Nestleder i Høyre Henrik Asheim fant lykken med en tidligere pastor

Høyre-toppen Henrik Asheim avslører hvordan han møtte kjæresten:
– Ting gikk veldig fort

De er i hvert sitt parti og har ulikt livssyn, men ingenting kunne stoppe forelskelsen mellom politikeren Henrik Asheim og hans kjære Simon.

<b>GIKK FORT:</b> Henrik Asheim og Simon Stisen ble kjærester etter første date – og samboere bare noen uker senere. – Vi har hatt to flotte år og gleder oss til veien videre, sier paret.
GIKK FORT: Henrik Asheim og Simon Stisen ble kjærester etter første date – og samboere bare noen uker senere. – Vi har hatt to flotte år og gleder oss til veien videre, sier paret. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Nei, så homo er jeg ikke!

Henrik Asheim (39) smiler og ler. Fotografen har nettopp spurt om han har en piknikkurv. Et bilde skal tas på plenen med Henrik og kjæresten Simon Stisen (33) – med pledd og altså uten kurv.

Foran oss på gresset ligger to menn med sterke personligheter, men med ulik bakgrunn.

Henrik er tidligere statsråd i Solberg-regjeringen og er nå stortingsrepresentant og første nestleder i Høyre under Erna Solberg (62).

Henrik har drevet med politikk det meste av sitt voksne liv, etter at han i tenårene fant veien til Unge Høyre.

Les også: Adam Schjølberg: – Jeg kan ikke la det gå inn på meg

Kom ut av skapet

Det var også i slutten av tenårene at gutten fra Bærum følte sterkere dragning mot gutter enn jenter.

– Det ble for meg en naturlig utvikling for hvem jeg var og er. Jeg gjennomgikk ingen langvarige tankeprosesser rundt legningen min, forteller Henrik.

<b>TRIVES UTE:</b> I helgene er Simon og Henrik ofte på tur. – Vi er heldige som har marka rett i nærheten, sier paret som bor i Bærum.
TRIVES UTE: I helgene er Simon og Henrik ofte på tur. – Vi er heldige som har marka rett i nærheten, sier paret som bor i Bærum. Foto: Svein Brimi

Det var annerledes for læreren Simon. Han hadde sine røtter i Pinsemenigheten hjemme i Mandal.

Simon var 22 år da han ble kjæreste med en jente, og snart ble han også pastor i menigheten.

Flere så for seg at de to en vakker dag ville bli gift og stifte familie. Slik gikk det ikke. Simon ble stresset da kjæresten snakket om bryllup.

<b>AVSLAPPET:</b> De har godt humør, samme humor og gleder seg over et godt samliv. – Det kunne ikke vært bedre, sier Henrik (t.v.) og Simon mens de tar en alkoholfri skål.
AVSLAPPET: De har godt humør, samme humor og gleder seg over et godt samliv. – Det kunne ikke vært bedre, sier Henrik (t.v.) og Simon mens de tar en alkoholfri skål. Foto: Svein Brimi

– Det gikk ikke mer. Jeg erkjente gradvis overfor meg selv at det var gutter jeg likte. Hun taklet det bra, og er i dag en av mine aller nærmeste venner, forteller Simon, som er medlem av KrF.

Henrik er ateist, og Simon er kristen. Det skaper ingen skarpe skillelinjer i samlivet, heller ikke at de tilhører hvert sitt politiske parti, som jo har sittet i regjering sammen.

Selv om Simon ikke har noen verv i KrF, var det på en politisk arena han kom ut av skapet.

Under en høytidelig stortingsmiddag stilte Henrik og Simon i smoking og tversoversløyfe i september 2021.

<b>VELSIGNET AV ERNA:</b> Henrik er første nestleder i Høyre og dermed den som er nærmest på partileder Erna Solberg. Hun er glad for at Henrik har funnet mannen i sitt liv. 
VELSIGNET AV ERNA: Henrik er første nestleder i Høyre og dermed den som er nærmest på partileder Erna Solberg. Hun er glad for at Henrik har funnet mannen i sitt liv.  Foto: Alf Simensen

– Jeg inviterte med Simon og sa at ingen kommer til å fokusere på oss. Jeg tror knapt noen av mine partikolleger visste om forholdet, så litt oppmerksomhet ble det, men det var bare hyggelige ord som ble sagt, sier Henrik.

Les også: (+) Da jeg fortalte eksmannen min hvem jeg var sammen med, eksploderte han

Møttes på Tinder

Han og Simon hadde bare vært sammen i et par måneder før hele Norge fikk vite om det nye paret.

– Ting gikk veldig fort sommeren for to år siden. Vi møttes på Tinder i juli og traff hverandre rett etterpå. Tanken var at Simon skulle flytte fra Mandal og finne en leilighet i nærheten av meg, men så tenkte jeg at det var lettere om han ville flytte inn hos meg, forteller Henrik.

<b>LAR SEG FRISTE:</b> – Simon lager oftere mat enn meg, men jeg er flinkere til å kutte opp frukt så det ser delikat ut, synes Henrik.
LAR SEG FRISTE: – Simon lager oftere mat enn meg, men jeg er flinkere til å kutte opp frukt så det ser delikat ut, synes Henrik. Foto: Svein Brimi

De to fant tonen under første date. Begge beskriver den andre som snill, raus og tolerant.

Samfunnsengasjement er en annen fellesnevner, men det aller viktigste er følelsene de har for hverandre.

– Forelskelsen kom fort. Den fysiske tiltrekningen er viktig, og det er også den berømte kjemien. Vi var heldige som møttes og fikk full klaff. Vi er stolte av vår kjærlighet, sier Henrik og Simon.

Paret mener det fremdeles er viktig å fokusere på retten til å bestemme hvem man vil elske.

Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn

Oslo Pride

Juni er den store Pride-måneden, og Oslo Pride er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold med blikk på like rettigheter og menneskeverd.

<b>VIKTIG:</b> Henrik mener det fremdeles er viktig å fokusere på retten til å bestemme hvem man vil elske og markerer gjerne Pride-måneden. 
VIKTIG: Henrik mener det fremdeles er viktig å fokusere på retten til å bestemme hvem man vil elske og markerer gjerne Pride-måneden.  Foto: Terje Bendiksby/NTB

Disse verdiene ble satt på prøve etter skytingen i Oslo sentrum i fjor, der to personer ble drept.

– Det var en tragisk hendelse som viser at vi fortsatt har en vei å gå når det kommer til toleranse og likeverd. Likevel tror jeg vi er på rett spor, og jeg velger å være optimist!

– En av de første dagene etter skytingen gikk Simon og jeg hånd i hånd i Oslo. Da var det flere som nikket til oss, og det opplevde vi som et positivt tegn. Selv har vi ikke følt på en redsel når vi er ute, og den følelsen håper jeg vi aldri får, sier Henrik.

<b>INGEN SELVFØLGE:</b> – Vi er heldige som ikke opplever noe negativt rundt vårt forhold, men vi trenger Pride for å fokusere på enkelte holdninger i samfunnet, sier Henrik og Simon.
INGEN SELVFØLGE: – Vi er heldige som ikke opplever noe negativt rundt vårt forhold, men vi trenger Pride for å fokusere på enkelte holdninger i samfunnet, sier Henrik og Simon. Foto: Svein Brimi

Nå skal samboerparet nyte en lang sommerferie før Henrik er klar for høstens valgkamp.

– Vi liker å reise og oppleve nye steder. Nå står Portugal for tur!

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2023, og sist oppdatert 30/06 2023.

Les også