Glem fredagstaco slik du kjenner den
Dette er måten å gjøre det på. Få tips fra tacoekspert Trond Svendgård i Flying Culinary Circus.

(SIDE2): Skal du også spise taco i dag? Det skal mest sannsynlig 1 million nordmenn også gjøre. Taco er rett og slett blitt en folkefavoritt og mange spiser taco i helgen.
- Taco har blitt Norges nest mest spiste rett fordi det er lettvint, kjapt og noe hele familien liker. Hvert familiemedlem kan ta på det de liker i tacoen sin og styre unna det de ikke liker. Det er en sosial rett i form av at man sitter lenge rundt et bord og lager sin egen mat, sier kokk i Flying Culinary Circus og forfatter av boka «Taco på uno, dos, tres» Trond Svendgård.
Sammen med tre andre kokkekamerater har han reist land og strand rundt og kokkelert ved ulike arrangementer og restauranter.
- Flying Culinary Circus ble til ved en tilfeldighet da en av oss fikk et oppdrag i New York og samlet de tre andre til guttetur. I New York fikk vi en ny jobb i Los Angeles, som igjen førte oss videre. Etter hvert har vi hatt eventer i over 47 land og blitt inspirert av en hel verden. Det ble vår fulltidsjobb og vi vil gjerne få frem det morsomme med å lage mat, ufarliggjøre det som ser vanskelig ut og og få folk inn på kjøkkenet igjen.
- Hvorfor taco?
- Vi har skjønt at man må begynne i det små og begynne med det folk er vant til for å klare å gjøre en forandring. Det nytter ikke å få mengden av ungdom interressert i matlaging ved å be dem lage en kamskjelltartar første gang de skal inn på kjøkkenet. Vår visjon er å dele moroa med matlaging og klarer vi å få folk til se hvor gøy det er å lage tacoen selv har vi gjort jobben vår. Samtidig syns vi taco er mer spennede enn tapas, enklere enn sushi og bedre en pizza.

- Hva er det som gjør taco så godt?
- Grunnen til at folk syns det er godt er jo at de kan velge å ha i de ingrediensene de syns er godt. Få mener nok at tacoen har gitt dem en smaksopplevelse...enda. Men alle kan enkelt ta tacoen fra å være noe godt i helgene til å bli en smaksopplevelse, med enkle grep!
- Hvordan tror du de fleste nordmenn spiser taco?
- Skjell eller lefser, kjøttdeig (ofte drept i stekepannen) med ferdigkrydder, og opphakkede grønnsaker som løk, paprika, salat, agurk samt mais, rømme, salsa og guacamole i skåler.
Her er enkle tips som kan gjøre tacoen bedre!
- Bland krydderet selv eller bland i ferske kryddersauser
- Bytt ut kjøttdeigen med strimler av annet kjøtt
- Lag lefser, salsaer og guacamolen selv. Da får du en skikkelig smaksopplevelse.
- Etter hvert kan du gå inn i det enorme spektret i tacoens verden og som vi lærer bort på 1-2-3 i boken vår. Faktisk kan taco være sunn hverdagskost og for eksempel et grep for å få barn som ikke liker fisk til å hive det ned på høykant.

- Hva bør vi «bli flinkere til» når vi lager taco og er det noe som er helt feil?
- Definitivt JA. ALDRI kjøp ferdig guacamole på boks, det er 97 prosent erter og egner seg mer til en ertesuppe.
- Første gang du lager skjell og lefser selv vil du aldri gå tilbake til ferdige lefser og skjell som er fulle av palmeolje kroppen aldri bryter ned.
- Ikke drep den feite kjøttdeigen i pannen med det salte ferdigkrydderet - vær så snill, lag det selv.
Prøv noe nytt! Alle liker laks og alle liker tzatziki, hvorfor ikke la det være utgangspunkt neste gang på tacoen. Jeg sier ikke dette fordi vi bør styre unna salt, sukker og fett i helgene, men fordi det faktisk er sykt godt.
- Hvorfor bør vi heller lage hjemmelaget taco?
- Den tiden du bruker på kutte opp all emballasjen, skru av de umulige lokkene, finne saksen i skuffen med alt rotet for å klippe opp posen på ferdigkrydderet og fått sortert alt avfallet i riktig søppelbøtte, vil du kunne lage en mye mer velsmakende fersk taco servert fra oppskriftene i boka vår. Og da vet du i tillegg hva du putter i munnen.

- Når spiste du taco for første gang selv? Og hvordan var opplevelsen?
- Det var nok hjemme på Rognan en gang sent på 90-tallet i form av et skjell som knakk sammen uansett hvordan jeg spiste det - og ja, jeg likte det som alle andre. jeg likte Grandiosa første gang jeg spiste det også. Men på samme måte som jeg har lærte meg å sette mer pris på en hjemmelaget pizza har jeg nå lært meg å sette pris på hjemmelaget taco. De fleste syns jo hjemmelaget pizza er bedre og snart tror jeg absolutt alle vil sette mer pris på hjemmelaget taco også. Jeg tror nordmenn vil velge kvalitet når de først har smakt det.
- Din beste taco-opplevelse?
- I Mexico har vi fått klassiske fantastiske tacos som streetfood rett i hånden. Men stedet vi har spist mest taco er en «bule» i Los Angeles som for det første lager taco av en annen verden, men i tillegg har meksikansk cola som rett og slett er magiske enkelt dager.
- Hva er din favoritt taco?
- Vanskelig, men jeg tror avarten puffed taco, altså en fritert rå lefse som bobler seg opp. Det er sprøtt og herlig, men ikke veldig sunt akkurat.
Prøv Flying Culinary Circus guacamole neste gang du lager taco!

Guacamole
2 avokado
1 rød chili uten frø, finhakket
2 fedd hvitløk
3 ss koriander, finhakket
2 ss (extra virgin) olivenolje
1 lime (juice)
1 ts salt
Knus alle ingrediensene sammen til en grov masse med gaffel. Smak til med salt og pepper. Ønsker du den virkelig sterk, ha i frøene fra chilien. Server umiddelbart eller ha i en bolle med litt ekstra limejuice på toppen og dekk til med plast.
Hot taco-rømmedressing
1/2 boks rømme eller creme fraiche
1/2 lime (juice)
1 ts cayennepepper
4 ss srirachasaus (eventuell amnnen sterk chilisaus)
1/2 ts sukker
Bland alle ingredisensene. Smak til med salt og pepper og la den helst stå 1/2 time før servering. God dom dipp og som saus over tacos.