Nært møte med Haddy Njie

– Trond slo på lyset i livet mitt

Hjemmet fikk en eksklusiv dag i kulissene sammen med Haddy. Hun snakker åpenhjertlig om livet med ektemannen Trond Giske, og om en barndom preget av alvor og frykten for å feile. Les det store Hjemmet-intervjuet.

Pluss ikon
<b>MAMMALYKKE:</b> – Jeg følger meg så utrolig heldig som har fått to barn, sier Haddy takknemlig mens Anna får påfyll i teaterpausen. 
MAMMALYKKE: – Jeg følger meg så utrolig heldig som har fått to barn, sier Haddy takknemlig mens Anna får påfyll i teaterpausen.  Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

Før premieren på musi­kalen Matilda vurderte Haddy Njie (43) å si fra seg rollen som fru Phelps. Musikalen er bygget på den populære barneboken med samme navn, skrevet av Roald Dahl.

– «Det er litt mye nå», måtte jeg innrømme for psykiateren min. Min eldste datter Maria (6) skulle starte på skolen, og i sine første måneder var Anna (8 mnd.) inn og ut av sykehuset. Jeg var nedstemt og redd for å miste kontrollen og ende i en ny barseldepresjon.

Like før hun ble gravid fikk Haddy rollen som bib­liotekaren fru Phelps, som introduserer syvåringen Matilda for bøkenes magiske univers. En rolle som passer Haddy som hånd i hanske. Vi kommer tilbake til det litt senere i saken.

– Jeg har lenge hatt et ønske om en mest mulig forutsigbar hverdag, men det ser ikke ut til å ligge i kortene for meg. Det dukker stadig opp et eller annet uforutsett. På nytt slo virkeligheten inn, og jeg
tenkte: «er det realistisk å skulle stå på scenen i barselpermisjonen?»

Fra utsiden ser det ut til å gå svært bra for henne. Selv med underskudd på søvn, lyser det vakre ansiktet.

– Det var trønderen min som tok ordet og sa – «dette skal vi få til, Haddy!»

<b>HADDY NJIE:</b> – Jeg føler meg hjemme her på Folketeateret blant mange fine folk.
HADDY NJIE: – Jeg føler meg hjemme her på Folketeateret blant mange fine folk. Foto: Gry Traaen

Ektemannen Trond Giske (55)

Hun er nå en del av Folketeaterets store suksess, i en musikal hun beskriver som «finstemt rørende, brutal og morsom».

Født: 25. juni 1979

Alder: 43 år

Yrke: Sanger, journalist og skuespiller

Ektefelle: Trond Giske (55)

Barn: Døtrene Maria (6) og Anna (8 mnd)

Se mer

Som lovet tar ektemannen Trond Giske (55) seg av alt hjemme, ved siden av å skrive masteroppgave i statsvitenskap. I den lengste pausen på teatret kommer han kjørende fra Grünerløkka (bydel i Oslo) med barna, slik at hun kan amme minstejenta, Anna og koseklemme Maria.

Ellers har den allsidige mammaen brystpumpen innenfor rekkevidde på pauserommet.

– Uten Tronds støtte hadde jeg neppe fått realisert denne drømmen, mener Haddy.

Hun er raus med andre og beskjeden på egne vegne.

<b>TROND GISKE:</b> – Trond snakket om at han ønsket å gifte seg i Nidaros-domen før vi ble kjærester, røper Haddy. «Deg om det», tenkte hun da – uten å ane at det skulle bli med henne.
TROND GISKE: – Trond snakket om at han ønsket å gifte seg i Nidaros-domen før vi ble kjærester, røper Haddy. «Deg om det», tenkte hun da – uten å ane at det skulle bli med henne. Foto: Ned Alley

Livet tok en ny vending sommeren 2014, da hun ble kjæreste med den kjente politikeren.

– Jeg har det trygt med Trond. Han er rasjonell og pragmatisk, veldig snill og god til å se meg. Mens jeg tror alt vil gå galt, og stålsetter meg for det, venter han til det faktisk dukker opp et problem, for så å takle det som best han kan.

