Erna Solberg og ektemannen Sindre

Erna om da barna forlot redet: – Alle lydene i huset var plutselig borte

Erna er klar til å bryte lydmuren i valgkampen – for på hjemmebane er det stillheten som råder. – Det ble en brå overgang da barna forsvant ut av redet, sier Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes.

<b>ERNA OG SINDRE: </b>– Jeg trenger å koble av og lade batteriene sammen med Sindre for å ha nok energi i hverdagen, sier Erna.
ERNA OG SINDRE: – Jeg trenger å koble av og lade batteriene sammen med Sindre for å ha nok energi i hverdagen, sier Erna. Foto: Svein Brimi
Publisert

Nå er Erna Solberg (62) i full gang med å reise land og strand rundt i forbindelse med høstens lokalvalg. Høyre-lederen jobber hardt for at flere av landets kommuner og fylker skal bli farget blå på kartet.

– Jeg har ladet batteriene, sier Erna og smiler om kapp med solen fra den lyseblå himmelen.

Hun og ektemannen Sindre Finnes (59) har hatt tre uker med ferie sammen. Dagene ble stort sett fordelt mellom Vestlandet og Sør-Frankrike, hvor barna Ingrid (26) og Erik (24) også var med.

– Det er koselig at ungene ville ha litt ferie med oss. Vi har hatt en avslappet ferie med bading, lest noen bøker og gått turer. Det er alltid hyggelig når familien kan være sammen, mener Erna og Sindre.

Barna Ingrid og Erik

Da får ekteparet litt av følelsen de hadde da barna fortsatt bodde hjemme. Erna og Sindre beskriver en litt ny og annerledes hverdag som oppsto da barna flyttet ut for å studere. Det skjedde i løpet av Ernas statsministerperiode, som var fra 2013 til 2021.

<b>ALT TIL SIN TID: </b>– Det er en ny epoke når barna etablerer seg, og det bare er oss to igjen, sier Erna og Sindre.
ALT TIL SIN TID: – Det er en ny epoke når barna etablerer seg, og det bare er oss to igjen, sier Erna og Sindre. Foto: Svein Brimi

– Endringen i vårt privatliv ble ganske merkbar. Det ble veldig stille i huset. Alle lydene var plutselig vekke. Det var ikke bare barna våre som forsvant, men plutselig var også alle vennene deres borte. Det gjorde at stillheten ble veldig merkbar, forteller Erna og Sindre til Her og Nå.

De har alltid lagt vekt på å ha et åpent hjem for vennene til barna. Det sosiale nettverket til Ingrid og Erik skapte liv i hjemmet, men selv om stillheten råder, er Sindre glad for én ting.

– Vi kjøpte i starten inn altfor mye mat til å ha i kjøleskapet. Tenåringer har jo god appetitt, så vi har spart mye på at det bare er oss to nå, sier Sindre og smiler.

Les også: Åpner opp om ekteskapet: – Hvor­dan er det å være gift med meg, Sindre, spør Erna. Svaret kommer kontant

Statsministerboligen

Da Erna ble regjeringssjef i 2013, flyttet familien inn i den private delen i statsministerboligen.

Etter siste valg flyttet Erna og Sindre, som har enebolig i Ernas hjemby Bergen, inn i en leilighet i Oslo.

Dette er praktisk for Erna som sitter på Stortinget, og for Sindre som er fagsjef i Norsk Industri med base i hovedstaden.

I Oslo bor også barna som begge er i jobb. Ingrid studerte internasjonal politikk med fokus på bærekraft, mens Erik har studert økonomi.

– Årene med barna gikk fort. Plutselig er de voksne og skal prøve seg på boligmarkedet. Det blir her i Oslo, og det er et tøft marked å kjøpe seg inn i. Vi synes det er spennende å følge deres vei videre i voksenlivet. Det gleder vi oss over, i motsetning til da de flyttet ut. Det var litt vemodig for oss, sier Erna og Sindre.

<b>SOMMER-MINNE:</b> Ferieturen i 2006 gikk til familiehytten på Varaldsøy, som er den største øya i Hardangerfjorden. Erna tente bål for å grille med barna Ingrid (9) og Erik (7).
SOMMER-MINNE: Ferieturen i 2006 gikk til familiehytten på Varaldsøy, som er den største øya i Hardangerfjorden. Erna tente bål for å grille med barna Ingrid (9) og Erik (7). Foto: Marit Hommedal / NTB

Sindre var mye sammen med barna i årene da Erna var statsminister.

– Det var en veldig givende tid. Mange ulike oppgaver lå til det å være «husfar». Jeg øvelseskjørte med dem, og begge kom hjem med sertifikatet i baklommen. Interessant var det også å følge med på skolearbeidet deres, forteller Sindre.

Les også: Slik takler du tomheten når barna flytter ut

<b>FERIE</b>: Erna Solberg på Tenerife med familien i april 2009.
FERIE: Erna Solberg på Tenerife med familien i april 2009. Foto: Her og Nå

Ektemannen Sindre

I rollen som statsminister prioriterte Erna barna så ofte hun kunne. Hun er tydelig på at kabalen ikke hadde gått opp på hjemmebane uten Sindre.

– Sindre stilte alltid opp, og det ga meg en trygghet i en krevende hverdag når timeplanen min plutselig ble kastet om på. Du er alltid mamma og vil det beste for barna dine. Livet går i ulike faser, og det er godt å se at de står støtt på egne ben.

