Krimtekniker og «Forræder»-deltaker Eva B. Ragde

Eva B. Ragde om den tunge tiden: – Tok mange år før jeg kom meg igjen

Brikkene faller på plass når «sporhunden» Eva er med og oppklarer de groveste forbrytelser. Når hun gransker sitt eget liv, avdekkes en mørk sky som tok fra henne livsgleden i flere år.

<b>EVA B. RAGDE:</b> Eva B. Ragde er en mester til å avdekke spor i kriminalsaker. Selv er hun åpen om funnene i sitt eget følelsesliv.
EVA B. RAGDE: Eva B. Ragde er en mester til å avdekke spor i kriminalsaker. Selv er hun åpen om funnene i sitt eget følelsesliv. Foto: Svein Brimi
Publisert

Hun var 19 år, en smule beskjeden, men målbevisst i jakten på drømmejobben. Eva B. Ragde tok et kvantesprang fra Trondheim til Oslo for å bli politi.

I sitt siste år som tenåring inntok hun Politiskolen som den yngste i sitt kull. Og ferdig utdannet ble hun den første kvinnelige kriminalteknikeren i Oslo-politiet.

Nå er hun 60 år og ikke fullt så beskjeden lenger. En av landets mest rutinerte krimteknikere deltar i høstens sesong av TV-suksessen «Forræder» på TV 2.

Les også: Dette er deltakerne i høstens sesong av «Forræder»

Deltar i «Forræder»

– Jeg ble spurt om å være med i forrige sesong, men takket nei. Jeg var like skeptisk og tvilende da som nå. Det skyldes at jeg ikke vil være en pauseklovn. Det er mitt største mareritt.

– Jobben er det viktigste i livet mitt, og jeg er avhengig av å ha tillit i yrket mitt. Folk skal ikke møte meg og forbinde meg med noe fjas og tull, forteller Eva.

<b>GIVENDE OPPGAVER:</b> – Jobben er langt på vei det viktigste i livet mitt, sier Eva. Hun har vært i politiet i nesten 40 år. 
GIVENDE OPPGAVER: – Jobben er langt på vei det viktigste i livet mitt, sier Eva. Hun har vært i politiet i nesten 40 år.  Foto: Svein Brimi

Hun angrer ikke på deltakelsen sin, tvert imot. Eva er trygg på at hun har seriøsiteten sin i behold - og det i en serie der ingen vet hvem som er lojal og hvem som er forræder.

– Det var morsomt, spennende og utfordrende å være med. Kanskje hadde jeg litt nytte av kunnskapen fra politiet, men langt ifra så mye som noen kanskje tror. Min jobb er å granske og analysere tekniske funn, ikke å avhøre folk. Jeg er ingen god spiller, og er helt ute når det gjelder strategi.

– Jeg forsøkte å skille mellom spillet i «Forræder» og meg som person. Jeg er god til å beholde roen, og ble omtalt som «hu skjæra på tunet» av andre deltakere, forteller Eva og ler godt.

<b>KLARE FOR SPILLET:</b> Eva er en av 22 deltakere i tredje sesong av «Forræder» på TV 2 denne høsten.
KLARE FOR SPILLET: Eva er en av 22 deltakere i tredje sesong av «Forræder» på TV 2 denne høsten. Foto: TV 2/Espen Solli

Singel og barnløs

Latteren var langt unna da Eva i 2006 ble skilt. Ekteskapet opphørte, og det satte varige spor i Eva.

– Jeg har alltid hatt stor livsglede. Jeg liker å synge i dusjen og danse på stuegulvet. Plutselig gikk all luften ut av meg. Det tok mange år før jeg kom meg igjen.

– En skilsmisse er noe av det verste du kan gjennomleve som menneske. Det er like vondt uavhengig av hvem sin skyld det er. Det er tøft for den som skal fortelle den andre at forholdet tar slutt, og det er tøft for den som får den beskjeden, mener Eva.

Hun bryr seg ikke lenger når noen stusser over at hun er singel og uten barn.

I starten syntes Eva det var litt slitsomt å få spørsmål rundt privatlivet, men det er mange år siden hun ristet det av seg.

Les også: (+) Mamma har ikke forståelse for at det er annerledes å være mor i dag enn det var på 1980-tallet

<b>FINNER RO I SJELEN:</b> Eva tyr til naturen når hun har ferie. Finnmarksvidda er blant favorittene. 
FINNER RO I SJELEN: Eva tyr til naturen når hun har ferie. Finnmarksvidda er blant favorittene.  Foto: Privat

Vennskapet med Unni Lindell

Selv om Eva var i tvil om hun skulle delta i «Forræder», er hun langt ifra ukjent med TV som medium. I TVNorge-serien «Eva - bak sperringene» viste hun hvordan det jobbes for å avdekke spor og funn som kan oppklare drap og voldshendelser. Ingen er tettere på fotavtrykk, drapsvåpen og blodspor enn henne.

Det finnes en krimforfatter som nyter godt av Eva sine kunnskaper - og det er hennes nære venninne Unni Lindell (66).