– Trond slo på lyset i livet mitt, pleier jeg å si.

I mer enn én forstand er Hjemmet på besøk hos Haddy bak kulissene.

Les også: Haddy Njie: – Hadde vi møtt hverandre da jeg var 25 år, hadde vi nok nesten ikke likt hverandre en gang

Musikalen Matilda

I den populære musikalen lever vi oss inn i historien til en begavet og fantasifull jente på syv år. Matilda lærer seg tidlig å lese, men sliter med å passe inn i sitt nærmiljø.

Å høre Haddy snakke om sitt eget liv er også en fortelling om hva det betyr for ­henne å spille i musikalen. Som barn kjente hun seg annerledes, og søkte i likhet med Matilda trøst i bøker.

– Mamma viste en sånn begeistring for å lese at det smittet over på lillesøsteren min Lisa og meg. Som regel lå vi på gulvet og tegnet, mens hun gavmildt skjenket oss skjønnlitterære tekster. Jeg var moden for alderen og lærte selv tidlig å lese. Det var stor stas å dele eventyr og magi med søsteren min, som med store øyne slukte alt jeg fortalte.

Smilehullene blir sjarmerende dype.

<b>SØSTRE:</b> Haddy elsket å lese for og lage teater med lillesøster Lisa.
SØSTRE: Haddy elsket å lese for og lage teater med lillesøster Lisa. Foto: Privat

Søsteren, Lisa Aisato Njie Solberg (41) er i dag en kjent norsk illustratør, bildebok­forfatter og billedkunstner.

– I det siste har jeg tenkt mye på barndommen. Jeg danset klassisk ballett ved Den Norske Opera, og det var på denne scenen vi øvde og fremførte.

Hun trente tre til fire ganger i uken og smilte tappert selv om føttene blødde. Ved Den Norske Opera lærte hun i ung alder beinhard disiplin.

Hun opplever en helt annen verden i Folketeateret i dag.

– Jeg kan ikke huske å ha kjent en slik glede som dette barnelaget viser, sier hun tankefullt.

Bak scenen på Matilda tripper barn i sine ulike kostymer sprudlende omkring. Haddy klapper noen av dem på ryggen og deler ut en klem her og der.

– «Tvi tvi», hører vi flere si til hverandre.

– Jeg er veldig takknemlig for å være en del av denne herlige gjengen!

De brune øynene skinner i det dunkle lyset.

Åpen om sosial angst

– Denne musikalen er en stor opplevelse for meg, særlig fordi jeg får være på lag med dyktige, erfarne skuespillere som Fridtjov Såheim, Robert Stoltenberg, Siren Jørgensen og en haug med fabelaktige barn.

– Selv var jeg som barn altfor alvorlig …

Haddy er åpen om utenforskapet hun har kjent på.

– I mange andres øyne er jeg hun som får til mye, og mye går overraskende bra, men min drivkraft er ofte redsel, en intens frykt for å feile. Jeg vil så gjerne være flink – for å bli likt.

<b>FØLTE SEG ANNERLEDES:</b> Selv om Haddy kjente på utenforskap, har hun mange gode barndomsminner med familien. 
FØLTE SEG ANNERLEDES: Selv om Haddy kjente på utenforskap, har hun mange gode barndomsminner med familien.  Foto: Privat

Det er veldig lett å like Haddy. Sårbar og sterk slipper hun oss tett innpå, i hver eneste pause under to forestillinger, beundringsverdig tålmodig og sympatisk.

– Prøveperioden på teatret var grusom, nevner hun i et tilbakeblikk.

– De andre på «audition» var skummelt mye flinkere enn meg, proffe skuespillere og de beste musikalartistene i Norge. Noen år tilbake ville jeg ha rygget ut i selvforakt, men jeg har lært meg et nyttig triks. I stedet for å bøye hodet og unngå dem jeg er redd for, hever jeg nå blikket og fester det på ett enkelt menneske, studerer det i smug og finner et og annet fellestrekk mellom oss som mennesker. Da blir det ikke så skummelt å være sosial. Det samme knepet bruker jeg på bussen og trikken.

