- Denne smaker slik marsipan skal smake, terningkast 6!

Sjekk hvilken marsipan som fikk terningkast 6  og hvilken som fikk terningkast 1 fra eksperten.

MARSIPAN kan du kjøpe på butikken, men det er også enkelt å lage selv med mandler, eggehvite og melis.
MARSIPAN kan du kjøpe på butikken, men det er også enkelt å lage selv med mandler, eggehvite og melis. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

SIDE2):  Side2-redaksjonen og konditorsjefen i Samson var enige om mye, men hadde ulike produkter på første- og sisteplass. 

Naturlig mandelsmak

Tidligere denne uken testet vi julegodteri og nå er det julemarsipanen som står for tur.

Ifølge Carl Fredrik Samson, butikkansvarlig i Samson Bakeri, er det flere kriterier som er viktig å tenke på når man skal vurdere marsipan.

IVRIG SMAKSPANEL: Vi har smakt på og vurdert ti ulike marsipanprodukter.
IVRIG SMAKSPANEL: Vi har smakt på og vurdert ti ulike marsipanprodukter. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Det er viktig at marsipanen er romtemperert. Smaken forsvinner om marsipanen er kald og kjøleskapstemperert, sier han til Side2.

Videre forklarer Samson at konsistens og tekstur teller mye.

- Det som kjennetegner en god marsipan er at den skal myk og fersk. Er den hard kan dette være et tegn på at den har blitt oppbevart lenge og har blitt tørr.

Carl Fredrik sier at marsipanen skal smake mandler, men ikke mandelessens.

JULEMARSIPAN hører med til jula og det er mye å velge mellom.
JULEMARSIPAN hører med til jula og det er mye å velge mellom. Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Denne kan være litt vrien, men har man smakt på mye marsipan så merker man hva som er naturlig marsipansmak og ikke. Marsipan kan være litt søt eller bitter, men det skal ikke være for søtt. Det skal smake naturlig, god mandelsmak.

Slik testet vi

Vi har plukket ut til sammen 10 ulike marsipanprodukter fra forskjellige produsenter  som er blitt markedsført på juletorg i ulike matbutikker. Vi har smakt og vurdert marsipan fra Nidar, Hval Sjokoladefabrikk, Le SNACK, Odense og Anthon Berg. Vi har også med marsipangris kjøpt på Nille og marsipan fra Rema 1000.

Hovedkriterier i testen er smak og konsistens.

Flere ulike journalister i Side2-redaksjonen, samt Nettavisens sjefredaktør,  har gitt sine kommentarer og et terningskast mellom 1 og 6 basert på en helhetsvurdering. De forskjellige produktene har dermed fått et gjennomsnittlig terningkast.

JAN ARVE STÅLSKJÆR er konditoransvarlig i W.B. Samson forteller at det å smake på marsipan er noe han gjør hver dag og som er en viktig del av jobben.
JAN ARVE STÅLSKJÆR er konditoransvarlig i W.B. Samson forteller at det å smake på marsipan er noe han gjør hver dag og som er en viktig del av jobben. Foto: Silje Bjørnsstad (Mediehuset Nettavisen)

I år har vi også fått Jan Arve Stålskjær, konditorsjef i Samson Bakeri, til å være vår egen «marsipanekspert» for å bedømme de forskjellige marsipantypene.

Terningkast 6

Side2s favoritt og vinner i testen ble Nidar Julemarsipan - Små Marsipanstenger som fikk et gjennomsnittlig terningkast 6. Denne endte derimot midt på treet hos Jan Arve, med terningkast 3. 

Hans favoritt og vinner i testen ble Anthon Berg Marcipan som han ga terningkast 6. Denne endte opp med terningkast 5 fra Side2-journalistene.

Testens taper for konditorsjefen ble marsipangrisen som er kjøpt på Nille samt Odense Figurmarcipan som begge fikk terningkast 1 fra eksperten. Side2 trillet terningkast 2 til den samme grisen og terningkast 3 til Odense-marsipanen. 

Taperen for Side2 ble Le SNACK Marsipanbrød som fikk terningkast 1. Jan Arve Stålskjær ga dette produktet terningkast 2. 

(Konditorsjefen påpeker at figurmarsipan er mindre egnet som spisemarsipan)

Her er resultatet av testen:

Nidar Julemarsipan Julegris

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Søt og god, smaker marsipan, i hvert fall slik jeg er vant til. Litt kornete, men ok konsistens.

- God, mandelaktig smak. Ikke for søt som marsipan ofte er, men litt tørr.

- Smaken er deilig, sånn marsipan skal smake i min verden. Minus for at den er litt tørr.

- God smak og mye mandler, men en bismak på slutten trekker litt ned. Bra konsistens.

- Denne minner meg om jul som liten. Den smaker for meg ekte marsipan - men mulig det er nostalgien som snakker. 

- Helt standard marsipansmak, litt for søt, men god. Litt hard. 

- Tradisjonall marsipansmak, mandelsmak i bunn. OK!

Terningkast 4

Dette mener eksperten:

- Veldig søt. Samme følelse som å gå på kram snø, det knaser i melis/sukker. Myk i konsistensen.

