Denne klarer ti timers bruk

Du får en de beste batteritidene med denne seige 14-tommeren.

Foto: (Foto: Samsung)
Publisert

[Teknofil.no]: Samsung er ett av verdens største merkevarer. Det Sør-Koreanske selskapet har en finger borti det meste av ting som bruker strøm, og for et par år siden fikk vi også de første Samsung-merkede bærbare her på berget.

På den relativt korte tiden vi har hatt mulighet til å handle bærbare fra Samsung har de gjort en nokså god figur, og med egen ekspertise innen blant annet skjermer, batterier og minneteknologi har de klart å snekre sammen noen modeller som har vært litt utenom det vanlige.

På testbenken denne gang har vi hatt Samsung QX412 – en relativt anstendig utseende modell med fokus på mobilitet.

Stor nok

14-tommers bærbare kan på mange måter betraktes som et kompromiss mellom portabilitet og komfort. Vekt og fysiske mål er ikke avskrekkende for den som pleier å ha med den bærbare på tur. Samtidig får du et tastatur i full størrelse og en skjerm som er stor nok til at du orker jobbe på den over lenger tid.

Samsung QX412 hører inn under denne klassen, og gjør det på mange måter veldig bra. Metalloverflatene gir et robust inntrykk og anstendig utseende, mens pekeplate og tastatur mer enn holder mål. Utholdenheten på batteridrift er imponerende. Maskinen er stillegående og av kontakter er det meste på plass, inkludert USB 3.0 og HDMI.

Når det gjelder ytelse er denne er god nok for de aller fleste EDB-gjøremål. Den hybride grafikkløsningen sørger også for at maskinen duger til litt hobbyspilling på fritiden.

Flust med fingermerker

Men selv om QX412 har mange fine detaljer og løsninger som får oss til å nikke med hodet – som rask oppstart fra dvalemodus – er det også ting som irriterer. Metalloverflaten i lokket burde vært hakket mer resistent mot fingermerker. Programmet som lar oss slå av Bluetooth burde holdt den avslått etter en omstart. Og vi skjønner ikke helt hvorfor USB 3.0-kontaktene gjemmes bort bak et lokk mens USB 2.0-kontakten er enkelt tilgjengelig.

Det vi har nevnt i avsnittet over er likevel småplukk. Vårt største ankepunkt ved Samsung QX412 er den blanke skjermen, som lettere reflekterer lys enn det vi har observert på de fleste andre bærbare med kontrastbelegg. Det som berger den inn er at skjermen i det minste er over gjennomsnittlig lyssterk.

Skjermpreferanser er som kjent en personlig greie. Og siden Samsung QX412 på så mange andre måter er en flott bærbar maskin, snapper den seg til et anbefaltstempel fra oss. Men takler du på ingen måter reflekser i skjermen bør du altså se etter en annen modell.

Kort oppsummert

+ Lite støy ved lav belastning

+ Lang batteritid

+ Godt tastatur og pekeplate

- Shiny skjerm

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung QX412 på Hardware.no.

Alternativer

Asus U46SV kan være et fint alternativ, med bedre spillytelse og skjerm. Det du må slite med er dugelige interne høyttalere og et par hekto ekstra å bære på.

HP Pavilion dm4-2000 er på sin side lettere og litt rimeligere enn Samsung QX412. Men den mangler også USB 3.0, har hakket labrere ytelse og holder ikke like lenge på batteridrift.

Finn beste pris på Samsung QX412

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2011.

Les også