- Svineplukk!

- Plukksvin!

- Svineskav (har jo reinsdyrskav)

- Pulled Pork er på norsk - FILLEGRIS, hverken mer eller mindre.

- Synes ikke Pulled Pork behøver noe Norsk navn. Vi klarer oss jo med både Spareribs og Entrecote, "bærnee" og "påmmfrii", mener andre.

Pulled Pork:

Pulled pork består av svinekjøtt (gjerne svinenakke) som er tilberedt ved lav temperatur over trekull på grill. Normal grilltid er 12-15 timer. Kjøttet er marinert i en krydderblanding før grilling. Navnet kommer av at kjøttet blir så mørt at en kan rive det fra hverandre i tynne stykker/strimler.

MANGE VARIANTER: Én populær «pulled pork»-rett er revet svinekjøtt i burgerbrød med bbq-saus.
MANGE VARIANTER: Én populær «pulled pork»-rett er revet svinekjøtt i burgerbrød med bbq-saus. Foto: Brent Hofacker / Alamy

- Lover en svinaktig morsom premie!

Åse Kringlebotn i Matprat.no sier til Side2 at hun selv har lest saken og synes det er morsomt med norske navneforslag: 

- Jeg har lest alle kommentarene, og synes plukksvin er artig, kanskje også fillegris, sier kommunikasjonssjefen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. 

Hun synes det er utrolig artig ved det voldsomme begeistringen og er ikke i tvil om at mat og nye matretter er noe som engasjerer matglade nordmenn. Kringlebotn forteller også at Opplysningskontoret faktisk har vurdert om retten nå skal få et norsk navn.

- Men vi tror «pulled pork» vil funke best også her i landet. Vi gjorde samme vurdering da vi prøvde å finne et norsk navn på tapas i sin tid. Det heter fortsatt tapas, og alle vet nå hva det er. Vi har blitt globale i matveien, forklarer Matprat-Åse.

ÅSE KRINGLEBOTN: Kommunikasjonssjefen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt synes det er morsomt at mange nå kommer med navneforslag til den populære retten «pulled pork».
ÅSE KRINGLEBOTN: Kommunikasjonssjefen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt synes det er morsomt at mange nå kommer med navneforslag til den populære retten «pulled pork». Foto: (Matprat.no)

Likevel oppfordrer kommunikasjonssjefen nå nordmenn med å komme med forslag. 

- Utenlandske retter som blir adoptert fortsetter som regel å ha samme navn. Men morsomt å prøve! sier hun.

- Vi kan nok love en svinaktig morsom premie hvis det optimale forslaget kommer, forteller kommunikasjonssjefen.

Selv har Kringlebotn «pulled pork med bbq-saus» som en av sine favoritter:

- Bjørn Tore Teigen, min kollega, er tidligere verdensmester i bbq, og hans saus er himmelsk til pulled pork!

Se oppskrift her!

Trendy å lage mat

En undersøkelse gjort av YouGov for opplysningskontoret viser at hele 62 prosent svarer de ville bestilt «pulled pork» hvis de skulle spise en rett av svinekjøtt på spisesteder som gastropubs og diners.

Retten er først og fremst mest populær blant de som er mellom 20 og 34 år.

- De unge er opptatt av at maten skal føles hjemmelaget. De finner også fram gamle oppskrifter, gjerne fra oldemors arkiv. Lokalmat er også en viktig trend. Sånn sett er det naturlig at svin er blitt så populært, mener Åse Kringlebotn.

MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, spurte folk i alder 20 – 60 hvilke retter de vil bestille på spisesteder.

Hvis du skulle valgt en rett med svinekjøtt, hvilke av disse rettene med svinekjøtt kunne du da tenke deg å velge?

Totalt svarte 62 prosent «pulled pork», mens 64 prosent svarte spareribs. 47 prosent ville valg svinebiff eller svinefilet.

Pulled pork er mest populært hos de mellom 20 og 34 år, mens i aldersgruppen 35 til 49 år er det spareribs som ligger på topp, tett fulgt opp av pulled pork. De over 50 år velger svinebiff- eller filet, dernest spareribs og egg & bacon, kommer det fram av spørreundersøkelsen.

Har du et navneforslag til retten «pulled pork»?
Skriv ditt svar i kommentarfeltet under:

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2014.

Les også