Hun har valgt å være åpen om tidvis å ha hatt sosial angst.

– Jeg tror vi alle har godt av å åpne opp. Selv om det kan føles slik, er du garantert ikke alene om å slite med et problem. Å være åpen er for meg hjelp til selvhjelp.

Les også: (+) Jeg mistet jobben og isolerte meg i leiligheten. Så en dag ringte det på døra ...

<b>BAK SCENETEPPET:</b> Haddy flyktet også inn i bøkenes magiske verden som liten, akkurat som Matilda. 
BAK SCENETEPPET: Haddy flyktet også inn i bøkenes magiske verden som liten, akkurat som Matilda.  Foto: Gry Traaen

Jul på Kolbotn

Med etnisk norsk mor og ­gambisk far ble hun som barn ofte spurt om hvor hun kom fra. Noen lurte også på hvordan de feiret jul «i hennes land».

– Selvsagt feiret vi jul på Kolbotn, sier hun med sarkastisk snert.

– Pappa kom til Norge tidlig på 70-tallet. Da var han allerede vel bereist, og tok seg aldri nær av den slags spørsmål. «Folk er bare nysgjerrige, Haddy», sa han godlynt og lot dem få kjenne på det mørke, krusete håret sitt.

Haddy skulle senere få en mer bestemt mening rundt dette temaet enn ham.

Da hun var ti år, og søsteren Lisa åtte, skilte foreldrene seg. Jentene ble boende hos moren, mens faren senere giftet seg på nytt med en dame fra Gambia og ga dem tre yngre søstre.

– Det at pappa og Sainabou ga meg tre søsken til, er en av de største gavene jeg har fått i livet, understreker hun varmt.

– De betyr mye for meg. For tre og et halvt år siden ble jeg også tante til «lille-Haddy».

<b>KOLBOTN-VINTER:</b> Folk spurte hvordan de feiret jul i «hennes land», fordi Haddy og Lisa så litt annerledes ut enn folk flest. – Selvsagt feiret vi jul på Kolbotn, sier Haddy.
KOLBOTN-VINTER: Folk spurte hvordan de feiret jul i «hennes land», fordi Haddy og Lisa så litt annerledes ut enn folk flest. – Selvsagt feiret vi jul på Kolbotn, sier Haddy. Foto: Privat

Moren hadde veldig dårlig råd og lærte søstrene verdien av å spare.

– Du verden hvor stolte vi var, og hvor mye vi gledet oss når pengene strakk langt nok til å kjøpe operabilletter i Oslo, eller å gå på kinarestaurant på Kolbotn.

På kinarestauranten pleide jentene å underholde moren. Det var der Haddy som tiåring ble oppdaget av en ansatt i NRK TV, og etter hvert ble programleder i Midt i smørøyet – knallsuksessen av et
barne- og ungdomsprogram på 90-tallet.

– Det burde bare ha vært moro, og det var det jo også, men timeplanen min var sprengt, og kravene til meg selv skyhøye. Som 11-åring kjente jeg for første gang et stress og en utilstrekkelighet som ingen barn bør stifte bekjentskap med. Ja, aller helst ikke som voksen heller!

Ansvarsfull skammet hun seg over «ikke å få til livet».

– Få visste hva jeg slet med. I mange år holdt jeg en «trygg» avstand til andre.

Slik vi kjenner henne er hun den blendende vakre kvinnen, som skaper gull av alt hun rører ved. Hun er journalist, sanger, låtskriver, forfatter, programleder og skuespiller.

– Å bli en kjent person har for meg vært en slags eksponeringsterapi. Kanskje har jeg ubevisst prøvd ut mye forskjellig, for å finne en hverdag hvor det er plass til hele meg? Jeg har i hvert fall lært at uansett hvor langt nede du føler deg, er det håp på den andre siden av følelsene.

<b>SØSTEREN LISA:</b> – Det tok noen år før vi fant helt tilbake til hverandre, men i dag står vi hverandre nærere enn noensinne, forteller Haddy om seg og søsteren Lisa.
SØSTEREN LISA: – Det tok noen år før vi fant helt tilbake til hverandre, men i dag står vi hverandre nærere enn noensinne, forteller Haddy om seg og søsteren Lisa. Foto: Privat

Giftet seg i Nidarosdomen

Fem år etter at de ble kjærester, giftet Haddy og Trond seg i Nidarosdomen.

