Skuespiller IDA ELISE BROCH

– Fra å ha alt og alle, så mistet jeg så mye

– Det preget meg veldig, og jeg var lei meg for det, sier Ida Elise Broch (35) om den vanskelige tiden.

<b>IDA ELISE BROCH: </b>Skuespiller Ida Elise Broch har en av hovedrollene i den nye juleserien «Julestorm» på Netflix. Her avbildet i 2014.
IDA ELISE BROCH: Skuespiller Ida Elise Broch har en av hovedrollene i den nye juleserien «Julestorm» på Netflix. Her avbildet i 2014. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Jeg liker å bli eldre. Fordi jeg har blitt mer trygg i meg selv. Jeg har mindre angst, mer selvtillit og er roligere. Jeg gir mer faen, og det er sykt deilig, sier Ida Elise.

– Så jeg synes ikke det er noe stress. Jeg tar gjerne en ekstra valk på magen jeg, mot å ha det bedre med meg selv. Det er jeg glad for, sier hun i podkasten Summa summarum.

Ville heller være gutt

Ida Elise vokste opp i Oslo med tre eldre halvsøsken, men familien flyttet til Roma da Ida Elise var tre år. Hun begynte på internasjonal skole der barna måtte gå i uniform.

– Det var kjole, skjørt, shorts eller bukse, og jeg ville jo gå med shorts eller bukse, blant annet fordi guttene likte å dra opp kjolene. Det lærte jeg veldig tidlig, sier 25-åringen.

<b>SUMMA SUMMARUM:</b> I podkasten Summa Summarum forteller skuespiller Ida Elise Broch om oppveksten, foreldrenes skilsmisse og om karrieren.
SUMMA SUMMARUM: I podkasten Summa Summarum forteller skuespiller Ida Elise Broch om oppveksten, foreldrenes skilsmisse og om karrieren. Foto: Storyhouse Egmont

På skolen ble klassen delt i gymtimen. Jentene hadde ballett, mens guttene hadde ballsport ute.

– Jeg ville jo ikke ha ballett. Jeg husker at jeg hatet det så innmari. Jeg hadde kort hår også, som læreren insisterte skulle opp i en dott. Jeg husker kammen som hun dro gjennom håret og at det gjorde så vondt i hodet mitt.

Født: 25. juni 1987

Alder: 35 år

Yrke: Poet og skuespiller.

Kjent fra: «Hjem til jul», «Fenris», «Gulltransporten» og «Julestorm».

Har vunnet Gullruten for sin rolle i Lilyhammer

Ga ut boken «Asapiens - det brenner på dass og i rosenes leir» tidligere i år.

Se mer

Broch husker også at hun står ved barren og tar beinet inn og ut, og at hun følte seg som en dust mens hun så gutta ute løpe, le, skyte baller og ha det gøy ute.

Jeg lærte allerede da at det er bedre og lettere å være en gutt her i verden. Så da ville jeg heller egentlig det, sier hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Les også: Anders Danielsen Lie fra «Verdens verste menneske»: – Jeg vil ikke anbefale det til noen andre

JULESTORM: Dennis Storhøi, Ravdeep Singh Bawja, Ida Elise Broch, Jan Gunnar Røise, Thea Sofie Loch Næss, Evelyn Rasmussen Osazuwa og regissør Per-Olav Sørensen fra den nye norske Netflix-serien «Julestorm»
Foto: Gorm Kallestad / NTB
JULESTORM: Dennis Storhøi, Ravdeep Singh Bawja, Ida Elise Broch, Jan Gunnar Røise, Thea Sofie Loch Næss, Evelyn Rasmussen Osazuwa og regissør Per-Olav Sørensen fra den nye norske Netflix-serien «Julestorm» Foto: Gorm Kallestad / NTB

Begynte på teaterskole

Ida gikk inn for å bli en «gutte-jente». Da hun var seks år, flyttet familien tilbake til Oslo, og hun begynte på teaterskole. Hun fikk sin første filmrolle allerede som 12-åring.

– Det var der jeg var god. De andre fagene var vanskelige. Jeg bidro ikke alltid så mye, men da det var musikk og fortellertime, var jeg med og turte å snakke høyt i timen. Så det har alltid vært det som var gøy.

Da Ida Elise var 13 år, ble foreldrene skilt.

– Det går jo innpå de fleste, noen mer enn andre. Men jeg mistet så mye da. Vi bodde i et stort rødt hus som jeg var veldig glad i. Da foreldrene mine ble skilt, måtte vi selge huset. Samtidig forlot mine søsken redet, og søsteren min flyttet til Danmark. Så jeg mistet henne også, og endte opp i liten leilighet med mamma.

– Fra å ha alt og alle, så mistet jeg så mye. Det å være 13 år er også en kjip alder. Det preget meg veldig, og jeg var lei meg for det.

Les også: (+) Slik kan skilte foreldre dele opp julefeiringen

Vant Gullruten i 2015

Ida Elise gikk dramalinjen på Hartvig Nissen videregående, deretter ble det Romerike Folkehøyskole. Like etter ventet det to filmroller, i «Mannen som elsket Yngve» og «Switch».

– Det var helt fantastisk, jeg visste jo ikke hva jeg gikk til. Da endret ting seg veldig, for jeg ble jo litt kjent. Det har jeg blitt vant til nå, men der og da følte jeg at det var øyne overalt. Man blir jo litt sånn småparanoid av det.

GULLRUTEN: Ida Elise Broch sammen med nå avdøde Tony Sirico i forbindelse med sesong tre av TV-serien Lilyhammer. Foto: Pontus Höök / NTB
GULLRUTEN: Ida Elise Broch sammen med nå avdøde Tony Sirico i forbindelse med sesong tre av TV-serien Lilyhammer. Foto: Pontus Höök / NTB

Ida Elise kom inn på Statens Teaterhøgskole som 21-åring. I 2015 vant hun Gullruten for sin rolle i «Lilyhammer», men etter dette ble det stille rundt henne. Overraskende stille.

– Når man står øverst på pallen, er det vel bare en vei da, og det er nedover. Etter dette hadde jeg mye rare jobber i to år før jeg kom på audition til «Hjem til jul», forteller hun.

– Det var mye angst. Jeg får alltid nerver første innspillingsdag. Men etter hvert kom på at dette har jeg holdt på masse med og jeg kan det. Jeg bare glemmer det litt av og til.

NB: Klikk.no og Egmont People som produserer podcasten Summa Summarum, er begge eid av Story House Egmont.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2022, og sist oppdatert 22/12 2022.

Les også