anja hammerseng-edinS Spalte

Før jeg skulle inn i Mesternes mester-huset, måtte jeg finne svar på et viktig spørsmål

Da Anja Hammerseng-Edin deltok i Mesternes mester 2022, hadde hun en utfordring hun måtte løse. Slik gjorde hun det.

<b>MESTERNES MESTER:</b> Tommy Rustad, Madelene Rubinstein, Ida Njåtun, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Bjørn Einar Romøren, Nils Jakob Hoff, Øystein Pettersen, Nadya Khamitskaya og Anja Hammerseng-Edin var deltakere i «Mesternes mester 2022».
MESTERNES MESTER: Tommy Rustad, Madelene Rubinstein, Ida Njåtun, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Bjørn Einar Romøren, Nils Jakob Hoff, Øystein Pettersen, Nadya Khamitskaya og Anja Hammerseng-Edin var deltakere i «Mesternes mester 2022». Foto: NRK
Publisert

Har du noe i livet ditt som du vet er viktig for deg, men som du holder skjult for andre i frykt for hvordan de kan reagere?

Å være oss selv er kanskje mer relevant for oss enn noen gang, og for meg er grunnlaget for å sette ord på mine behov til å oppnå indre ro og trygghet. Og det finnes noen helt konkrete strategier for å gjøre nettopp dette.

Da jeg skulle inn i Mesternes mester, lurte jeg på: Hvordan løser jeg dette sosialt?

Jeg vet at jeg har med meg mine «rare» greier inn i huset. Og sånn er det sikkert med de aller fleste av oss. Enten du er på ferie eller tilbake på jobb. Mine kanskje litt rare greier er at jeg spiser vegetarmat, mediterer opptil flere ganger om dagen, og liker å ringe kjæresten minst to ganger om dagen.

Så for meg ble det viktig å finne ut av hvordan jeg kunne ivareta både det som er viktig for meg og danne bunnsolide relasjoner med de andre deltagerne og menneskene i produksjonen?

RAS og POINT

Alder: 39 år

Født: 5. februar 1983

Bosted: Larvik

Barn: Leo (4) og Mio (10)

Yrke: Driver appen Heart Mentality, et treningssenter personlig utvikling

Kjent fra: Tidligere håndballspiller. Deltok i Mesternes mester 2021.

Ektefelle: Gro Hammerseng-Edin

Se mer

Jeg bruker RAS: Vårt retikulære aktiveringssystem i hjernen. Et filtersystem som fungerer litt som portrettmodus på kamera; at vi ser tydeligere det vi leter etter hos oss selv og andre.

Før innspilling i Mesternes mester skulle alle deltagere møte hverandre på en restaurant i Oslo. Jeg satte meg et POINT (Positivt intensjonsspørsmål):

Hvordan kan JEG skape ekte trygghet i relasjonen med de andre?

Point er viktig for meg i alle sammenhenger.

Ifølge en studie fra Harvard bruker vi hele 47 prosent av tiden vår i vår mentale verden. Der fokuset vårt vandrer litt fram og tilbake i tid. Der vi lager oss historier som oppleves sanne for oss, og der vi tar samtaler på nytt med mennesker fordi argumentasjonen vår i den samtalen vi hadde på ekte tidligere på dagen, med fordel kunne vært spisset.

Når vi stiller oss selv et spørsmål, vil hjernen lete og lete til den finner svaret.

Mine spørsmål for å skape trygghet er:

Hvorfor kommer jeg til å bli glad i deg? Og hvorfor kommer vi til å ha det gøy sammen?

Ved å stille meg selv disse spørsmålene og ha den nysgjerrige tilnærmingen på menneskene rundt meg, skjer det tre magiske ting:

1. Hjernen min begynner å lete etter svaret. Og overser det meste av andre ting som kan forstyrre for det svaret. Dermed har jeg også mer energi i samtalene OM de samme menneskene etterpå. Vi har lært at vi skal prate til andre og ikke om, men hva hvis det er mulig å namedroppe noen positivt, da?

2. Det tar bort fokuset fra andre spørsmål som ofte skaper usikkerhet i sosiale settinger. Spørsmål som: Liker du meg? Er jeg god nok? Hvordan kan jeg passe inn her? Er mine rare greier akseptert her, eller tryggest usagt?