Terningkast 2

Le SNACK - Marsipangris

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Kjempegod! Smaker som marsipan skal, med litt krunsj av mandler (og sukker). Den er litt i overkant søt, men har en fin «hjemmelaget» farge og konsistens.

- Litt mer struktur. Slapp smak, helt ordinær.

- Hører sukkeret som knaser. Myk konsistens. Litt for søt.

- Sukkerkonsistens, rar ettersmak. Smaker sånn konjakksjokolade som ingen liker.

- Luktet ikke så godt og smakte vel kunstig. Mykest av marsipangrisene i testen, men samtidig en tørr ettersmak. Ikke mye «snack» over denne. Er kvalm.

- Litt skeptisk allerede til navnet. Le SNACK marsipangris? Hva slags jåleri er det? Myk og god konsistens, men jeg syntes den smakte litt søtt og rart.

Terningkast 3

Dette mener eksperten:

- Naturlig fin farge. Det knaser når man spiser (melis/sukker). Myk, fin konsistens. Sitter igjen med en noe ubehagelig ettersmak.

Terningkast 2

Marsipangris - «Ekte Julemarsipan» (Kjøpt på Nille)

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Slapp sukkersmak, kvalm rosafarge. Fin gave til julebukkene!

- Ikke direkte vond, men for søt og bitter. Ekkel ettersmak og hardere enn de andre marsipangrisene i testen.

- Besk smak og kjentes kunstig, mye ettersmak og hard i konsistensen.

- Altfor søt, kunstig smak. Smaker nesten rosa.

- Lukter litt rart, smaker verre. Kunstig og en bismak som minner om mye, men ikke jul. Nei takk! Fin rosafarge da, men kanskje ikke så julete?

- Æsj, først knaste det sukker i munnen så kom en syntetisk marsipansmak.

- Ikke så glad i den rosafargen - marsipan skal være hvit. Men smaken var slett ikke så ille som jeg trodde, men ettersmaken var ikke så god. Litt syntetisk. Også var den for hard.

Terningkast 2

Dette mener eksperten:

- Kunstig smak. Ubehagelig ettersmak. Fargen ser noe suspekt ut.

Terningkast 1

Hval Julemarsipan - Marsipanfigurer undertrukket med sjokolade

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Slapp smak, for lite sjokolade.

- God og myk marsipan, men ikke fullt så god sjokolade. Fint med små biter.

- Synes ikke denne er like god som den heltrukne. Savner mer sjokoladesmak.

- Bedre enn de sjokoladedekte julehvalene. Men det blir dessverre for søtt til å kunne kvalifiseres til «god marsipan». Men yummy, myk og god da! Smuldrer litt i munnen...

- Jeg er ikke fan av denne typen som er halveis dekket av sjokolade. Enten eller! Marsipanen er god, men helheten blir litt klinete. Pluss at de er såpass små. Fin til kidsa!

- Hval marsipan er virkelig supergod. Jeg har fått en ny favoritt.

- Nam! De var søte og gode. Garantert en favoritt hos de yngre også.

Terning 4

Dette mener eksperten:

- Finmalt konsistens og myk konsistens. Naturlig farge. Fin liten størrelse. Bra mengde sjokolade i forhold til marsipanmengde. Søt.

Terningkast 4

Le SNACK - Marsipanbrød med sjokolade

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Altfor søt. Knasende. Litt sur-søt. 

- Smaker litt «konfekt» - ikke god!

- Ikke god! Denne smakte rart, alkohol og «melete».

- Denne var ikke veldig god. Konjakk-aktig denne også. Myk konsistens.

- Noe marsipan smaker gammalt mugg! Denne gjør det. Husker konfektmarsipanen med en dråpe eller to alkohol i som trolig hadde ligget der siden forrige jul. Slik smaker denne. 

- Denne smakte litt for bittert etter min smak - litt som den konfektbiten du ikke ville ha når du var liten. Er det sprit i den?

- Hallo mandelessens. Eller konjakkessens?! Dette smaker konfekt, sånn voksenkonfekt. Ikke noe barna vil like. Fin og myk konsistens, men smaken er æsj og blæh.

Terningkast 1

Dette mener eksperten:

- Myk og god konsistens. Smaker søt og billig brandy. Litt kvalmende. Fin farge.

Terningkast 2

Nidar Julemarsipan - Små marsipanstenger

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Klassiker. Slik skal det gjøres! God smak, smart å redusere størrelsen.

- Nam! Kjempegod smak, fin blanding av marsipan og sjokolade. Behagelig konsistens.

- Veldig godt, men jeg tror det har mye med sjokoladen å gjøre. God marsipansmak uten den bitre ettersmaken. 

- Herlig med små marsipanstenger. Praktisk og delevennlig pose. God smak, men bittelitt for kraftig bitterhet?

- Dette er min favoritt! Balansen mellom sjokolade og marsipan er helt perfekt. Gi meg mer! Terningkast 6 fra meg!

- Disse er gode! Nam! God sjokolade og god marsipan!