<b>HYGGESTUND MED BARNA:</b> Erna har mer sans for ekte sirkus enn sirkus i politikken. Her er hun med Ingrid og Erik på Cirkus Merano i 2006.
HYGGESTUND MED BARNA: Erna har mer sans for ekte sirkus enn sirkus i politikken. Her er hun med Ingrid og Erik på Cirkus Merano i 2006. Foto: Lasse Eriksson

Erna og Sindre er bevisst på å holde jevnlig kontakt med barna. De inviterer Ingrid og Erik på middag én søndag i måneden.

– Vi forsøker å få til det. Da hører vi om planene de har, enten det er jobb eller privatliv, og hvordan de siste ukene har vært. Det er alltid kjekt å være oppdatert på det de unge holder på med. Det betyr ikke at jeg føler at jeg er gammel.

<b>STOLT MAMMA:</b> Erna tok med barna Ingrid (8) og Erik (6) på premieren til musikalen «Annie 2» i 2005. Nå er barna i midten av 20-årene og bor for seg selv. 
STOLT MAMMA: Erna tok med barna Ingrid (8) og Erik (6) på premieren til musikalen «Annie 2» i 2005. Nå er barna i midten av 20-årene og bor for seg selv.  Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB

– Jeg fikk barn litt sent, og jeg har venninner som har blitt bestemødre, men du er ikke mer voksen enn du velger å være, sier Erna.

Les også: (+) Valget jeg tok har kostet meg hele familien min

Vært gift i 27 år

Hun og Sindre har vært gift i 27 år og var samboere og kjærester lenge før det. Begge er tydelige på viktigheten av å pleie forholdet, til hverdags som til fest.

Under pandemien opplevde de å få litt mer tid til hverandre. Da etablerte Erna og Sindre en ny tradisjon, som de har tatt med seg videre.

– Vi koser oss på lørdagskvelden med god mat og godt drikke, mens vi på søndagene går en lengre tur.

<b>GLAD I FISK: </b>– Et måltid med sjømat på tallerken og hvitvin i glasset faller i smak året rundt, mener Erna og Sindre.
GLAD I FISK: – Et måltid med sjømat på tallerken og hvitvin i glasset faller i smak året rundt, mener Erna og Sindre. Foto: Svein Brimi

Erna forteller at tryggheten de føler for hverandre er viktig i parforholdet.

– Den lille boblen du lever i som politiker, kan lett føre til at du mister bakkekontakten. Jeg pleier å si at Sindre er min «jording». Det gjør at jeg er trygg på å være meg selv.

– I rollen som statsminister var jeg bevisst på å ikke fremstå som noe annet enn den Erna jeg er. Selvtilliten vokste etter hvert som jeg mestret oppgaven. Akkurat som barn liker vi voksne å føle at vi får til ting!

Erna er kjent for sin uhøytidelige stil – og for å ha en god dose selvironi. Disse egenskapene kommer godt med når den politiske drivkraften til Erna er å møte mennesker, lytte til dem og påvirke samfunnsutviklingen for å gjøre hverdagen bedre for folk.

Les også: Høyre-toppen Henrik Asheim avslører hvordan han møtte kjæresten:– Ting gikk veldig fort

<b>FULL AV PÅGANGSMOT:</b> Høstens lokalvalg er Ernas første steg mot å vinne stortingsvalget i 2025. Neste år har hun vært Høyres leder i 20 år. 
FULL AV PÅGANGSMOT: Høstens lokalvalg er Ernas første steg mot å vinne stortingsvalget i 2025. Neste år har hun vært Høyres leder i 20 år.  Foto: Svein Brimi

Ledet Høyre i 20 år

Nå som valgkampen står for tur, er Erna spesielt opptatt av skole, helse og folks privatøkonomi.

– Jeg er sosial av meg og trives i lag med mennesker. Alle har sin egen historie, og det er viktig å lytte til hva de tenker og mener. De som har skoen på skal lyttes til, sier Erna og fortsetter:

– Et område som engasjerer meg er at regjeringen avviklet fritt behandlingsvalg fra 1. januar i år. Ordningen, som vi innførte da vi satt i regjering, omfattet døgnbehandling innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern for voksne og barn og unge over 13 år. Rus og psykiatri påvirker livet til mange, både pasienter og pårørende.

<b>FOLKELIG STIL:</b> Erna trives aller best når hun møter mennesker og kan høre deres historie. I 2017, rett før Erna vant valget og kunne fortsette som statsminister, besøkte hun Peer Gynts helsehus i Moss. 
FOLKELIG STIL: Erna trives aller best når hun møter mennesker og kan høre deres historie. I 2017, rett før Erna vant valget og kunne fortsette som statsminister, besøkte hun Peer Gynts helsehus i Moss.  Foto: Morten Bendiksen

– Jeg snakket for kort tid siden med en voksen mann som har fått kontakt med barnebarnet sitt igjen, takket være ordningen som dessverre er avviklet. Det engasjerer folk – og det engasjerer meg. Det er nettopp i møte med mennesker som forteller sin historie, at politikken utgjør en forskjell, sier Erna.

I snart 20 år har Erna ledet Høyre. Hun sikter seg inn mot regjeringskontorene etter stortingsvalget i 2025 og er motivert for en ny periode som statsminister.

<b>HÅPER PÅ COMEBACK:</b> Erna var statsminister fra 2013 til 2021 og har klare ambisjoner om å komme tilbake i sjefsstolen. 
HÅPER PÅ COMEBACK: Erna var statsminister fra 2013 til 2021 og har klare ambisjoner om å komme tilbake i sjefsstolen.  Foto: NTB

Men først skal hun jakte på nye velgere for å sikre Høyre flere ordførere i dette landet. Det skjer mens Sindre trekker på gåsejakt med gode kamerater.

– Vi er klare for høstjakta begge to, konstaterer Erna.

Denne saken ble første gang publisert 04/08 2023.

Les også