De 10 beste låtene til Queen

Vi kårer de aller beste låtene til det legendariske bandet.

Foto: Rogers/Hulton Archive/Getty Images
Sist oppdatert

I 1968 startet Brian May en gruppe sammen med Tim Staffell og Roger Taylor. Gruppen kalte seg selv Smile. Staffell ble venn med en medstudent ved Ealing Art College ved navn Farrokh Bulsara som han inviterte med i gruppen.

I 1970 forlot Stafell gruppen for å bli med i Humpy Bong. Bulsara overbeviste så de andre medlemmene i gruppa til å skifte navn til Queen. Året etter fikk bandet så en fast bassist etter å ha prøvd flere, John Deacon.

Omtrent samtidig skiftet også Farrakh Bulsara, som var født i Zanzibar av Bomi og Jer Bulsara, navn. Han tok navnet fra en linje i låten My Fairy King.

Mother Mercury, look what they've done to me var linjen. Navnet ble Freddie Mercury. Gruppens første album kom i 1973.

Under har vi kåret de 10 beste låtene til Queen.

1. Bohemian Rhapsody

Det kunne vel nesten ikke ha vært en annen låt som toppet denne listen. Låtens tekst har blitt analysert nærmest til døde, men Mercury har selv sagt at det egentlig bare er linjer som rimer med hverandre. Brian May har senere sagt at låten handler om Mercurys personlige problemer, hans religiøse og etniske bakgrunn - men at han egentlig ikke vil forklare det. Historien i låten ligner for øvrig på historien i en av bøkene til Albert Camus...

2. We Will Rock You/We are the Champions

Vi er fullstendig klar over at dette er to låter, men for oss er to låtene nesten en helhet. Kommer den første bør den andre komme med en gang etterpå.

3. Stone Cold Crazy

Denne låten har blitt kalt den første trashmetal-låten som noensinne ble spilt inn så det var kanskje ikke så rart at Metallica laget en coverversjon i 1992. Freddie Mercury skrev låten for et av bandene han spilte i før han begynte i Queen, men den ble ikke brukt før på deres tredje album, Sheer Heart attack.

4. Keep Yourself Alive

Dette var singelen fra debutalbumet til Queen, men var ingen stor suksess da den kom. Bandet var aldri helt fornøyd med miksen/produseringen av låten i sin originalutgave, men låten er nå regnet som en av deres aller beste låter. Under kan du høre de to versjonene av låten. Øverst originalen, under versjonen som ble gitt ut på gjenutgivelsen av News of the World. Låten er skrevet av Brian May og handler om at det er bedre å leve enn å bli en rik superstjerne...

5. Staying Power (live)

Det er sjeldent en gruppes liveversjon kommer med på en slik oversikt som dette, men denne låta er flere hakk bedre live enn i sin studioversjon fra Hot Space. Mest fordi man live spilte den med trommer (istedenfor trommemaskiner) og keyboards istedenfor blåseinstrumenter, noe som fungerte mye bedre. En utrolig levende låt som rett og slett gjør deg glad.

6. Seven Seas of Rhye

Denne låten er faktisk med på begge de to første albumene til Queen, men den var ikke helt ferdig til det første albumet slik at versjonen der er kun en kort instrumentalversjon. Låten ble den første hiten til Queen i England. Låten handler om en fantasiverden kalt Rhye som Freddie Mercury hadde skapt sammen med sin søster Kashmira. Flere andre av Queens tidlige låter handler om det samme fantasilandet (Lily of the Valley, My Fairy King og The March of the Black Queen blant annet). Da låten slå igjennom sluttet for øvrig Freddie Mercury i jobben sin. Han hadde en bod i Kensington Market i London.

Under kan du høre begge versjoner.

7. Dead on Time

Denne låta finner du ikke på samleplatene til Queen, men dette er nok gruppa på sitt mest hardrockete (muligens med Stone Cold Crazy som en utfordrer). Dette er gitarspilling av øverste klasse, fra en gruppe som muligens er mest kjent som en vokalgruppe. Selv om du selvfølgelig også her får Queen-koret. En liten skjult juvel i Queens diskografi.

8. Gimme the Price (Kurgan's Theme)

Musikken til filmen Highlander ble gitt ut som albumet A Kind of Magic av Queen. Låten vi har valgt ut er kanskje ikke den mest kjente fra albumet, men det er for oss en absolutt favoritt. There can be only One.

9. Another One Bites the Dust

Den perfekte låten for en skikkelig actionfilm er skrevet av John Deacon, som også spilte de fleste instrumentene på låta.

10. The Show Must Go On

Denne låten kom på det siste albumet hvor Freddie Mercury deltok (albumet Made in Heaven ble gitt ut etter hans død). Låtens tekst kan virke som om det handler om Freddies sykdom og hans fortsatte virke i Queen, og selv om det aldri har blitt bekreftet av Brian May (som skrev låten) så er det nok veldig sannsynlig.

Hvilken Queen-låt er din favoritt?

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2012, og sist oppdatert 14/09 2021.

Les også