– Vi ble kjærester på et tidspunkt hvor også Trond hadde sitt å slite med. Vi var aldri på date. Vi satt hjemme hos Trond og pratet, så en film eller fyrte i peisen.

– Forelskelsen vokste ut av et solid vennskap. Det tror jeg gjør at forholdet vårt er ekstra sterkt. Fortsatt er det ingen jeg heller vil ta en kaffe med, eller fyre i peisen og skravle med.

Hennes analyserende vesen og erfaring med å takle motgang kom til nytte.

– Alt vi har vært gjennom har gjort oss sterkere, individuelt og som par. I det vrange og vanskelige fant vi den dype kjærligheten, både til oss selv og hverandre.

Det nærmer seg ammetid. Trond ringer. Hun smiler når hun hører stemmen hans.

«Hei, kjære du, vi er på vei, ses snart!»

Haddy viser veien til pauserommet, tre etasjer opp fra scenen via en trang vindeltrapp.

– Før jeg ble kjæreste med Trond, ville jeg ikke ha egne barn. Jeg var mer enn fornøyd med et liv som veldig god tante. Tanken på potensielt å skulle bringe mitt tungsinn videre i arv, var en sjanse jeg ikke
ønsket å ta.

Trond har datteren Una (19) fra et tidligere forhold og ønsket seg flere barn.

– Jeg er så glad for at han var bestemt. Nå elsker jeg jo å være mamma! Selv om det er livets mest overveldende eventyr, smiler hun.

Mer trenger hun ikke å si, for akkurat da kommer Maria som en virvelvind inn døren, hopper spontant opp på fanget til Haddy og slenger armene rundt nakken hennes.

– «Savnet deg», erklærer hun.

<b>PYSJ OG PYNT:</b> – Julekvelden skal være komfortabel! Jeg bytter til pysj med en gang jeg synes finkjolen begynner å stramme litt. Maria er ikke spesielt glad i å sitte pent og smile til kamera. Jeg skjønner henne godt. Så da blir det sånn! sier Haddy.
PYSJ OG PYNT: – Julekvelden skal være komfortabel! Jeg bytter til pysj med en gang jeg synes finkjolen begynner å stramme litt. Maria er ikke spesielt glad i å sitte pent og smile til kamera. Jeg skjønner henne godt. Så da blir det sånn! sier Haddy. Foto: Privat

I sin eldste datter gjenkjenner Haddy noe av sitt eget lynne, men opplever Maria som tryggere enn hun selv var som barn. Foreldrene er bevisste på at hun lærer å beskrive følelsene sine.

– Maria og jeg elsker bøker med skumle historier, gjør vi ikke? spør Haddy datteren. Seksåringen vil mye heller kose enn å svare på spørsmål.

Les også: (+) Jeg så på deg som den ekte pappaen min, selv om du var stefar. Så kom arveoppgjøret

«101 ting å lage sammen med barn»

Mens Maria også ligner moren av utseende, studerer lille Anna de to med stor ro, uten et kny.

– Hun har den samme sinnsroen som Trond, bemerker mammaen med stor kjærlighet for dem alle – og legger babyen til brystet.

Utenfor har det blitt mørkt, og gradestokken beveger seg mot minus. Det er snart jul.

Selv om Haddy har travle dager, gleder hun seg til kreative førjulsdager med barna. En hobby det tidligere har blitt bok av – «101 ting å lage sammen med barn».

– Den mest julete av oss er Trond, røper hun lattermild.

– Allerede i november er han i gang med å pynte til jul. Til og med på toalettet!

I det Trond varsomt overtar en mett, søvnig baby, og Maria på nytt hopper opp på morens fang, sier Haddy rørt.

– Nå har jeg et liv som jeg aldri trodde jeg ville oppnå.

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2022, og sist oppdatert 19/12 2022.

Les også