queen:

Ekspeditrisen Mary var Freddies store kjærlighet

Freddie Mercury hadde mannlige partnere, men ingen tok noensinne Marys plass.

FREDDIE OG MARY: Han fridde til henne, men hun forsto hans dragning mot menn. De forble venner livet ut.
FREDDIE OG MARY: Han fridde til henne, men hun forsto hans dragning mot menn. De forble venner livet ut. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

I juni 1991 har Freddie Mercury stengt seg inne i sin luksusleilighet i Kensington i London. Queen-albumet «Made in Heaven» er nettopp ferdig innspilt. Han vet at det er hans siste. Den en gang så energiske artisten har vært gjennom en smertefull innspilling.

Stadig måtte bandet ta avbrekk fordi Freddie orket bare å være i studio i en time av gangen. Musikkvideoen til låten «These Are The Days Of Our Lives» viser hvor tynn og skjør musikeren har blitt av AIDS-sykdommen han ble diagnostisert med og har kjempet mot siden 1987.

Ble født på Zanzibar

Hans tid i offentligheten er nå over. I løpet av høsten mister den tidligere flyktningen synet, amputerer den ene foten, og blir sengeliggende. Men én person er hos ham til det siste; Freddies store kjærlighet, kvinnen han omtalte som «min eneste venn» – Mary Austin.

Historien om Freddie Mercurys dramatiske liv er blitt til filmen «Bohemian Rhapsody», og følger musikerens reise fra hjemlandet Zanzibar, flukten til England, popeventyret med Queen frem til de gjorde det som betegnes som en av rockehistoriens beste liveopptredener under Live Aid-konserten i 1985. Og sist men ikke minst, hans forhold til Mary Austin som han møtte i 1969.

Les også: De 10 beste låtene til Queen

MELLOM TO LEGENDER: Roger Meddows-Taylor, Rami Malek som spiller Freddie Mercury i filmen om hans liv, «Bohemian Rapsody», og Brian May.
MELLOM TO LEGENDER: Roger Meddows-Taylor, Rami Malek som spiller Freddie Mercury i filmen om hans liv, «Bohemian Rapsody», og Brian May. Foto: Getty Images

Lille Farrokh Bulsara ble født i 1946 av indiske foreldre på Zanzibar. Faren arbeidet som kasserer for det britiske kolonistyret som fortsatt regjerte på øya. Allerede som åtteåring opplevde gutten sitt første slag i livet da han ble sendt til India for å gå på den disiplinære, britiske kostskolen St. Peters.

Tennene gav ham kallenavnet «hare»

Den gang var han en stille og sjenert gutt, og de andre elevene ga ham det plagsomme tilnavnet «Bucky»– slang for «hare» – på grunn av de utstående tennene. Men han hadde et gehør som imponerte; Freddie kunne gjengi en melodi helt korrekt etter bare å ha hørt den én gang. Musikklæreren ga ham ekstratimer, en skolering som senere skulle glede en hel verden.

Etter endt skolegang fikk Freddie endelig flytte tilbake til familien på Zanzibar. Men da han var 14 år kom revolusjonen, og igjen måtte han forlate hjemlandet. Familien flyktet til England og et nytt kapittel. Livet som flyktning var ikke enkelt for den lille familien, men Freddie begynte å studere kunst og grafisk design. Den berømte logoen til bandet Queen designet han selv.

Les også: 31 ting bare de som vokste opp på 80-tallet kan kjenne seg igjen i

«Bohemian Rapsody» lansert i 1975

I 1970 etablerte gitarist Brian May, trommeslager Roger Taylor og pianist/vokalist Freddie Mercury gruppen som skulle bli et av tidenes største rockeband. Queen hadde talent, egenart, flaks og viljen til å jobbe hardt. Snart kom også bassist John Deacon inn i samarbeidet.

I flere tiår herjet de listene med monsterhits som «We Are The Champions», «We Will Rock You» og «Somebody To Love». Låten med filmens tittel «Bohemian Rhapsody» ble utgitt i 1975 og lansert med tidenes første musikkvideo.

