- Har ventet sju år på denne kaffen
To ihuga Starbucks-fantaster kom for sent på jobb for å kjøpe yndlingskaffen.

GARDERMOEN (SIDE2): - Jeg er her kun for å få meg en kopp Starbucks-kaffe, og jeg har jobben med meg sier, Tonje og vifter med to mobiltelefoner, for å vise at hun er tilgjengelig.
Hun var første kvinne i køen da Starbucks på Gardermoen åpnet torsdag morgen, og dermed den første som har smakt den amerikanske kaffedrikken i norsk utgave av den verdensomspennende kaffekjeden.
- Starbucks er bare bedre enn andre typer, jeg vet ikke hvorfor. Men jeg er ikke så avansert, jeg velger alltid kaffe latte, sier Tonje, som oppdaget kaffekjeden da hun bodde i England.

Kun steder med Starbucks
Hun drikker mye kaffe til vanlig – «en kanne hver morgen før alle andre har stått opp» - men forteller at det ikke kommer til å hindre henne i å kjøre innom flyplassens ankomsthall en gang i uken for å få seg Starbucks.
- Jeg jobber på Jessheim, så det er jo helt perfekt.
Hun er ikke den eneste som har stilt seg i kø i minuttene før det åpnes. Matt fra USA har bodd i Norge i sju år, og hevder han har ventet like lenge på at Starbucks skal åpne her.
- Jeg reiser egentlig ikke noe sted, hvis ikke det er Starbucks der, ler han.
Feil kaffe
Snora er klippet, Starbucks er åpen og Tonje fikk som første norske kunde en kurv med kaffeprodukter i velkomstgave. Etter en liten smak kan hun fortelle at kaffen var veldig god.
- Men det ble litt misforståelser, jeg fikk latte med vanilje. Det har jeg aldri smakt før. Men det var innmari godt, det var verdt å komme hit! bekrefter hun, før hun må løpe av sted på jobb.
Matt på sin side hadde bestilt en vanilla latte, og var svært fornøyd.
- Den smaker akkurat som den skal, perfekt. Det er samme kvalitet som andre steder, men det forventet jeg også. Det er litt som med Volvo, som er bilen jeg alltid velger – jeg prøvekjører aldri, for jeg vet hva jeg får.

- God service
Han hadde smakt kaffen på Gardermoen allerede før åpning.
- Jeg var og snuste litt rundt for et par uker siden, og da fikk jeg prøvesmake kaffen. De er veldig hyggelige her, slik den amerikanske servicen pleier være. Det er ikke helt standarden ellers i Norge ennå, sier Matt, og utdyper:
- Nordmenn er mer reserverte og ikke så imøtekommende. Kommer man fra en kultur der det er vanlig, så kan man føle at man plager de som jobber i butikker når man må be om hjelp. Da jeg flyttet hit, trodde jeg først nordmenn var frekke.
Luksus
Amerikaneren jobber som engelsklærer på videregående, og tar toget fra Hurdal forbi Gardermoen hver dag. Det betyr at han kommer til å kjøpe kaffe på Starbucks tre-fire ganger i uka, tror han.
- Jeg smakte min første Starbucks i Seattle i 1994, og ble hekta. Siden da har jeg drukket den i 12-13 land, i tillegg til en haug steder i USA. Der de har det, drikker jeg det, sier Matt, som mener kaffen er en overkommelig priset luksus.
- Denne koster 59 kroner, og du får to av samme sorten på Deli du Luca. Men det er verdt prisen, de er best, sier han.
Priser for øvrig ligger på 128 kroner og oppover fro poser med kaffebønner, en cappuccino og en vanlig latte koster 39, mens en americano koster 29. Frappuccino koster 49, en filterkaffe 30 og en caramel macchiato koster 59.

Opplært i utlandet
Starbucks er en kaffebarkjede som ble grunnlagt i 1971 i Seattle, USA. Det er over 100.000 utsalgssteder i USA, og over 16.000 utsalgssteder i resten av verden - en av dem altså på Gardermoen. Foreløpig er det ikke planer om flere filialer i Norge.
Filialen på Gardermoen har 25 ansatte. Ledelsen har før åpning vært på kurs imellom seks og åtte uker.
- Starbucks krever at man bli opplært av deres egne, og ettersom det ikke er Starbucks i Norge, måtte vi til England. Deretter har vi lært opp baristaene i et tre og en halvt langt ukers kurs, forteller Store Manager, Sonja Weisseneder til Side2. Hennes Starbucks-favoritt er Ice caramel latte.
I tillegg har et såkalt starteam fra Canada vært her og hjulpet dem fram mot åpningen.
Den lokale varianten
Starbucks og SPP forventet mye folk til åpningen, og at suksessen vil fortsette.
- Dette er et av de mest trafikkerte hjørnene i Norge, så vi har stor tro på at publikum skal komme, sier Morten Solberg Nilsen, administrerende direktør for SSP, som står bak de fleste serveringsstedene på Oslo Lufthavn Gardermoen. Hans favoritt er Skimmed vanilla sugar free latte.
Selv om det på åpningsdagen ikke var mulig å få seg kaffe før klokken åtte på morgenen, får du Starbucks-kaffe allerede klokken fem fra nå av. Starbucks påkrevde sortiment kaffevarianter selges selvsagt, i tillegg er det lokale varianter ved hver Starbucks-filial.
- Gardermoen den første i Europa til å tilby cupcakes, forteller Weissender, som likevel kan konstatere at denne morgenen var det kaffe som var det mest ettertraktede blant gjestene.
Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!