3. Det er lettere for meg å sette ord på behov og grenser når dette grunnlaget er lagt.

Jeg vet at jeg finner svaret på det jeg leter etter. Og hvis jeg oppriktig leter etter hvorfor jeg kommer til å bli glad i hver enkelt, ser jeg de fine sidene deres. Og når jeg ser hjertet til hver enkelt, blir jeg ikke redd for å ikke være nok. Da tenker jeg heller på hvordan jeg kan være meg på mitt beste for deg.

Les også: Anja Hammerseng-Edin traff Gro gjennom håndballen: – Det fineste karrieren har gitt meg

Hva er viktig for deg?

Det samme gjelder sikkert deg. Hva er viktig for deg? Hånden din har fem fingre, hvis du har en fungerende hånd. Og hvis du spriker med fingrene vil du se at det er et mellomrom mellom hver finger. Tenk at fingrene dine er dine ulike oppgaver eller øyeblikk for dagen.

De oppgavene ønsker at du skal være opplagt og uthvilt for å gjøre dem skikkelig. Så hva er det viktig for deg å fylle pausene dine med? Du vet det som skjer mellom hver oppgave?

Ofte er vi så opptatt av tiltak at vi helt glemmer tilstanden de ulike tiltakene skal gjennomføres i. Mange har dessverre hatt arbeidsdager de siste to årene hvor møtene har gått slag i slag. Uten pauser. Hvordan i alle dager skal vi kunne fungere på vårt beste da?

Vi vet at vi har en mental verden som fokuset vårt vandrer i. Og hvor mange er det ikke som går rett inn i neste møte med fokuset godt plassert i det forrige møtet, eller en glassmanetaktig tilstand fordi de rett og slett ikke har nok pauser?

Les også: Ti profiler om hvorfor kvinnedagen er så viktig: – Når en kompis sier ifra til en annen at det ikke er greit å snakke sånn, så har det en effekt

Viktig med pauser

En toppidrettsutøver går aldri rett fra en intervalløkt over i ny intervalløkt fordi det er lurt å trene kondis. En utøver vet at magien ligger i pausene. Nok pauser. Dine pauser er like viktige. Og din evne til å formidle hva du faktisk trenger i de pausene er ekstremt viktig.

Derfor er det lett for meg å si:

«Jeg er så takknemlig for å være her med dere. Det jeg trenger for å trives, er å meditere, slik jeg er vant med å gjøre hjemme. Og jeg må si det høyt, hvis ikke kommer jeg sikkert til å fortelle meg selv en historie om hva dere tenker om at jeg sitter og mediterer. Om dere lurer på om jeg har det bra, eller ikke trives, eller i verste fall at jeg ikke liker dere. For det gjør jeg. Dette er bare en av mine prioriteringer og som jeg elsker å gjøre.»

Når utgangspunktet er kjærlighet, er det lettere å kjenne det og gi det videre. Mange venter på å kjenne kjærlighet. Jeg tror vi må starte med å gi, og lete etter det.

Les også: (+) Årshoroskop for alle stjernetegn 2022

Hva er ditt POINT?

Berta Lende Røed @fuelbox,

Berta leverer fantastiske spørsmål som styrker relasjonene på jobb og privat.

Jeg heier på nysgjerrighet og dette teamet bruker virkelig tid på å skape noe som kan føre oss nærmere hverandre som mennesker og samfunn. Takk!

Se mer

Kort oppsummert: POINT (Positivt intensjonsspørsmål): Sett ord på takknemligheten og dine «rare» greier, og by på historien din.

Når jeg gjør dette vet jeg at jeg gjennomfører det som er viktig for meg og ikke sletter mine behov fordi det kanskje kan være rart for andre. Eller for at andres behov er viktigere. Hensyn til hverandre er gull verdt. Og jeg skjønner at det ville vært rart om jeg midt i lagkonkurransen hadde satt med ned på asfalten fordi det passet for meg å meditere. Det er en tid og sted for alt.

Hva trenger du i pausene? Hva trenger du å høre på? Stillhet? Podkast? Musikk? Hvilke telefoner vil du ta? Og hvilke bør du styre unna for å kunne være i tilstanden du drømmer om når du kommer hjem?

Hva er ditt POINT før middagen med kjæresten? Lekenhet? Ro? Nysgjerrighet?

Hva er ditt POINT før jobb? Hva trenger du i pausene dine før dine viktige øyeblikk?

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2022.

Les også