QUEEN: Solgt til gull for første gang med debuten «Tokyo» . Bildet er fra 1974. Fra venstre: John Deacon, Freddie Mercury, Roger Meddows-Taylor og Brian May.
QUEEN: Solgt til gull for første gang med debuten «Tokyo» . Bildet er fra 1974. Fra venstre: John Deacon, Freddie Mercury, Roger Meddows-Taylor og Brian May. Foto: David Tan/Shinko Music/Getty Images

Levde ut biseksualiteten i kokainrus

I motehuset Biba møtte Mercury ekspeditrisen Mary Ann Austin, kvinnen som skulle stå ham nær resten av livet. I fem måneder måtte Freddie slåss for å overtale Mary til å bli med ham på en date. Til slutt ga hun etter og kjærligheten vokste.

I 1975 fridde han til henne, men brøt forlovelsen to år senere.

Hun uttalte til Daily Mail i 2013:

- Jeg glemmer aldri det øyeblikket. Det hadde tatt meg en stund å forstå sannheten. Etterpå følte han seg bra over at han endelig hadde fortalt meg at han var biseksuell. Selv om jeg husker at jeg sa til ham på den tiden: «Nei, Freddie, jeg tror ikke du er biseksuell. Jeg tror du er homofil.»

De to forble likevel nære venner resten av livet. Freddie var også gudfar til hennes førstefødte sønn.

I HVITT: Freddie hadde en rekke ulike outfits som han gledet publikummet sitt med.
I HVITT: Freddie hadde en rekke ulike outfits som han gledet publikummet sitt med. Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images

Verdensstjernen levde ut sin biseksualitet, visstnok helst i kokainrus og sammen med unge, mannlige partnere. Han sa visstnok selv: «Jeg ligger med hva som helst – kvinner, menn eller katter!». Men Mary sto ham alltid nærmest. Flere av elskerne hans var fortvilet over at ingen kunne ta hennes plass.

AUTOGRAF: Freddie signerer rumpen til en jente i 1978
AUTOGRAF: Freddie signerer rumpen til en jente i 1978 Foto: John Rodgers/Getty Images

– Det er umulig. Mary er min eneste venn, og jeg vil ikke ha noen andre. Jeg anså henne som min kone. For meg var det et ekteskap, sa Freddie i et intervju. Han skrev også flere sanger til henne, den mest berømte er «Love Of My Life».

1977: Freddie på scenen i Boston i en sølvdrakt.
1977: Freddie på scenen i Boston i en sølvdrakt. Foto: Waring Abbott/Getty Images

Holdt aids-diagnosen skjult

Musikeren sto aldri offentlig frem med sin legning. Da han fikk hiv og senere aids, holdt han også diagnosen skjult for offentligheten. Sykdommen til tross, Mercury holdt det fortsatt gående på scenen. Låten «The Show Must Go On» skrev Brian May som en hyllest til Freddies viljekraft. Da de skulle spille inn sangen var Brian i tvil om det ville la seg gjennomføre, for Freddies stemmebånd var nærmest ødelagt.

«I'll fucking do it, darlin'», svarte Freddie, og svelget store slurker vodka.

Så gjennomførte han en fantastisk versjon av sangen som nådde hitlistene bare uker før hans bortgang.

Les også: (+) At barna flyttet ut, var verre enn skilsmissen

Mary arvet det meste

Dagen før han døde meddelte Mercury offentligheten at aids og lungebetennelse holdt på å ta livet hans. Den 24. november 1991 døde den 45 år gamle legenden, bare uker før det medisinske gjennombruddet som stabiliserte sykdommen kom på markedet.

Mary Austin arvet det meste av verdier, og hun bor fremdeles i det enorme 28-roms huset i Kensington der Mercury trakk sitt siste åndedrett.

Kilder: Msn.com, Wikipedia, YouTube, thesun.co.uk, vg.no

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2018, og sist oppdatert 13/09 2021.

Les også