- Jeg foretrekker de større stengene, disse blir litt for tørre. Men marsipan smaker slik marsipan skal smake, og passe søt sjokolade.

Terningkast 6

Dette mener eksperten:

- Fin størrelse. Sjokoladen dominerer smaksbildet. Veldig søt.

Terningkast 3

Hval Julemarsipan - Hvalfigurer over- og undertrukket med sjokolade

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- God miks av sjokolade og marsipan. Ligner mer på en hundelort enn på enn hval.

- Til å være en marsipantest blir ikke disse figurene riktig for meg - det smaker jo ikke marsipan, kun sjokolade? Det er jo godt, men sjokoladesmaken blir for fremtredende og marsipansmaken er lik null.

- Denne er herlig! Ikke for søt, men en god miks av myk marsipan og god sjokolade.

- Denne er så god! En av de store favorittene, men har ikke mye mandelsmak egentlig. God likevel!

- Farlig god! Og seig. Ingen ettersmak.

- Dette er min favoritt. Det blir ofte mye med både marsipan og sjokolade, men denne blir ikke for søt eller for kvalmende. Den er også myk uten å være klissete. 

- Mmmm! Kombinasjonen sjokolade og marsipan er rådeilig! Jeg liker smaken på sjokoladen og synes marsipanen er passe søt og har fin konsistens. Jeg kunne spist en hel pose!

Terningkast 4

Dette mener eksperten:

- Myk og fin konsistens. Naturlig farge. Veldig finmalt i konsistensen. Sjokoladetrekket dominerer smaksbildet. Fin og liten størrelse, heldigvis søt.

Terningkast 3

Anthon Berg Marcipan

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Testens «sunneste». Mye mandler, mørk sjokolade. Eksklusiv følelse, men ikke så god...

- Ja, dette er slik det skal smake! Passe søt og bitter og deilig med mørk sjokolade. Myk og fin konsistens.

- Denne likte jeg veldig godt. Den mørke sjokolade harmonerer godt med marsipanen. Smaker mye marsipan. Terningkast 6!

- Denne smaker «voksent». Jeg vil spise den sammen med en kopp mørk, god kaffe. Fordelen med denne er at jeg får ha den i fred fra sønnen min på 5 år. Den er mektig, men smaksrik og god. Pluss for tydelig mandelsmak og god konsistens.

- Mmmm! All marsipan burde komme med mørk sjokolade. Dette smaker mer sjokolade enn marsipan, men det synes jeg er helt ok. 

- Godt med mørk sjokolade. God marsipan også. Helt ok denne, rett over gjennomsnittet god. 

- Denne har mye mandel og er ikke så søt som mange av de andre. Men med mørkt sjokoladetrekk bli denne likevel god. Disse er derimot for de voksne, og barnslig som jeg er så foretrekker jeg søtere marsipan.

Terningkast 5

Dette mener eksperten:

- Grov i konsistens. Masse mandler. Fin naturlig farge. Nydelig mørk sjokolade. 25 gram per stykk er passe størrelse.

Terningkast 6

Bløt Odense Figurmarcipan

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- God og ikke for søt. Kunne gjerne laget konfekt av denne.

- Helt grei marsipan, men veldig søt. Myk og god.

- Denne smaker bløtkake og det er jeg ikke så fan av. Blir for mye sukker, men funker jo som «do it for your self». Men får ikke julestemning av den!

- Jeg liker denne godt jeg. Tipper den er super å lage figurer av. God og passe seig konsistens. Passe søt og «old school»-smak. 

- Denne smaker litt gammelt... Mye bismak og smaker som pynten på kaken egentlig. 

- Blir for kunstig og altfor søtt. Ikke god marsipansmak. Minner meg om marsipanroser og ikke særlig julete.

Terningkast 3

Dette mener eksperten:

- Dette smaker mest melis. Siden dette er en figurmarsipan har den veldig lite mandler. Det nærmeste man kommer en hjemmelaget falsk marsipan. Dette er ingen spisemarsipan.

Terningkast 1

Marsipan Rema 1000

Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

Dette mener Side2-redaksjonen:

- Nam! Veldig digg marsipan, men selvfølgelig med 58 prosent sukker og et sted mellom 20 og 30 prosent marsipan er ikke det så rart. God konsistens også.

- Denne var overraskende god, men sykt uappellerende forpakning.

- Litt knudrete, men god smak. Ville foretrukket Bløt Odense til figurlaging. 

- Kjenner sukkeret knase. Veldig søt, men har fortsatt en god mandelsmak.

- Mmmm! Kom til meg, lille marsipan! Jeg kunne spist hele pølsa. Noen må lage figerer av denne. Denne smaker slik marsipan skal smake. Terningkast 6 fra meg.

- Jeg synes denne smaker litt vel søtt. Sukkeret knaser i munnen, men den er absolutt ikke vond. 

Terningkast 4

Dette mener eksperten:

- Veldig søt. Seig. Veldig lys i fargen, her er det lite mandler. Knaser i melis når man tygger. Myk konsistens. Dette er figurmarsipan.

Terningkast 2

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2014.

Les også