– Jeg har bistått Unni i rundt 20 år. Selv om det er fiksjon og ingen dokumentar Unni utgir, så handler det om tillit og troverdighet overfor leseren. Det heter ikke forhør, men avhør når politiet skal snakke med en mistenkt person eller et vitne.

– Folk vet så mye mer i dag enn tidligere, og da nytter det ikke å komme med vage og upresise uttrykk selv i en krimbok, synes Eva.

<b>TETT PÅ:</b> Eva utviklet etter hvert et nært og godt forhold til Unni Lindell. De møtte hverandre første gang i 1982. Det var syv år før Unni ble kjent med Anne B. Ragde, storesøsteren til Eva.
TETT PÅ: Eva utviklet etter hvert et nært og godt forhold til Unni Lindell. De møtte hverandre første gang i 1982. Det var syv år før Unni ble kjent med Anne B. Ragde, storesøsteren til Eva. Foto: Privat

Men det var langt i fra opplagt at Eva og Unni skulle bli venninner.

– Jeg ble kjent med mannen hennes før jeg ble kjent med Unni. Både jeg og Per Christian trente taekwondo sammen. Vi var ofte på samlinger og stevner, mens Unni satt hjemme med to små barn.

– Jeg sto ikke høyt i kurs hos Unni på den tiden. Unni mislikte meg. Hun trodde at jeg la an på mannen hennes. I årene etterpå har vi kunnet fleipe med det. Og for å ha nevnt det: Det var ikke hold i mistanken!

Les også: Unni Lindell om ektemannen Per Christian: – Vi har vært sammen siden vi var 17 og 18 år gamle

<b>LANG FARTSTID:</b> Eva B. Ragde var den yngste i kullet da hun som 19-åringe begynte på Politihøgskolen.
LANG FARTSTID: Eva B. Ragde var den yngste i kullet da hun som 19-åringe begynte på Politihøgskolen. Foto: Svein Brimi

Stakk av med ektemannen

Unni ler når hun hører hva Eva har fortalt.

– Eva «stakk av» med mannen min i en periode, ja. Han er jo veldig kjekk, og Eva var 19 år mens jeg var 25 år. Jeg syntes nok at han var litt for lite hjemme, men han har alltid visst hvem han hører til hos!

Etter hvert ble Unni godt kjent med både Eva og moren hennes.

– Vi ble så gode venner som det går an. Jeg er veldig glad i Eva. Hun er kunnskapsrik, snill og morsom. Jeg er heldig som kan bruke kunnskapene til Eva i bøkene mine, forteller Unni.

Tilliten til Eva ble så stor at Unni til og med stolte på at hunden til Eva var snill, helt fri for enhver baktanke.

– Unni er livredd hunder. Jeg har stor respekt for at ikke alle er like glade i hunder som meg. Boxeren «Birka» var i mange år min følgesvenn. Hun var snill og klok, men redselen Unni følte i nærheten av hunder var ekte. En dag overrasket Unni med å besøke meg, selv om «Birka» var hjemme.

– Unni beholdt roen, og hunden ble ikke bare med i boken «Honningfellen», men også i filmatiseringen av den. Unni var kurert, kattemenneske som hun er, forteller Eva og sikter til at Unni i 18 år hadde et nært forhold til katten sin «Knut».

Les også: Anne B. Ragde var bare åtte år da hun måtte ta seg av økonomien hjemme: – Mamma hadde ikke peiling på penger

<b>TETT PÅ:</b> – Anne er dramaqueen, mens jeg beholder roen, forteller Eva om ulikheten mellom søstrene. 
TETT PÅ: – Anne er dramaqueen, mens jeg beholder roen, forteller Eva om ulikheten mellom søstrene.  Foto: Privat

Søsteren Anne B. Ragde

Eva er ikke den første i Ragde-slekten som deltar i «Forræder». Storesøster Anne (65), den ikke helt ukjente og frittalende forfatteren, var med i første sesong.

– Vi kunne aldri ha deltatt i programmet sammen. Jeg og Anne er nokså ulike. Anne snakker ofte før hun tenker. Det sier sitt, men jeg er imponert over innsatsen hennes i «Forræder». Anne ga alt, mener Eva.

<b>SØSKENBÅND:</b> Anne (t.h.) gir gladelig lillesøster Eva et kyss på kinnet når de treffes. 
SØSKENBÅND: Anne (t.h.) gir gladelig lillesøster Eva et kyss på kinnet når de treffes.  Foto: Privat

Noen råd og tips om «Forræder» fra søsteren har hun ikke fått. Det kommer heller ikke.

– Hun kjenner meg så godt at det er ingen vits. Vi vurderer mange situasjoner og hendelser ulikt. Anne bruker begrepet katastrofe altfor ofte - og nokså vidt. Jeg sier til henne at hun ikke vet hva en katastrofe er. Litt dramatisk kan også Unni være, men jeg er ufattelig glad i dem begge, sier Eva og legger til:

– Vi tre er ulike, men båndene mellom oss er sterke. Vi vil hverandre det beste - og bra er det, så slipper en kriminaltekniker å rykke ut etter hver gang vi møtes!

Denne saken ble første gang publisert 14/09 2023.

Les også